Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, May 22, 2013

3D 4D Scan Klinik Fauziah, Ampang

Salam.. just nak sharing 3D 4D scan yang tqah da wat untuk our little baby A in my tummy.. masa tqah wat ni 24 weeks..still early..so baby pon xbesar sgt... actually gedik-gedik nak wat ni sbb nak tau sangat gender baby.. book dekat sini https://www.appointmentquest.com/scheduler/2160064131

online booking.. choose tarikh and masa yang korang nak pegi.. tqah choose kt ampang sebab dekat je ngan umah.. ikut Bukit Ampang je.. sonographer masa ni miss jezzlyn.. oh ya.kat ampang 2 hari je available..rabu n sabtu.. tqah shoose sabtu je.. sebab both cuti (but now mr lebah keje on sabtu..cuti ahad n isnin.. sad kan dok umah sorg2 whole day sabtu tuu)

first pegi kat kaunter ckp ade 3d scan ngan miss jezzlyn.. so tunggu je la giliran.. ingatkan Tqah orang first.. rupenye ade orang lain dtg dulu..lama jugak tunggu sebelum dpt masuk.. masa first scan baby xmo tunjuk muka.. oh ya..kt cni kalau xnampak muka baby xyah bayar yer..sebab tu miss jezzlyn tu suh kua jalan-jalan dulu.. actually ms scan tu baby A ni tido je.. kuat tido cm mummy die.. hihihi..tp skrg.. menendang xhengatt..

mula scan 2d dulu.. scan biase.. ms scan biase ni la nampak bibird die.. sukela mr lebah kan.. hihi.. syukur alhamdulillah.. kalau bleh mmg kitaorg harapkan boy pon.. dr start preggy amalkan doa untuk dptkan boy.. 

perkembangan baby minggu 24 ni baby besar skit.. so due date tu cam awal seminggu cmtu.. tp selalu doc ckp kalau awal seminggu ok je.. xdela beza sangat.. gambar first ni nampak muke baby cm muka tqah.. kannn


tp gambar second ni nmpak cm muka mr hubby lak..


gambar last? tengok anak mummy x senonoh... nguap je keje.. hahaha.. ade video jugak masa die nguap ni.. geramnye.. comellll.. tiap kali tqah tgk pic die dlm pc die menendang sakan.. cm tau orang gossip pasal die.. hehhe


video

Doakan urusan Tqah dipermudahkan yer.. baby A.. xlama da dlm perut mummy.. hope everything okey.. janji ngan mummy.. kepala kt bwh..xmo pusing-pusing key.. pastu kua pas mummy balik kedah key sayang.. love u n papa so much.. hihi..

Wordless Wednesday : 31 Weeks..


Salam all.. latest pics snap dis week.. besar ke kecik? ade org ckp Tqah preggy girl.. n org ckp perut besar.. baju ni kot menampakkan perut besar..


Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, May 21, 2013

Twins new born ex opismate

Salam all.. comel kan both babies.. anak ex opismate tqah.. lahir last week.. nama Qaseh Irdina ngan Qaireen Irdina.. tqah da g melawat tp xsnap gmbr.. mak buyung memang malas nk snap gmbr.. hihihi.. hope both Irdina membesar menjadi anak yang solehah.. Aminnn



My fren deliver normal ok twins ni.. Kuasa Allah.. lain orang lain pengalamannya.. hope dipermudahkan urusan melahirkan Khalifah zuriat Tqah and Mr hubby.. Amin.. baby A sile kuar lepas 13 Julai tau..bagi mummy balik kedah dulu.. love u.. 
Published with Blogger-droid v2.0.9

Sesi Dobi Baju Baby

Salam... gedik jugak nak share experience dobi baju baby A kan.. hihi..padahal takde la experience sangat..

first round dobi start week 28.. awal kan.. gambar bawah ni first round.. wangiii..basuh ngn ABD Pureen tu.. geram je bau soft2 baby.. hihi.. yang ni basuh guna tangann..


Then sesi seterusnya berlangsung waktu 30w.. sebab busy balik pilihanraya kan.. weekend pas election tuh br sambung.. 2 hari berturut.. basuh tangan mitten n booties


pastu basuh mesin segala napkin, selimut2 ngan towel n barut..... 2 round jugak.. basuh guna mesin.. so tinggal lagi 1 round untuk basuh baju baby..xterbasuh lagi..mungkin weekend ni kot.. nk basuh pakai tangan je kot.. hihi..

pas basuh sesi melipat dan menyusun serta sediakan beg hospital.. tqah ikut je checklist yang ornag share kt blog.. tapi bawak lebih in case kan.. so penuh gak barang dlm beg hospital tu.. bag baby dah siap..tinggal beg mummy je lom ready..


kejap je kan.. xlama lagi jadi mak orang.. cam tak caya.. huhu.. taun lepas raya bujang..tahun ni bertiga.. opss...

Doakan urusan tqah dipermudahkan.. Aminnnn

Published with Blogger-droid v2.0.9

Saturday, May 18, 2013

Antara barang baby yang dah beli..


Salam all..

Just sharing item untuk baby yang dah siap and boleh potong dari checklist

Set Tilam Kekabu : Mak Long baby A order dr kwn uni dia yang tinggal kat Kuantan.. set as below RM 230 termasuk diaper dispenser (betul ke panggil dispenser? sebab untuk simpan diaper kan).. tatau harga kwn2 atau tak.. bleh search ZNZ handmade kot kat fb.. maaf..kt opis fb kene block..xleh kasi link.. hihi.. corak yang dipilih.. safari.. rasenye kalau tengok corak ni mesti da bleh teka gender baby kannn...


Breastpump - Medela Freestyle.. ni keperluan ke kehendak i'm note sure... tp mr lebah awal-awal lagi galakkan bf baby till 2 yrs old.. beli fs ni guna duet kutu ngn mama n her fren.. harga? RM 1450 beli dari PumpOnTheGo. bleh search dekat fb ade.. owner die suke wat giveaway macam-macam.. kalau lucky bleh menang set tomee tipee la ape la.. ade 2 3 giveaway gak kat fb.. owner die nama Azlan.. alhamdulillah.. warranty by his company for 1 year sebab pump ni dr UK.. tak sama cm yang jual dekat outlet or fair warranty medela malaysia tuh.. sebab tu murah skit.. hope takde problem la.. warranty start on my edd... encik Azlan explain every part of the pump n how to use it.. kalau rajin nnt baca manual key.. banyak bende kene belaja.. for first use kene charge dis pump 18-24 hour (take note kat myself too)..

 Actually selepas pertimbangan tempat keje n masa kerja dis is the best choice.. bukan nak menunjuk ke ape.. ingat nak beli rumble tuff.. tapi rumble tuff kalau pakai bateri xsepower on electric.. since dkt surau opis yang cinonet ni electric power x disediakan so betterla beli yang thn baterinya.. doakan tqah mampu meneruskan perjuangan ni smpai 2 yrs tauu.. lagipon harga 1k+ same je kalau harga beli hp.. hp bleh je nak mahal2.. untuk baby xkan xboleh kannn... benda nak pakai lama.. yer takkk.. oh ya..free gift 4 botol bumble bee ngn international adapter..okey la kan..

cik FS silalah berbaik ngan saya key..mahal kamu ni..
Baju jalan-jalan untuk baby - gambar dibawah di whatapps oleh kakak kesaayangan ms isetan member sale.. actually mmg tqah n mr lebah ade plan nak beli jeans kt baby..kot-kot nk g jalan-jalan.. time sale je la nak dpt murah pon kan.. ni brand poney.. less 70%.. so suh Mak Long baby A beli 1 helai kemeja 1 helai jeans.. tapi bile die kasi plastik beg tu ade 2 helai kemeja.. so sweet..sayang sungguh ngn anak sedara 1st dlm perut ni.. untungla baby A.. lom kua dah ade baju g jalan-jalan kannn...


Psssttt : tengok gambar.. dah bleh tekala..baby boy kan.. dah confirm by sono jezzlyn and doc dekat KK.. mmg 100% confirm boy sbb da nampak angry bird.. seronok papa baby A.. hehehe.. mummy pon ok je sbb prefer anak first boy sok2 bleh jaga adik-adiknye kann.. (sorang pon lom kua da brgn merancang for other).. hihi..

cam biase..upload gmbr pakai tab edit ngn lptop.. entry ni schedule sebab rsa nk menaip banyakkk..
Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, May 17, 2013

Pureen Warehouse Sale - Entry Basi jugak!

Salam all.. ni satu lagi entry basi yang gedik nk update jugak kann..

kali ni ke Pureen Warehouse (20 &21 April 2013).. sale yang paling di tunggu-tunggu seluruh pelusuk alam  (ye ke?..)

Target nak completekan checklist.. gerak dari rumah seawal husband ke opis (note Mr Lebah keje till sabtu smpai bile tatau.. n cuti ahad n isnin.. hari Isnin sang isteri bermanja dihantar ke opis dan dijemput.. sgt heaven k).. so gerak kul 730 pagi.. singgah fetch my sister dkt Pantai Dalam.. then bfast roti canai bawah pokok yang femes kt c2.. (btw lokasi kedai die da berpindah dkt foodcourt..berbanding sebelum ni tepi jalan selepas bangsar south tu).. then terus shoot ke warehouse.

konon pakai googlemap untuk sampai.. PJ area ni cm xbape familiar sangat..sbb banyak simpang kan..banyak kali je sesat kalau masuk PJ.. kali ni mr google tipu key.. die suh terjun bukit nak pegi warehouse tu..gile la.. padahal simpang masuk belah lain.. (caya bulat-bulat si google map tuh sape suh kann).. akhirnya manage sampai jugak dalm kul 9..

ala.. lupe lak nk upload dr tab suasana depan pintu tu..korang google je la sendiri.. so dah smpainye kul 9.. pintunya 930 dah buka.. standard warehouse la..memang ramai gile.. teringat masa g warehouse Padini 2 tahun lepas.. tapi dah kata warehouse.. memang berbaloi dan penjimatan berganda-ganda la especially on baju bajan kann..

pas pintu da buka sergerombolan manusia la masuk.. target bahagian baju selepas baca tips org2 sebelum ni.. mak buyung jalan slow je kasi laluan kt orang lain.. kakak kesayangan la menerjah tmpt baju tu..xsempat nak grab pon mak buyung.. so duduk tepi kakak yang pegi kelas-kelas baju yang diorang baru letak..

kalau korang nk cakap org kt warehouse ni xbertamadun cakapla.. sbb memang standard warehouse gitu.. xbleh nak sopan ayu.. so pregnent lady silela dok tepi2 cam tqah.. suh org yang gagah perkasa je berebut.. hihi.. kakak tqah ni die memang terer bab menyelit.. yela.. badan kecik je (banding ngan adik die xdptlaa.. org akan ckp tqah kakak..dah la kawen langkah bendul..)

so.. hasil shopingan seperti dibawah..







gambar first n last tu actually baju yang beli kt warehouse tu gambar first je.yang last tu tmbh baju2 lama. banyak gile kan baju baby.. tapi baju-baju tu bukan kecik.. tqah beli saiz 3-6 and 6-12.. harung skali.. so nnt xpayah dah baby besar kalut nak kene beli baju.. lagipun murah.. sepasang rm6 je.. selai rm3..

baju-baju lubang yang ditarget susah sangat nak carik saiz kecik.. ade la 2 3 lai.. xpela baby..pakai singlet jela kat rumah siang-siang key.. baju lubang-lubang sepasang rm8.. siap baju n suar.. takyah nak match-match da.. still consider murah banding kt luar kann.. kasut comel tu kann.. rm3 je sepasang.. haila.. geram kann..

caption gambar 2nd tu..bantal n tilam tu untuk ke rumah BS nnt.. tengok.. pikir jauh kann.. yer la..cuti bersalin 2 months je..msti baby kene tido atas tilam gak nnt.. xkan nk dok atas katil BS lak or atas lantai kan..rasa tilam ngn bantal tu rm 20 je kot.. yang kale biru kotak-kotak tu beg baby gak..rm 5 je.. murah kot.. barut baby lak rm 3-rm5.. rm5 yang bercorak.. borong banyak gak barut.. dah mama xjadi wat..pakai jela yang tu.. mitten booties lubang-lubang beli lagi 3 psg.. rm 5 kot sepasang.. sbb mitten booties sedia ade xde lubang-lubang..kang baby panas lak kann..

yang xde dalam gambar.. washable nursing pad 2 pasang.. disposable nursing pad sekotak.. wet tissue.. kelambu baby yang cm tudung saji tu rm9 je.. harga kt mall tgk ritu rm20.. pastuh beli ABD 2 botol.. 1 botol rm17.. HAD rm 15 untuk 1 liter..beli sebab untuk cuci cloth diaper..padahal masa tu belum beli lagi.. mmg plan nak guna cloth diaper pon.. ade gak beli cloth diaper cover.. rm5 je.. nnt attach je insert cloth diaper.. 

total habis.. RM500++.. banyak kan..tp kalau beli kt luar ntah2 1k kot...

so.. mostly checklist da completed dkt Pureen Warehouse ni.. next review maybe for other stuff.. hihi.. semangat kan.. padahal wat schedule entry.. kt opis ni boring sangat.. hihihi..


Published with Blogger-droid v2.0.9

5th Maternity & Children Expo at Mid Valley - Entry Basi!

Salam all.. entry basi nak jugak share kt cni kann..

baby stuff dlm checklist yang nak dibeli.. masa expo ni xde la target nak beli sangat.. tapi terbeli dan terhabis duet jugak.. ni baru lepas gaji March rasanya.. 5-7 April 2013 kalau x salah.. pegi after work masa first day.. ms tu lutut mr lebah x sembuh sepenuhnya lagi (note.. lupe nk update.. mr lebah excident 2 weeks before).. so die just lepak kt lua je pgg brg n jalan sorg-sorang sebab die ngadu org langgar lutut die n sakit..

review barangan yang dibeli..

Autumz Strelizer dan Home & Car Warmer - RM 160.. ade je pakej RM150 tapi warmer die jenama ape tah.. tp warranty autumz gak..since xnak ape2 berlaku..just topup rm 10 untuk warmer jenama autumz.. balik try kat umah ok..air jadi panas.. alhamdulillah..xpayah pikir dahh


Bumble bee milk storage bottle = 10 rm 28.. rs dah murah da.. tp ade sorg review dkt expo br2 ni yang bln 5 dkt mid valley tu die dpt rm22.. so far storage bottle baru ade 18 termasuk freegift ms beli breast pump (cite next entry)

Autumz breastmilk storage = xsure lak bape oz.. rs amek yang kecik.. dok pikir cm nyesal kalau amek yang 7oz.. sebab org ckp nnt leperkan untuk jimat space..same je 7oz ngn 12 oz punye harga..rm 9 untuk 25pcs. dok pikir nnt dlm pantang beli je bekas dadih byk-banyak.. untuk simpan ebm..

Nursing Bra Autumz = xde dlm gmbr..hihi.. rm 29.90.. xmurah sgt kann

liquid cleanser pureen ngan baby wipes = tah kenape leh beli gak padahal target nk terjah warehouse.. tp masa warehouse xbeli pon cleanser ni.. beli wipes je banyak.. hihi.. cleanser ni xsalah skali refill tu rm 27.. wipes plak rm 19 kot..


Mamy poko.. rm 26 per pack.. beli 2 pack.. 1 NB 1 saiz s.. semangat kan.. pasni mummy pokai la.. beli pampers biase je kot.. lagi pon dah beli 8 pcs cloth diaper (nnt review sbb belum prewash)



total habis rm 300++ gak..balik umah dok diam-diam key..
next review mungkin pasal pureen warehouse.. semangat tak update entry sbb upload gmbr pakai tab.. hehhehe..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, May 3, 2013

28th Weeks

Salam Jumaat,

Lama x bersiaran kan.. saja malas nak update..padahal hari-hari buka dashboard blogger ni.. dok BW tanpa komen.. malas? memang malas.. tp baca je entry2 orang.. hihihi..

dis week genap 28w baby A dalam tummy Tqah.. alhamdulillah.. pregnancy journey smooth.. but now da merasa bangun pagi je kaki kejang.. stress je..yang jadik mangsa mestila Mr Lebah terpaksa mengurut smbil pejam mata kadang-kadang tuh.. berketul bawah betis ni.. jalan pon sakit je kalau tak diurut..

Last checkup 30th April before hari buruh tu.. alhamdulillah.. Kepala baby dah kat bawah n doc ckp insha Allah baby xpusing-pusing da.. then berat baby da 1.3kg.. air ketuban cukup.. bacaan bp..hb n gula semua normal.. dan yang paling penting gender pon dah confirm.. actually da confirm masa 24th weeks ritu lagi.. tqah g wat 3d/4d ngan jezzmine tu.. masa tuh la confirmkan.. happy la Mr lebah..sejak ritu pggl2 nama full baby.. padahal sebelum tuh since preggy n dpt nama pon dok panggil dah.. tp kan confirm x confirm,.. hihi..

barang-barang baby pon almost complete dah.. sume baju-bajan baby dari warehouse.. yea.. mummy tqah memang jimat orangnya.. jimat-jimat pon baju baby banyakk gile kottt... last weekend 27th April da basuh half baju baby untuk NB and 3-6 months.. memang baju NB ade 2 3 helai je kot.. yang lainnye 3-6M.. baby kan cepat besar.. yang bestnye baju 6-12months pon dah ade.. just xbasuh lagi.. ni kes pegi Pureen Warehouse la ritu.. tapi berbaloi-baloi berbanding nak pegi beli kt luar kan.. sepasang baju RM6 je..mana nak dpt..kalau g lua sehelai rm6 pon susah nak jumpe.. so for baby A bajunye jenama Anakku (beli masa kt warehouse kt baby outlet sunway), Pureen (masa Pureen warehouse 2013) and ade pigeon (yang ni beli kt Pigeon warehouse tp beli baju NB je 2 helai ngn rompers).. jenama lain adela sepasang ko baby cheetah ngan jeans n kemeja poney (ni mak long baby A beli kt iSetan masa sales last weekend)..

nak review pasal Pureen Warehouse 2013 tu rasa da ramai yang review..ade dr good side..ade dr bad side.. for Tqah warehouse ni mmg beri penjimatan berganda.. depends jugak dengan pandangan orang la.. standard warehouse yang penah Tqah g la.. murah n berbaloi.. ramai n berebut tu mmg perkara common kalau g warehouse.. nasebla Tqah g ngan K.long sbb k.long yang banyak grab baju-baju murah tu..tqah just duduk tepi n sort out mana nak..

Dah masuk 7 bulan ni orang cakap bleh ready beg baby da..baju baby baru basuh separuh.. lampin blanket mitten booties sume lom basuh.. baby kuar on time okey sayang..jangan kuar awal sangat..mummy tak dan nak ready jenuh.. hihi..

nak upload gambr.. tp mls nk transfer dr tab.. haila.. korang bacala karangan merapu ni.. :P





Kisah Teladan Breastfeeding

Just nk share masa tqah menggoogle maklumat pasal breastfeeding.. from this blog :


Assalamualaikum Mak..
Adik rasa begitu pantasnya waktu berjalan
Terlalu bosan rasanya bila mak tanpa di sisi
Sedar tak sedar hampir setahun mak pergi tinggalkan adik
Terasa baru semalam adik tidur dengan mak

Mak..
Mak ingat tak adik dari kecil sampai besar
Suka tidur dgn mak?
Hehehe mesti mak ingatkan dengan perangai
Anak bongsu mak sorang ni

Di saat seperti itu lah mak suka
Bercerita dgn adik ..terutamanya
Pengalaman mak menjaga adik dari bayi lagi

Mak..
Mak pernah cerita kat adik
Mcm mana mak bersalin kan adik dulu
Mak cakap adik tak cukup bulan kan ??
Mak bersalin kan adik semasa
Kandungan berusia 7 bulan

Mak cakap mak mengalami kemalangan
Berlanggar dengan lori sedangkan
Mak pula ketika itu hanya
Menaiki basikal tua untuk
Menjual kuih..masa mak cerita tu
Adik sedih..sedih sangat…
Mak ingat tak?

Mak cakap mak tak sedarkan diri
Dan perlu melakukan pembedahan
Demi menyelamatkan adik
Tapi dengan kuasa ALLAH
Adik selamat…

Mak..
Pada saat itu bermula lah pengorbanan mak
Mak ingat tak mak ada cerita kat adik
macam mana mak menyusukan adik??
Mak cakap, adik tak boleh menyusu mak terus
Sebab adik kena duduk dlm “kotak oksigen”
Dan keadaan adik masa tu agak kritikal
Sebab mak cakap berat adik tak sampai 1 kg

Tapi mak tak pernah putus asa
Mak tak bagi doctor dan misi tu
Bagi susu tepung kat adik
Mak cakap nak guna susu mak kan ??

Mak cakap dulu tak tau pasal pam-pam ni
Jadi mak perah guna tangan je la
Lagi pun mak kata kita tak mampu
Nak beli pam sebab bapak pun
Kerja sebagai tukang kebun je
Di jabatan kerajaan mana la nak cari duit nak
Belikan mak pam; nak beli susu tepung

Mak..
Mak tau tak perasaaan adik masa tu???
Rasa macam nak cium-cium je mak
Lepas tu nak jerit mcm ni
MAK, ADIK SAYANGKAN MAK SANGAT!!!!
Mak berkampung di hospital tu sampai sebulan
Mak cakap kalau nak bagi susu kat adik
Kena guna tiub yg disediakan…
Masa tu Mak kata 
Hati mak sakit sangat bila tengok adik dalam keadaan
Yang macam tu…

Lepas tu mak cerita kat adik lagi
Mak kata doktor suruh mak keluar wad
Sebab mak terlalu kat sana; adik pulak
Masik kena tinggal di dalam kotak oksigen tu lagi..

Mak tanya doctor susu macam mana??
Dokator cakap guna susu dari hospital
Mak meronta-ronta tak nak
Mak kata mak akan hantar susu
Doctor tak ada pilihan melainkan
Setuju dengan mak..

Bila adik tanya mak macam mana mak hantar susu
Sebab hospital masa tu agak jauh…
Mak jawab mak jalan kaki la…

Mak…
Walaupun mak jawab dengan senyuman
Tak dapat adik bayangkan keadaan mak masa tu..
Subuh-subuh mak keluar rumah berjalan ke hospital
Tak boleh naik basikal sebab kesan operate tu terasa lagi..
Mak tunggu di hospital sampai le maghrib..
Mak dah perah siap-siap tuk malam nanti bagi nurse…

Mak..

Mak ingat tak adik ada tanya kat mak
Kenapa mak sanggup wat macam tu??
Mak jawab mak nak adik ‘hidup ‘
Dan sihat walaupun keadaan adik kritikal..

Mak cakap hanya guna susu mak je
Yang boleh bagi adik sihat
Sebab mak cakap susu mak banyak khasiat..
Bila adik tanya mak apa khasiatnya??
Hehehe mak senyum je..
mak cakap mak tak tau banyak
Cuma mak tau banyak antibodi je…

Tapi mak ada cakap gak..
Apa-apa pemberian dr ALLAH
Itu adalah yg terbaik dlm hidup manusia
Contohnya macam susu mak ni…
Mak cakap tak de susu lain yg terbaik
Selain dari susu mak kan ??

Mak
3 bulan dah berlalu tapi mak cakap adik tak keluar lagi
Sebab adik mengalami masalah pernafasan
Oleh itu adik kena bergantung ‘tong oksigen ‘
Tapi mak kata adik dah tak duduk dalam ‘kotak oksigen ‘
Mak gembira kan ??? 
walaupun mak kena baga susu guna tiub 
Tapi mak penuh sabar menjaga adik..

Mak..
Mak ada cakap selepas 2 minggu baru adik keluar hospital
Mak seronok sangat-sangat…
Adik tanya kenapa??
Mak jawab tu la pertama kali adik menghisap ‘tek’ mak
Hehehehe kita gelak sakan bila mak cerita kisah tu.
Mak ingat tak???

Mak ...
Bila adik dah membesar mak masih menyusukan adik kan ??
Yong (kakak) cakap adik paling lama hisap susu mak
Yong cakap sampi umur adik 4 tahun..
Bila adik tanya mak kenapa lama sangat??
Mak jawab mak nak adik SIHAT betul-betul
mak tak nak adik sakit lagi

Mak...
Mak ingat tak dari kecik sampai la adik tingkatan 2
Hidung adik asyik berdarah jer kan ..
Hehe anak mak nie asyik susah kan mak jer kan ??
Tapi mak tak pernah bersungut..

Mak …
Dah berbelas-belas tahun berlalu
Anak bongsu mak nie masih hidup & sihat
Anak mak ni cemerlang dalam semua bidang
Mak tentu bangga kan ??

Mak..
Mak tau kenapa adik boleh jadi macam ni??
Ini semua kerana penat lelah mu mak
Kerana menyusukan ku..
Dari hasil SUSU mu itu la adik boleh jadi macam ni..

Mak…
Mak ingat tak semasa adik balik dari mengaji
Kain baju kurung adik terkoyak..
Adik cakap kat mak adik terjatuh kat tangga surau kan ??
Tapi sebenarnya adik jatuh dari pokok mempelam
Belakang surau tu..mak tau kan anak mak ni suka makan pelam.

Mak..
Tujuan adik menipu tu tak nak bagi mak marah
Adik takut kena pukul..tapi bila malam tiba
Adik cakap terus terang je..
Mak terus cium adik,adik tanya mak kenapa?
Mak kata mak tau adik tak kan menipu mak
Sebab anak yang minum susu ibunya dengan baik
Hatinya lembut dan takkan sesekali nak melukai hati ibunya..
Masa mak cakap tu adik dah nangis dah …

Mak ..
Adik teringat mak jaga anak nyah dulu..
Mak marah betol ngan nyah
Sebab nyah tak bagi anak nya susu badan sepenuh nya..
Mak cakap nyah PEMALAS…
Mak marah betol masa tue sampai mak tak bercakap ngan nyah..
Mak..
Maafkan la nyah…tapi mak berdegil tetap ada perasaan marah jugak
Mak kata kalo mak ada susu dah lama mak bg kat cucu mak tue...
Sampai mcm tu skali mak marahkan nyah..
Akhirnya nyah akur ..nyah pam susu dan hantar kat mak..
Baru mak senyum

Mak..
Baru adik tau kedegilan ku dapat dari sapa
Hehehhe semestinya dari mak kan ???
Mak degil masa nyah bg susu tepung tue..
Mak tak bagi susu tepung tu kat cucu mak
Malah mak tepon nyah suruh balik susukan anak
Begitu kuat pendirian mak..

Mak..
Sekarang adik dah besar & br start kerja
Adik seronok sgt bila dapat gaji bagi kat mak duit..
Mak pon mastu seronok kan ??
Sekarang mak suruh adik bwk balik kwn adik tue
Mak cakap mak nak kenal kan ??

Adik dah bawak balik mak…
Mak suka sgt ngan pilihan adik
Tapi mak adik tak serius lagi masa tue…
Mak marah adik…

Mak terus cakap kat kawan adik
Kalo betol suka kan adik
Suruh dia ambik adik jadi isteri yg sah..
Adik terkedu betol masa tu
Hati adik meronta-ronta tak nak kawin lagi

Pada 08.02.2008 adik kahwin jugak
Mak igt tak masa adik gi honeymoon kat langkawi
Adik bawak mak ngan bapak sekali??
Kita ada jumpa seorang perempuan nie
Menyusukan anak dia guna botol..
Mak tanya dia guna susu apa
Perempuan tu jawab guna susu ENFALAC
Terus jer mak tanya naper tak guna susu sendiri
Huhuuhu perempuan tu malu2 alah jer nak jawab
Katanya susah la..
Aduhai…mak mengeluh panjang bila dengar jawapan tue..


Mak
Mak ingat tak mak berceramah panjang ngan perempuan tue
Sampai perempuan tu pergi tempat tersorok menyusukan
Anak nya guna susu badan nya..
Alahai mak ku smpi mcm tu sekali pendirian mak..

Mak
Pada awal August 2008 mak dah mula sakit
Mak cakap mak sakit pinggang
Jenuh ku dah bawak ke pakar
Doctor ckp ada masalah saraf tunjang
Tak lama pastu mak mula rasa kebas2
Disebelah kanan..
Adik terus bawak mak pergi hospital
Doktor sah kan mak lumpuh separuh badan

Mak..
Mak tau tak cm mana perasaan adik masa tue??
Rasa nya jantung adik terhenti seketika waktu tue
Rasa nya hati ni di carik2
Rasa nya badan nie melayang2 di udara
Isk..isk…isk adik tak tahan mak …
Tak tahan tgk mak seperti itu…

Mak…
Selepas mak dikeluarkan hospital
Kami adik beradik beli
Semua kelengkapan mak
Supaya mudah tuk mak
Melakukan fisioterapi di umah

Mak..
Mak dah sebulan mak mcm nie
Tak ada perubahan tapi adik
Tak akan putus asa adik akan ikut
Semangat mak cm mak susu kan adik dulu

Mak..
Mak igt tak adik mandikan mak setiap kali
Adik balik kerja?? mak igt tak??
Ada satu hari lepas adik mandikan mak
Adik terus cium mak adik cakap kat mak
Yang adik mengandungkan??
Masa tu mak suka betol…manis betol senyuman mak

Mak
Malam tue adik nak basuh berak mak
Mak tak bagi adik dukung mak..
Mak kata takut adik gugur lak nnt sbb mak berat
Tapi adik nie degil jugak ..adik angkat jugak mak
Gi toilet ngan menantu mak tue…

Lepas tu adik pakai kan mak pampers
Tapi mak menangis …
Mak kata tak sia2 mak SUSUkan adik
Isk..isk..isskk adik terus peluk mak
Sampai tertido kan ??
Ermm anak mak ni masih suka tido ngan mak tau…

Mak..
Tak lama lagi kita nak raya..
Abang dah belikan baju kat mak cantikkan??
Mak senyum jer…

Mak
Lagi 2 hari nak raya ni mak…
Pagi tu adik mintak resepi nak buat rending tok kat mak
Sebab mak suruh adik masakkan??
Tapi malam tu mak sesak nafas
Abang cepat2 bawak mak gi hospital

Mak..
Sekali lagi jantung anak mak terhenti seketika
Kali ni hati adik macm dihiris2
Bila doctor cakap paru2 mak di jangkiti kuman
Hampir 80% dan peluang tuk hidup amat tipis

Mak..
Ni malam raya …mlm ni adik tak tido ngan mak yer
Adik balik nak buat rendang mak..
Malam ni kak chik jaga mak yer..
Subuh sok adik datang bawak rendang
Adik datang mcm mana mak dtg antar susu kat adik dulu..

Mak..
Ari ni kita raya mak senyum jer..
Mak suka yer anak2 mak ada kat mak
Adik suap mak rendang adik masak
Tapi mak ckp tak rasa apa pun
Adik tau mak dah tak ada deria rasa

Mak sekarang keadaan mak makin lemah
Adik beraya ngan mak atas katil hospital
Mak igt tak adik mintak ampun ngan mak
Adik mintak mak ampunkan segala dosa adik
Dan mintak halalkan mkn minum adik
Tapi mak kata adik tak da dosa ngan mak
Iskk..iskk adik terharu betul masa tue
Pastu mak ckap mak HALALkan susu yg mak
Berikan pada adik
Ya allah masa tu hati adik hancur berkecai
Adik peluk mak sampai tak nak lepas kan mak..

Mak
Hari dah malam ni nak masuk ari ke-4 kita raya
Malam ni adik tido ngan mak kan ??
Malam ni adik nak peluk mak..
Tapi taku nurse marah adik baring atas katil mak..
Tapi tak per la adik peluk tangan mak jer…
Tapi mak senyum jer...

Mak..
Malam tue mak tido lmbt mak kata mak tak boleh tido
Adik teman mak kan ??
Mak pesan kat adik supaya adik jaga kandungan tue..
Mak suruh nanti asuh anak sebaik mungkin
Mak suruh adik janji yang adik akan susukan anak adik
Mak cakap jgn bg susu lembu…
Mak suruh adik Janji ngan mak kan ???
Mak igt tak??

Mak
Hari dah pagi nie.. nape mak tak bukak mata lg??
Bila adik panggil lemah jer mak bukak mata
Adik panggil doctor
Doctor cakap PLS PREPARE….
Mak jangan tinggal kan adik!!!!!!

Mak…
Hari nak malam nie…
Keadaan mak semakin nazak
Kami bawak mak balik umah
Mak tau tak
Ms dlm perjalanan nak balik tu adik bwk keta
Dlm keadaan separuh sedar..
Kenangan bersama berputar dlm kepala ni
Air mata tak mampu nak tahan

Mak..
Sampai di umah mak kuar dr ambulans..
Mak kami letak atas tilam..
Sesudah nya nurse tanggalkan oksigen
Mak tgk anak2 & bapak
Tak sampai 10 minit…..pukul 10.05mlm
Isk…isk.. mak TINGGALKAN KAMI..

Mak ...
Jam 11.30 tgh hari mak dimandikan
Anak2 mak yang mandikan mak
Mak mesti rasa bertapa lembut nya kami gosok badan mak kan ..
Adik gosok kaki ngan tangan mak…mak nmpk kan ??
Lepas tu mak di kapan kan ..dan di bawa ke masjid tuk disembahyangkan

Mak ..
Mak tau tak abang yang jadi imam solat jenazah mak utk mak..
Mak mesti tau kan …

Mak
Malam tu adik kemaskan barang mak
Adik Nampak sepucuk surat ..
Rupa nya surat mak kepada anak2 mak...
Mak cakap mak maaf kan semua anak2 mak
Mak HALAL kan susu yg mengalir dlm tubuh
Semua anak2 mak..
Mak pesan bagi susu badan kat cucu dia
Isk..isk masa tu nyah menangis teruk

Mak..
Sejak ari tu mmg kami adik beradik
Mmg berjanji akan bg susu badan kat anak2 kami
Akan kami jaga anak kami mcm mak jaga kami..

Mak..
Selepas mak pergi mak dapat 4 cucu sekali gus..
Mak tau tak…adik dapat anak lelaki
Kalo mak ada mesti mak suka kan ??
Adik nama kan cucu mak MUHAMMAD DANISH


MAk..
Adik kotakan janji adik pada mak
Adik susukan Danish mak..
Tapi Danish suka guna botol la mak
Tapi susu nya tetap susu adik
Mak jangan risau yer..
Kalau dulu mak boleh bg susu mak dlm tiub
Kenapa adik tak boleh bagi susu adik dlm botol kan ??
Adik tak nak MALAS mcm nyah dulu..
Mak tau tak sekarang dari empat ,tiga cucu baru mak tue
Sepenuhnya menyusu badan…
Anak kak chik tue campur sebab kak chik ada masalah skit
Tapi kak chik pon tgh usahakan jugak

Mak..
Adik tak sempat belajar ngan mak pasal penyusuan nie
Adik belajar ngan FORUM RATU HATI...
Mak tentu bangga kalo adik cerita kat mak pasal susu ibu nie’
Tapi mak..adik tak sempat nak cerita kat mak..
Mak tau tak kat forum nie ramai pejuang spt mak
Pejuang utk kekalkan anak2 mereka sentiasa sihat..
Mcm mak berjuang untuk susukan adik dulu..

Mak…
Cukuplah sampai disini dulu..
Nanti kawan2 kat forum nie sedih pulak..
Adik tak nak diorang sedih…
Adik diorang baca cerita mak ni sbg pembakar semangat
Untuk menyusu anak mereka..

Mak..
Mak jangan mara yer adik cerita kat forum nie..
Adik nak share pengalaman mak pada semua kaum ibu
Supaya menjadi renungan…

Mak..
Adik nak mak tau..yg ketika ini perasaan rindu tu
Semakin menebal sehingga menusuk2 hati nie
Terasa sakit nya mak..kerana menanggung rindu
Tapi yg adik mampu hanya sedekah al fatihah jer..
Adik berenti dulu yer mak… 

ASSALAMUALAIKUM


Tersentuh kan.. rase nak nanges pon ade..huhuhu