Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 10, 2016

Birthday Trip to Tokyo, Japan (Part 2)

Salam..
Part 1 Bleh baca kt sini 

Bangun pagi 3 November tu kami checkout then terus menuju ke stesen tren.. berdiri lama jugak depan hotel tu sebab nk guna wifi hotel n nk confirmkan kat mana stesen tren terdekat n jalan yang betul.. Google map sangatlah membantu.. so memang boleh dipercayai 100% termasuk harga tambang

Jalan punya jalan agak-agak je sbnrnya sebab dah xde internet. menurut kaki je..kalau salah kite tanya org kan.. so jumpa la stesen tren terdekat.. sebelah stesen tren tu ada 7e singgah dulu cari onigiri.. usya bebetul paket bajet telur ikan than beli la.. harga kalau x salah 1 onigiri tu 250-260 yen..


Lepas tu naik tren.. xingat dah just print screen dr google map je ke stesen mana semua..destinasi kami menuju ke homestay di Asakusa.. tren station sebelah je ngn 7E ni.. so lepas beli breakfast terus g nk beli tiket.. kat sana memang masalah bahasa merupakan kekangan utama.. tp masyarakat tokyo ni sangat frenly.. tanya je diorg akan usaha tolong kita sedaya upaya.. btw ade jugak yang jenis ignorance.. smpai kt tren station bgtau nak g mana then dia bgtau harga platform mana..basic english dia paham la cm 1-10 gituh..ala malaysia pon sama je xsemua pandai speaking kan.. so kene beli tiket dekat mesin.. kt mesin tu tiketnya ikut harga destinasi bukan choose destinasi.. contoh nak pegi harga tiket 110 yen so kene pilih 110yen punya tiket..
untuk kenangan tiket kt sane.. :)
survival jugak siap kene tukar tren kan.. cr platform xjumpa.. luckily husband jenis rilek..tp susah dpt wife cm tqah yang nk prefect xnak sesat.. then husb slow talk..no need to rush.. ok just follow the flow la.. nek tren sampai ke Asakusa Station kene amek bas ke homestay.. mula2 confius jugak then refer dkt Information Centre dekat Asakusa tu..lama jugak dia kasi no bas semua.. just follow route n tunjuk tmpt nk pegi tu dekat driver bas..

masa ni sesat cari platform.. so penat sikit la kesana sini.. dengan beg penuh.. huhu

OTW jalan ke homestay


spotted kimono girl dkt asakusa information centre
bas kt jepun sangat effisien..kat sana diff road ada diff bas.. contoh jalan 1 ke jalan 2 ada bas num lain2.. so dr awal tu patutnya kitaorg naik bas jalan lain lg dkt ngn homestay..kire hari first tu menapak 2-3 building jugak nak sampai homestay.. so lepas letak brg kt homestay mmg hari first decide nak pegi jalan2 asakusa je..
tengok map yang amek dr information centre Asakusa.. lepas checkin bilik
so amek porta wifi yg disediakan di homestay terus gerak g asakusa.. 
kebetulan hari kitaorg sanpai tu 3 Nov memang public holiday di Jepun.. xingat perayaan apa tapi temple memang ramai sangat org n diorg siap ada perarakan maharani n maharaja ke temple sensoji kt asakusa tu..memang femes temple ni..

memang kostume diorg quite pelik la.. hehe..diorg berarak dr tanglung yang besar sampai ke temple kt dalam.. lalu nakamise street.. sorry gmbr nakamise street tu mmg xde sebab org ramai gilerr..  

depan tu nakamise street.. so panjang sangat.. nnt masuk2 dalam tu akan jumpa sensoji temple



Lepas tu plak rayyan cranky sebab mengantuk.. masa ni dia still bfeed.. so cari port untuk bfeed dia..then dia tido br la kitaorang start bergambar... gambar sekitar Asakusa












lepas da jalan2 kat asakusa kami menuju ke tokyo skytree rsnya dipanggil tokyo tower jugak..... xnaik pon just lepak kat bawah.. menikmati keindahan dan kesejukan petang..





then patah balik ke asakusa untuk dinner.. malam tu kami dinner di halal ramen di Asakusa.. Nama kedai tu Naritaya.. memang sedappp sangat-sangat dia punya food.. worth for money.. actually mahal jugak setnya.. 1000yen/set.. so dalam rm 30++ tp worth sebab sedap sangat.. rindu karage dia..



Lepas dinner dlm kul 10 sebenarnya.. kami saja je try survive balik jalan kaki ke homestay dari Asakusa.. bleh tahan jauhnya sebenarnya..tp dalam suasana sejuk tu xdela terasa sangatt..


No comments:

Post a Comment