Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 10, 2016

Birthday Trip to Tokyo, Japan (Part 2)

Salam..
Part 1 Bleh baca kt sini 

Bangun pagi 3 November tu kami checkout then terus menuju ke stesen tren.. berdiri lama jugak depan hotel tu sebab nk guna wifi hotel n nk confirmkan kat mana stesen tren terdekat n jalan yang betul.. Google map sangatlah membantu.. so memang boleh dipercayai 100% termasuk harga tambang

Jalan punya jalan agak-agak je sbnrnya sebab dah xde internet. menurut kaki je..kalau salah kite tanya org kan.. so jumpa la stesen tren terdekat.. sebelah stesen tren tu ada 7e singgah dulu cari onigiri.. usya bebetul paket bajet telur ikan than beli la.. harga kalau x salah 1 onigiri tu 250-260 yen..


Lepas tu naik tren.. xingat dah just print screen dr google map je ke stesen mana semua..destinasi kami menuju ke homestay di Asakusa.. tren station sebelah je ngn 7E ni.. so lepas beli breakfast terus g nk beli tiket.. kat sana memang masalah bahasa merupakan kekangan utama.. tp masyarakat tokyo ni sangat frenly.. tanya je diorg akan usaha tolong kita sedaya upaya.. btw ade jugak yang jenis ignorance.. smpai kt tren station bgtau nak g mana then dia bgtau harga platform mana..basic english dia paham la cm 1-10 gituh..ala malaysia pon sama je xsemua pandai speaking kan.. so kene beli tiket dekat mesin.. kt mesin tu tiketnya ikut harga destinasi bukan choose destinasi.. contoh nak pegi harga tiket 110 yen so kene pilih 110yen punya tiket..
untuk kenangan tiket kt sane.. :)
survival jugak siap kene tukar tren kan.. cr platform xjumpa.. luckily husband jenis rilek..tp susah dpt wife cm tqah yang nk prefect xnak sesat.. then husb slow talk..no need to rush.. ok just follow the flow la.. nek tren sampai ke Asakusa Station kene amek bas ke homestay.. mula2 confius jugak then refer dkt Information Centre dekat Asakusa tu..lama jugak dia kasi no bas semua.. just follow route n tunjuk tmpt nk pegi tu dekat driver bas..

masa ni sesat cari platform.. so penat sikit la kesana sini.. dengan beg penuh.. huhu

OTW jalan ke homestay


spotted kimono girl dkt asakusa information centre
bas kt jepun sangat effisien..kat sana diff road ada diff bas.. contoh jalan 1 ke jalan 2 ada bas num lain2.. so dr awal tu patutnya kitaorg naik bas jalan lain lg dkt ngn homestay..kire hari first tu menapak 2-3 building jugak nak sampai homestay.. so lepas letak brg kt homestay mmg hari first decide nak pegi jalan2 asakusa je..
tengok map yang amek dr information centre Asakusa.. lepas checkin bilik
so amek porta wifi yg disediakan di homestay terus gerak g asakusa.. 
kebetulan hari kitaorg sanpai tu 3 Nov memang public holiday di Jepun.. xingat perayaan apa tapi temple memang ramai sangat org n diorg siap ada perarakan maharani n maharaja ke temple sensoji kt asakusa tu..memang femes temple ni..

memang kostume diorg quite pelik la.. hehe..diorg berarak dr tanglung yang besar sampai ke temple kt dalam.. lalu nakamise street.. sorry gmbr nakamise street tu mmg xde sebab org ramai gilerr..  

depan tu nakamise street.. so panjang sangat.. nnt masuk2 dalam tu akan jumpa sensoji temple



Lepas tu plak rayyan cranky sebab mengantuk.. masa ni dia still bfeed.. so cari port untuk bfeed dia..then dia tido br la kitaorang start bergambar... gambar sekitar Asakusa












lepas da jalan2 kat asakusa kami menuju ke tokyo skytree rsnya dipanggil tokyo tower jugak..... xnaik pon just lepak kat bawah.. menikmati keindahan dan kesejukan petang..





then patah balik ke asakusa untuk dinner.. malam tu kami dinner di halal ramen di Asakusa.. Nama kedai tu Naritaya.. memang sedappp sangat-sangat dia punya food.. worth for money.. actually mahal jugak setnya.. 1000yen/set.. so dalam rm 30++ tp worth sebab sedap sangat.. rindu karage dia..



Lepas dinner dlm kul 10 sebenarnya.. kami saja je try survive balik jalan kaki ke homestay dari Asakusa.. bleh tahan jauhnya sebenarnya..tp dalam suasana sejuk tu xdela terasa sangatt..


Thursday, December 31, 2015

-Sticky Post - Item For Rent (Tudung Nikah & Veil) 2014 2015

SEWAAN TUDUNG NIKAH MASIH BERJALAN SEPERTI BIASA

sape2 yang berminat untuk sewa item-item di bawah ni boleh email ke atieshaadriana[@]yahoo.co.uk or whatsapp 0196348003 :)

Item 1 :
2 in 1 Tudung Nikah (Tudung skali veil) + inner awning neck
warna light cream
material : very soft chiffon + heavy beaded
Tudung ni memang berat n jatuh.. once confirm nk sewa tqah akan email cara2 nak pakai.. :)
harga RM 50 (By hand/pos + no need to wash) + security deposit (RM50 - return condition baik without rosak)




Item 2 :
Veil Reception berwarna purple lavender

harga RM 30 sahaja + security deposit (RM30 - return condition baik without rosak)


veil with border lace - can rent single pcs
* kos postage RM6 ditanggung oleh penyewa
* COD KL/Cheras/Ampang/Hulu Langat/KLCC

Wednesday, November 18, 2015

Birthday Trip to Tokyo, Japan (Part 1)

Salam dan haiii, 

Lama tak update blog kan.. kene update jugak coretan ke Jepun untuk birthday trip (2 Nov sampai 8 Nov 2015) baru-baru ni.. 
Alhamdulillah.. our first trip to oversea after kahwin.. and rezeki Ahmad Rayyan jugak.. 
Perancangan awal sbnrnya tahun ni kami pergi tempat lain bulan Mei lepas tapi xde rezeki.. xpelah..lupakan perkara yang lepas.. hihi.. 

Kenapa Jepun? bukan negara lain?
Actually Tqah just follow encik husband.. beliau teringin benar ke Jepun..  da lama jugak tengok tiket ke Tokyo.. kami beli tiket ni seawal bulan 5.. lepas beli tiket memang excited la study semua..kebetulan masa tu xbusy sangat dengan kerja.. tapi dekat2 nak pegi ni risau sangat sebab kononnya sistem kenderaan awam kt Tokyo ni sangat complicated kan.. tapi Alhamdulillah we made it.. nanti Tqah akan share serba sedikit info untuk rujukan di blog sepanjang kami di Tokyo.

Persediaan Ke Tokyo dan Kos

Tiket Flight / 3 person  : RM 1750 

Per person RM 583.33. Lagipun Rayyan dah dikira toodler sebab dia dah 2 Tahun.. so dia dpt seat sendiri.. Ni Rate Air Asia ye.. memang murah.. Alhamdulillah kami naik Air Asia X.. seat selesa dan tak lah sesempit domestic flight.. Rate 583 ni boleh dikira murah ya.. kawan Tqah beli lambat skit tapi dia fly awal sikit tiketnya RM1100/person.. so beza ya beli time offer ngan time tak offer.. kalau betul2 plan nk pergi silalah beli tiket awal-awal.. plan seawal mungkin ada rezeki inshaAllah terbang jua.. giteww.. hehe


Prebook Luggage + Makanan
1) KL-HND 30kg : RM 119
2) HND-KL 40kg : RM 89 + 89
3) Makanan : RM 47 
AA leceh sbb xde free luggage.. so kene la beli kan.. brg sebesar2 alam semua nk bawak.. pasni kene belaja light pack..hehe.. amek makanan masa pegi je sebab masa balik kl flight tgh malam.. sampai KL je la makann.

Penginapan Sepanjang Di Tokyo
Homestay (AirBNB): 1450/weekly rate
Hotel Mystays : RM 300

Untuk penginapan ada 2.. sebabnya.. masa tqah book tiket asal flight tqah turun Narita sepatutnya.. tapi AA reroute ke Haneda sebab dah xde AAX ke Narita dan dalam masa sama jadual perjalanan berubah.. AA ada call untuk confirmkan if nk tukar date ke apa.. tapi masa tu Tqah da siap book Hotel Mystays tu.. so memang stick to original plan just malam first tido kt mystays tu.
Jadual asal penerbangan kami sepatutnya tgh malam 2 Nov.. tapi AA tukar ke tgh hari 2 Nov.. okla.. Hotel Mystays tu memang dekat jer ngan Haneda airport.. Nasib baik tqah book sebab sampai around 10malam.. if nk rush pegi homestay rasa tido tepi jalan la sebab bas kt homestay tu sampai kul 11 lebih je.. Hotel Mystays Tokyo ni best sebab ade airport transfer. Masa keluar dari International Departure tu Straight sampai  dkt group bus turun tangga/lif then tunggu bas kat bawah tu. 
Untuk homestay kt airbnb masa tqah tempah tu review takde lagi untuk tmpt tu sbb tmpt tu br setup tp tqah baca review host tu cm ok je..

Ni Link Homestay tqah tu di Asakusa

Sebab2 utama tqah book adala free portable wifi n murah.. tp agak jauh dr station tren.. tp accessible naik bas ke homestay ni.. kita sewa bilik tp dapur semua boleh guna.. ada mesin basuh n dryer tp xguna pon..xbasuh baju sbb xbusuk pon..hahhaa

tp kalau travel with kids x suggest to sebab memang jauh n leceh skit.. tp tqah ok la just penat sikit la.. nnt tqah share pasal transportation utk homestay ni

Tiket Disneyland : RM 500
Total : RM 4344

Tukaran wang di Malaysia 
Lebih Kurang RM 4500 =+-120k Yen - ada balance sikit even da beli sourvenir kt kawan2  and family.. :)
(rate tak sama sebab 2 kali tukar and ada tukar ngn kawan opis 500..) - Tukar di IOI City Mall sebelah Maybank Wing TESCO
Sebelum pegi tukar Tqah akan compare dengan rate di Midvalley dulu guna website ni.. memang IOI city tu lagi murah.. http://www.moneymaster.com.my/
Actually ikut matawang sebenanrnya.. so at least ada choice lain untuk tukar duit selain Mid Valley kan :)

WIFI - Tqah dapat free so xde dalam perbelanjaan sebelum
Tapi korang bleh refer link untuk free wifi : http://flets.com/freewifi/ 
Pocket Wifi link : http://visondata.com.my/  - based on iternary kawan collect di KLIA maybe bleh refer website tu

Software apps store/playstore yang berguna
Google Maps - Tqah memang totally rely on google map. include skali harga tiket so boleh bajet berapa kos kesana kemari. maaf tqah tak take note semua harga sebab biasela travel dengan toodler kan..hehe
Halal Navi - bleh search for halal food di Jepun
Kiblat Direction - install siap2 so xyah susah2 kt sane br nk install kan

Beza waktu Malaysia dan Tokyo serta waktu Solat
Waktu Malaysia dan Tokyo beza 1 jam.. maksudnya if malaysia kul 7am di Tokyo dah kul 8am.. Waktu solat subuh di Tokyo pula seawal 430 pagi.. kitaorg memang jetlag waktu ni.. haha.. sebab lepas subuh tido balik.. kul 730 bangun.. dah terang benderang..kul 11.30am dah zohor di sini.. Rayyan la tak nak bangun.. so memang kene ikut timing dia.. elokla iternary tqah xde yang mesti kene pegi ke apa.. alhamdulillah semua tempat dlm iternary tu kitaorg pegi tp xdela membelek 1-1.. just enjoy tgk scenery kt tempat orang..

Travel dengan kanak-kanak di Tokyo (Stroller/Carrier)
Tqah bawak both.. stroller yoyo tu sangat-sangat berguna.. tqah pinjam dengan kawan..so tukar bagi dia zapp tqah pinjam sekejap yoyo dia.. mmg xsia-sia bawak lah.. carrier pakai jugak esp bile rayyan nk bf n ngamuk xnak dok stroller.. most of the time Rayyan kt stroller.. public transport jepuns sgt OKU/kids frenly.. alhamdulillah.. jangan risau if nk travel bawak stroller.. bagus sebenanrnya sbb anak bleh tido selesa xpayah nk dukung/pangku.. anak selesa kite pon tak letih..

Makanan untuk makan di Jepun
Tqah beli pack food yang bleh reheat and bawak bekas plastik yg bleh reheat dlm microwave. semua kitaorg pakai bekas sendiri je reheat.. nasi beli di 7E kt Jepun.. ada yg ready masak ada yg just reheat dlm microwave utk masak

Aktifkan Kad Kredit/Pengeluaran ATM oversea incase of kecemasan
Actually kad kredit xyah aktifkan just call bank inform korang akan ke oversea supaya bank aware yang overseas transaction tu betul dr anda takut sindiket ke kan.. skrg kan jenayah macam2.. untuk pengeluaran oversea pon call aktifkan tkt apa2 kecemasan berlaku kan.. tqah aktifkan both tp xguna pun... xpe just prepare worst case scenario

Iternary Tokyo
Tqah xde ltk pon jam ini harus berada di mana di tokyo sebab travel dgn kanak-kanak ni memag confirm xkan ikut schedule.. Tqah just ltk hari ni patut ke mana n survey tmpt2 berhampiran dengan tempat yang kami nak lawati je.. tu je.. just follow je post ni sampai part terakhir key!

Total Kos RM 8844 
Actually kos boleh dikurangkan ikut kesesuaian..tqah bawak banyak cash sbb in case ape2 kan.. kalau betul2 backpakers lagi boleh jimat inshaAllah.

Hari Kejadian 2 Nov 2015

Perjalanan ke KLIA.. Tqah parking kereta di Putrajaya Sentral then amek ERL ke KLIA2.. rate sane RM 4 sehari.. so sangat worth berbanding nk menyusahkan org menghantar/amek teksi/parking KLIA2 yang mahal tu.. kitaorg balik dr Tokyo ni beruntung sebab parking rm6 je sebabnya mesin kt putrajaya sentra tu rosak.. bile nk kua je g validate kad tu RM6 ja.. berbanding rm32 sepatutnya..



Flight kul 2.40pm tapi kami gerak awal just xnak rush ke ape..lepak di KLIA bg Rayyan penat so by time flight nk berlepas Rayyan mengantuk..so senang nak handle dia.. atas flight bg dia tido..xde la mengamok kebosanan..

Rayyan tido dalam 2-3 Jam..lepas bangun kami buat la aktiviti bagi dia tgk ipad.. main mainan.. bawak 5 jenis mainan bob the builder..yang tu paling dia minat pon.. buku sticker n buku yang ada kenderaan.. alhamdulillah dia behave xde mengamuk ke apa.. 

Selepas 8 Jam kami tiba di Haneda Airport.. Lebih kurang jam 10pm.. Urusan imegresen di Japun juga berjalan lancar.. beg semua lepas takde kene cek ke apa.. so terus menuju ke Shuttle bas.. sebelum tu kami singgah di Information Counter nak amek pass wifi (xguna pon sbb banyak pakai free wifi and pocket wifi bleh baca info pasal wifi di atas) dan Map..

Actually dkt Jepun tempat2 tumpuan pelancong/ stesen tren and even dalam bas pon ada wifi..jangan risau.. tqah guna je wifi dalam bas.. tapi bagi tqah kalau homestay xbg pocket wifi betterla korang rent dr Malaysia.. sebab utk perjalanan/tren mmg tqah bergantung sepenuhnya dengan teknologi yang ada dekat google map sebab google map tu akan tunjuk route n harga tmbh yg paling murah/mahal korang bleh pilih ikut kesesuaian sendiri



Dalam iternary masukkan siap-siap location dan gambar bas yang akan dinaiki.. Ini contoh tqah ltk dlm iternary untuk ke Hotel Mystays.. kalau kes cm tqah ni..memang tqah nasihatkan korang bermalam kt hotel ni/other hotel berhampiran dengan airport sebab public transport Tokyo ni bukan 24 jam.. kul 10pm kt tokyo cm kul 12 tgh malam kt malaysia dah.. sangat sunyii.. kawan tqah backpakers berdua ngan husband dia..diorg tido di airport shj.. esok pagi tu br cr tmpt yg nak dituju. for backpakers lagi senang.. tqah sbb ada rayyan.. if not maybe kitaorg tido kt aiport jugak :)




ok.. siap 1 part.. rsnya info di atas semua dah lengkap.. kalau de lagi nak tambah sila komen ya..

p/s : special thanks dkt akak http://fayreenmizan.blogspot.com/ sebab sudi berkongsi iternary ngan tqah.. kebanyakan iternary n tempat menarik tqah follow kak Fayreen punya iternary..