Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, December 31, 2015

-Sticky Post - Item For Rent (Tudung Nikah & Veil) 2014 2015

SEWAAN TUDUNG NIKAH MASIH BERJALAN SEPERTI BIASA

sape2 yang berminat untuk sewa item-item di bawah ni boleh email ke atieshaadriana[@]yahoo.co.uk or whatsapp 0196348003 :)

Item 1 :
2 in 1 Tudung Nikah (Tudung skali veil) + inner awning neck
warna light cream
material : very soft chiffon + heavy beaded
Tudung ni memang berat n jatuh.. once confirm nk sewa tqah akan email cara2 nak pakai.. :)
harga RM 50 (By hand/pos + no need to wash) + security deposit (RM50 - return condition baik without rosak)




Item 2 :
Veil Reception berwarna purple lavender

harga RM 30 sahaja + security deposit (RM30 - return condition baik without rosak)


veil with border lace - can rent single pcs
* kos postage RM6 ditanggung oleh penyewa
* COD KL/Cheras/Ampang/Hulu Langat/KLCC

Wednesday, November 18, 2015

Birthday Trip to Tokyo, Japan (Part 1)

Salam dan haiii, 

Lama tak update blog kan.. kene update jugak coretan ke Jepun untuk birthday trip (2 Nov sampai 8 Nov 2015) baru-baru ni.. 
Alhamdulillah.. our first trip to oversea after kahwin.. and rezeki Ahmad Rayyan jugak.. 
Perancangan awal sbnrnya tahun ni kami pergi tempat lain bulan Mei lepas tapi xde rezeki.. xpelah..lupakan perkara yang lepas.. hihi.. 

Kenapa Jepun? bukan negara lain?
Actually Tqah just follow encik husband.. beliau teringin benar ke Jepun..  da lama jugak tengok tiket ke Tokyo.. kami beli tiket ni seawal bulan 5.. lepas beli tiket memang excited la study semua..kebetulan masa tu xbusy sangat dengan kerja.. tapi dekat2 nak pegi ni risau sangat sebab kononnya sistem kenderaan awam kt Tokyo ni sangat complicated kan.. tapi Alhamdulillah we made it.. nanti Tqah akan share serba sedikit info untuk rujukan di blog sepanjang kami di Tokyo.

Persediaan Ke Tokyo dan Kos

Tiket Flight / 3 person  : RM 1750 

Per person RM 583.33. Lagipun Rayyan dah dikira toodler sebab dia dah 2 Tahun.. so dia dpt seat sendiri.. Ni Rate Air Asia ye.. memang murah.. Alhamdulillah kami naik Air Asia X.. seat selesa dan tak lah sesempit domestic flight.. Rate 583 ni boleh dikira murah ya.. kawan Tqah beli lambat skit tapi dia fly awal sikit tiketnya RM1100/person.. so beza ya beli time offer ngan time tak offer.. kalau betul2 plan nk pergi silalah beli tiket awal-awal.. plan seawal mungkin ada rezeki inshaAllah terbang jua.. giteww.. hehe


Prebook Luggage + Makanan
1) KL-HND 30kg : RM 119
2) HND-KL 40kg : RM 89 + 89
3) Makanan : RM 47 
AA leceh sbb xde free luggage.. so kene la beli kan.. brg sebesar2 alam semua nk bawak.. pasni kene belaja light pack..hehe.. amek makanan masa pegi je sebab masa balik kl flight tgh malam.. sampai KL je la makann.

Penginapan Sepanjang Di Tokyo
Homestay (AirBNB): 1450/weekly rate
Hotel Mystays : RM 300

Untuk penginapan ada 2.. sebabnya.. masa tqah book tiket asal flight tqah turun Narita sepatutnya.. tapi AA reroute ke Haneda sebab dah xde AAX ke Narita dan dalam masa sama jadual perjalanan berubah.. AA ada call untuk confirmkan if nk tukar date ke apa.. tapi masa tu Tqah da siap book Hotel Mystays tu.. so memang stick to original plan just malam first tido kt mystays tu.
Jadual asal penerbangan kami sepatutnya tgh malam 2 Nov.. tapi AA tukar ke tgh hari 2 Nov.. okla.. Hotel Mystays tu memang dekat jer ngan Haneda airport.. Nasib baik tqah book sebab sampai around 10malam.. if nk rush pegi homestay rasa tido tepi jalan la sebab bas kt homestay tu sampai kul 11 lebih je.. Hotel Mystays Tokyo ni best sebab ade airport transfer. Masa keluar dari International Departure tu Straight sampai  dkt group bus turun tangga/lif then tunggu bas kat bawah tu. 
Untuk homestay kt airbnb masa tqah tempah tu review takde lagi untuk tmpt tu sbb tmpt tu br setup tp tqah baca review host tu cm ok je..

Ni Link Homestay tqah tu di Asakusa

Sebab2 utama tqah book adala free portable wifi n murah.. tp agak jauh dr station tren.. tp accessible naik bas ke homestay ni.. kita sewa bilik tp dapur semua boleh guna.. ada mesin basuh n dryer tp xguna pon..xbasuh baju sbb xbusuk pon..hahhaa

tp kalau travel with kids x suggest to sebab memang jauh n leceh skit.. tp tqah ok la just penat sikit la.. nnt tqah share pasal transportation utk homestay ni

Tiket Disneyland : RM 500
Total : RM 4344

Tukaran wang di Malaysia 
Lebih Kurang RM 4500 =+-120k Yen - ada balance sikit even da beli sourvenir kt kawan2  and family.. :)
(rate tak sama sebab 2 kali tukar and ada tukar ngn kawan opis 500..) - Tukar di IOI City Mall sebelah Maybank Wing TESCO
Sebelum pegi tukar Tqah akan compare dengan rate di Midvalley dulu guna website ni.. memang IOI city tu lagi murah.. http://www.moneymaster.com.my/
Actually ikut matawang sebenanrnya.. so at least ada choice lain untuk tukar duit selain Mid Valley kan :)

WIFI - Tqah dapat free so xde dalam perbelanjaan sebelum
Tapi korang bleh refer link untuk free wifi : http://flets.com/freewifi/ 
Pocket Wifi link : http://visondata.com.my/  - based on iternary kawan collect di KLIA maybe bleh refer website tu

Software apps store/playstore yang berguna
Google Maps - Tqah memang totally rely on google map. include skali harga tiket so boleh bajet berapa kos kesana kemari. maaf tqah tak take note semua harga sebab biasela travel dengan toodler kan..hehe
Halal Navi - bleh search for halal food di Jepun
Kiblat Direction - install siap2 so xyah susah2 kt sane br nk install kan

Beza waktu Malaysia dan Tokyo serta waktu Solat
Waktu Malaysia dan Tokyo beza 1 jam.. maksudnya if malaysia kul 7am di Tokyo dah kul 8am.. Waktu solat subuh di Tokyo pula seawal 430 pagi.. kitaorg memang jetlag waktu ni.. haha.. sebab lepas subuh tido balik.. kul 730 bangun.. dah terang benderang..kul 11.30am dah zohor di sini.. Rayyan la tak nak bangun.. so memang kene ikut timing dia.. elokla iternary tqah xde yang mesti kene pegi ke apa.. alhamdulillah semua tempat dlm iternary tu kitaorg pegi tp xdela membelek 1-1.. just enjoy tgk scenery kt tempat orang..

Travel dengan kanak-kanak di Tokyo (Stroller/Carrier)
Tqah bawak both.. stroller yoyo tu sangat-sangat berguna.. tqah pinjam dengan kawan..so tukar bagi dia zapp tqah pinjam sekejap yoyo dia.. mmg xsia-sia bawak lah.. carrier pakai jugak esp bile rayyan nk bf n ngamuk xnak dok stroller.. most of the time Rayyan kt stroller.. public transport jepuns sgt OKU/kids frenly.. alhamdulillah.. jangan risau if nk travel bawak stroller.. bagus sebenanrnya sbb anak bleh tido selesa xpayah nk dukung/pangku.. anak selesa kite pon tak letih..

Makanan untuk makan di Jepun
Tqah beli pack food yang bleh reheat and bawak bekas plastik yg bleh reheat dlm microwave. semua kitaorg pakai bekas sendiri je reheat.. nasi beli di 7E kt Jepun.. ada yg ready masak ada yg just reheat dlm microwave utk masak

Aktifkan Kad Kredit/Pengeluaran ATM oversea incase of kecemasan
Actually kad kredit xyah aktifkan just call bank inform korang akan ke oversea supaya bank aware yang overseas transaction tu betul dr anda takut sindiket ke kan.. skrg kan jenayah macam2.. untuk pengeluaran oversea pon call aktifkan tkt apa2 kecemasan berlaku kan.. tqah aktifkan both tp xguna pun... xpe just prepare worst case scenario

Iternary Tokyo
Tqah xde ltk pon jam ini harus berada di mana di tokyo sebab travel dgn kanak-kanak ni memag confirm xkan ikut schedule.. Tqah just ltk hari ni patut ke mana n survey tmpt2 berhampiran dengan tempat yang kami nak lawati je.. tu je.. just follow je post ni sampai part terakhir key!

Total Kos RM 8844 
Actually kos boleh dikurangkan ikut kesesuaian..tqah bawak banyak cash sbb in case ape2 kan.. kalau betul2 backpakers lagi boleh jimat inshaAllah.

Hari Kejadian 2 Nov 2015

Perjalanan ke KLIA.. Tqah parking kereta di Putrajaya Sentral then amek ERL ke KLIA2.. rate sane RM 4 sehari.. so sangat worth berbanding nk menyusahkan org menghantar/amek teksi/parking KLIA2 yang mahal tu.. kitaorg balik dr Tokyo ni beruntung sebab parking rm6 je sebabnya mesin kt putrajaya sentra tu rosak.. bile nk kua je g validate kad tu RM6 ja.. berbanding rm32 sepatutnya..



Flight kul 2.40pm tapi kami gerak awal just xnak rush ke ape..lepak di KLIA bg Rayyan penat so by time flight nk berlepas Rayyan mengantuk..so senang nak handle dia.. atas flight bg dia tido..xde la mengamok kebosanan..

Rayyan tido dalam 2-3 Jam..lepas bangun kami buat la aktiviti bagi dia tgk ipad.. main mainan.. bawak 5 jenis mainan bob the builder..yang tu paling dia minat pon.. buku sticker n buku yang ada kenderaan.. alhamdulillah dia behave xde mengamuk ke apa.. 

Selepas 8 Jam kami tiba di Haneda Airport.. Lebih kurang jam 10pm.. Urusan imegresen di Japun juga berjalan lancar.. beg semua lepas takde kene cek ke apa.. so terus menuju ke Shuttle bas.. sebelum tu kami singgah di Information Counter nak amek pass wifi (xguna pon sbb banyak pakai free wifi and pocket wifi bleh baca info pasal wifi di atas) dan Map..

Actually dkt Jepun tempat2 tumpuan pelancong/ stesen tren and even dalam bas pon ada wifi..jangan risau.. tqah guna je wifi dalam bas.. tapi bagi tqah kalau homestay xbg pocket wifi betterla korang rent dr Malaysia.. sebab utk perjalanan/tren mmg tqah bergantung sepenuhnya dengan teknologi yang ada dekat google map sebab google map tu akan tunjuk route n harga tmbh yg paling murah/mahal korang bleh pilih ikut kesesuaian sendiri



Dalam iternary masukkan siap-siap location dan gambar bas yang akan dinaiki.. Ini contoh tqah ltk dlm iternary untuk ke Hotel Mystays.. kalau kes cm tqah ni..memang tqah nasihatkan korang bermalam kt hotel ni/other hotel berhampiran dengan airport sebab public transport Tokyo ni bukan 24 jam.. kul 10pm kt tokyo cm kul 12 tgh malam kt malaysia dah.. sangat sunyii.. kawan tqah backpakers berdua ngan husband dia..diorg tido di airport shj.. esok pagi tu br cr tmpt yg nak dituju. for backpakers lagi senang.. tqah sbb ada rayyan.. if not maybe kitaorg tido kt aiport jugak :)




ok.. siap 1 part.. rsnya info di atas semua dah lengkap.. kalau de lagi nak tambah sila komen ya..

p/s : special thanks dkt akak http://fayreenmizan.blogspot.com/ sebab sudi berkongsi iternary ngan tqah.. kebanyakan iternary n tempat menarik tqah follow kak Fayreen punya iternary..

Tuesday, July 14, 2015

Perihal baju raya kami

Morning..

last day bekerja.. yeay.. tak sabar balik kampung sebab taun ni giliran raya kt kedah.. baju raya taun ni da prepare awal2 sebelum puasa lagi.. da ade anak ni baju sendiri xpikir kan.. pikir ke anak je.. baju melayu mr lebah n Ahmad Rayyan just recycle baju kenduri kakak tqah last January je.. so jimat kt c2.. just beli tshirt2 je.. Rayyan punya  tqah beli kt warehouse poney je.. masa tu offer 3 lai rm50.. so mmg worth.. jeans pon sama harga.. kalau anak girl lg gile kott... hehee.. pastu baju poney tu ade 2 da sendat..so tqah beli selai baju cotton on.. banyak tshirt rayyan bleh pakai lagi..baju last year pon ade lg yang baru..skrg ni rasa kene beli baju pakai kt rumah sebab semalam mr lebah komplen apsal baju rayyan kotor and buruk.. hihi..sebab baju pakai kt rumah bs banyak tumpah makanan la ape la.. biase la budak2.. baju mr lebah pon tqah beli cotton on je.. tshirt biase je 2 lai.. selai RM15.. harusla shopping time offer.. kalau tak offer kite usya je sampai offer k.. tqah nye baju kain da lama beli sama ngn mama semua.. so konon sedondon pakai baju pink.. pasrah la mr lebah kan.. hihi..semalam beli sampin kt rayyan kt kedai kain 1 malaysia. rm5 je.. besar skit.. xpe nnt pin je sebab baju dia teluk belanga johor.. so samping ke dalam kan..


Kasut raya anak? xbeli.. jimat sebab ritu da beli converse.. so pakai je yang tu..converse tu saiz besar key..kalau x pakai clog yg sedia ada je.. xyah banyak2.. dia bkn suka sangat pakai kasut.. rimas kottt


Tips berjimat :
beli masa sale.. ms raya memang sale tp xgila sangat.. n bajet brp harga kite nak..cm tshirt max rm20.. so da bleh bajet..bile jumpa harga within range terus beli.. so xsakit sangat nak raya.. ritu beli siap baju adik2 ipar masa poney..sume sama baju rayyan jenis kemeja..

Sebab shopping raya awal sadisnya xdpt sampul raya.. sebab sepanjang bulan posa ni kitaorg xshopping sangat..shopping pon brg dapo je.. 

ok.. sambung wat keje.. bye!!!

Wednesday, June 24, 2015

Try to wean off Ahmad Rayyan Part 1

Morning...

Al kisah malam tadi.. Tqah lipat kain.. si Ahmad Rayyan kejap-kejap nk susu kejap2 dtg gayut.. bukan xnak bagi tp manja sangat tauu.. pastu tetiba rasa nk try ltk asam jawa nk tgk dia nak ke tak menyusu kan.. seriously xplan langsung nk try malam tadi.. sebab makin besar makin melekat tengok..selalu dok ckp ngn Mr Lebah xtau cmne nk wean off dia..

malam td patutnya dia tido awal sebab siang tu BS ckp dia xtido sangat..

Macam2 ragam sebelum tido sebab tqah ckp dia sakit.. Mummy ltk ubat.. Dia faham so dia ckp ubat.. Sampai 1 tahap dia mmg ngntk sangat.. Tqah offer dia selak tgk dia ckp ubat.. Dia try nk mnum rasa asam jawa tu dia ckp eee.. Pas pas tu bile offger dia ckp nanak n kalih sebelah lain.. berguling jugak atas katil tau.. jap keluar bilik.. cm resah gelisah xdpt candu dia.. Tqah try  Bagi susu ltk botol dia mnum sikit je.. Last2 tertido sndr tp tqah still nmpk dia nk nyoyot kan.. Tqah ltk air masak dlm botol dia mnum n tido.. Pg td dia df jugak pastu start acara nk kiri kanan kiri kanan tqah ckp sakit.. Agaknya dia teringat kot terus xnak lepas tu.. Huhu.. Tqah da sedih.. Ni sampai opis pon dok trgt kt dia.. Kesian pon ade tp dia kan da besar.. Kene ajar la kan.. Mama tqah da bising suh wean off 2y.. Bukan ape nnt tqah mungkin start busy n balik lambat.. Mengharapkan husb bleh teman dia tido.. Mlm td dia xnak tqah dok rapat ngn dia cm nak cr ruang untuk tido sendiri.. Kesiannnn... Sedihnyaaaa...

eksen je last2 xnak susu tu

macam2 gaya la xbole tido

tewas jugak akhirnya

Tuesday, June 16, 2015

Biskut Baby Homemadebyciknuie

Salam all,

Hari ni Tqah nak share product best untuk anak-anak terutamanya yang baby.. mak mak bekerjaya mesti xsempat nak prepare food untuk anak2 kan? jangan risau.. Homemadebyciknuie ade product best untuk baby.. no sugar no salt.. bukan takat baby.. orang kencing manis orang yang xsuka manis pon boleh makan biskut ni.. sebab memang xde garam n gula.. telur pon xde memang sesuai sangat untuk baby..

Biskut ni memang susah nak dapat kat pasaran sebab memang hot selling.. Cik Nuie owner and maker biskut ni memang amek by batch n by order oleh agen-agen.. so kalau nak dapatkan hanya bleh dptkan kan agen yang sah je kt seluruh negara..

bleh lawat facebook Homemadebyciknuie

Senarai Agen kt #agenhomemadebyciknuie

Lambakan biskut every batch. Cik Nuie bukak preorder je key..tp agen yang akan order..kalau korang betul nak dptkan stok kene contact agen berhampiran


Antara Biskut yang ade seperti di bawah :

Toodler cookies ni br open order untuk raya.. sesuai utk 1year++
base : unsalted butter and Badam dicelup dengan coklat


Biskut oat raisin - manis-manis buah


Choco Cheese Straw - kesinambungan dari best seller Cheese Straw



Biskut Cheese Straw.. Yang ni memang best seller.. laju je licin stok


Choco Nestum Raisin - Nestum dalam ni organik nestum ye bukan nestum biase-biase


Oat Kurma - One of best Seller jugak.. kurma ciknuie pakai memang kurma ajwa import dr mekah


Cara makan biskut-biskut baby ni? ngap terus atau bleh bancunh ngn air suam/panas/susu fm/ebm


Selain dari biskut.. ade jugak produk lain seperti..
Oat Blend - terus masuk air panas + puree atau bleh masak atas dapur 2-3 m..
oat blend ni da siap rendam lemon 24hours + keringkan + sangai and blend
Serbuk Bilis - sbg perasa dalam masakan.. bukan tkt untuk anak mak pak pon bleh.. tqah selalu rebus pasta gaul je serbuk bilis ni skit.. xyah goreng dah..haha.. kalau wat bubur tabur je atas bubur..
Serbuk bilis ni menggunakan bilis gred A.. siap direndam dan disangai.. dan diblend.. tggl nak ngap je
Rice Cereal - tak de dalam gambar sbb produk baru.. yang ni menggunakan beras herba ponni.. siap direndam semalaman dan disangai serta di blend.. amat mudah untuk travel.. just cmpo serbuk bilis atau puree je.. setel!


See.. memudahkan ibu-ibu bekerjaya kan? tak perlu nak prepare macam-macam.. yang penting no sugar no salt.. n mdah jugak untuk travel.. 

Harga?? berbaloi la dengan masa yang diambil kalau kite nak sediakan sendiri..tqah list kat bawah ok..

Biskut Oat Kurma - RM20/21pcs
Biskut Oat Raisin - RM20/24pcs
Biskut Cheese Straw - RM20/24pcs
Biskut Choco Cheese Straw - RM20/24pcs
Biskut Nestum Choco Raisin - RM20/27pcs
Milky Baby Cookies - RM20/25pcs - not in picture - based susu.. memang sedap.. pakai freshmilk
Serbuk Bilis - RM 20/100gm
Oat Blend - RM 15/200gm
Rice Cereal - RM 15/200gm

Tqah adalah agen sah di kawasan Hulu Langat, Cheras bt9, Cyberjaya, PJ (Jabatan Kimia), Bukit Ampang.. tempat lain pon boleh tp tertakluk kpd charge penghantaran dan minimum order.. sebab kalau takat sebekas tak berbaloi sangat kan.. whatsapp 0196348003 ye kalau berminat..thankss!!

Tuesday, May 26, 2015

Weekend Gateaway to PD

Morning..
semalam da upload gmbr dlm draft tapi xsempat nk taip entry.. ni cerita last weekend..

Last week hari Rabu tetibe encik husband bagi approval pegi PD setelah beberapa kali di postpone.. huhu.. sebabnya dia xnak jaga booth kt pameran ape tah dia bagi alasan nak pegi PD.. so dengan itu moh la kite ke PD.. si Isteri pulak excited la.. sebab da berapa kali ditunda kan.. majuk da abes dah.. terus survey2 hotel..target sebenar nak g avillion sebab penah stay kat sane 4 taun dulu memang best n privacy giteww... tapi sentiasa la fully booked kan.. so survey2.. hotel lain.. actually xpenah pon buka hotel deal yang bakal kitaorg duduk ni.. ttbe buka mmg menarik sangat bilik tu.. okey.. tgk bawah dl nnt Tqah cerita key..

Nak dijadikan cerita kwn blogger ade jemput kenduri Akikah anak dia kt cyber je ni. eleh..mentang skrg keje cyber asek ke cyber je kau.. dlm hati cm nak g PD terus.. hari kejadian tu br perasan rupe-rupenya bleh tak tertinggal purse kt opis.. so memang kene pegi cyber.. boleh la singgah kenduri tu.. and pastu br la g PD.. pagi tu pon hotel called followup tnya nk checkin pukul brp.. so checkin pukul 3 je la..da alang-alang lambat kan..

Singgah amek purse lepas tu singgah kenduri.. perut kenyang gerak g PD.. da jumpa tuan rumah Nolly.. ni blog dia.. http://nloven1502.blogspot.com/ inspired birthday ritu dr blog dia la..sorry i tiru u..hahahhaa


Ok perut da kenyang moh la gerak ke PD.. ikut Sepang je.. then ikut Banting terus sampai ke PD.. tepat kul 3 sampai PD ok.. dah cek KM dari rumah xbole jamak pulak.. sbb xsampai 90KM kan.. hehee..  so Zohor kt hotel je la..

Kitaorg checkin kat Paradise Spa Hotel.. Honeymoon Suite Room rate booking.com RM370 without gst.. after GST rm 392.. btw utk booking pakai booking.com korang kene ada credit card or debit pon bleh rasanya..

ok.. tgk gambar bilik.. nice kan.. ade jakuzi dalam bilik.. untuk rate ni.. include breakfast.. jakuzi.. sauna and steambath.. maybe later dtg book bilik biase2 je sebab still bleh jakuzi dkt spa.. xde la berendam sangat dalam jakuzi ni sebab budak rayyan tu penakut.. bunga rose pon geliss...





Lepak-lepak bg Rayyan tido kejap petang tu kitaorang main kt swimming pool roof top..muka nampak sado kan? tp penakut.. menangis2 dlm kolam.. haha

malam tu makan kt medan mppd.. actually awal tu sesat barat tah mana2 map iphone bawak g.. last2 patah balik.. kul 9 br smpai kedai..huhu. order pari bakar.. udang besar 4 ekor n sekor ketam.. nasi n air.. rm90.. ok la kot.. huhuhu

balik makan tu penat gile sebab mengejar n melayan Rayyan.. tido xsedar sampai pagi.. esoknya tu g pantai dkt2 c2 je saja nk ajak rayyan main pasir.. dia ni memang penakut air.. dr jauh je tgk air laut tu..


balik sambung kt swimming pool plak..menjerit2 tp mengada je lebih.. dia da ok skit.maybe lepas ni kene expose selalu kot br dia ok


Dah checkout kul 12.. otw balik singgah beli buah naga kt area banting-sepang tu..banyak ladang buah naga kt c2.. tqah beli 6 biji rm10 je.. manis lak tu.. si rayyan ni dok tahan mata je ngntok.. alhamdulillah dia dok dlm carseat dr PD sampai nak dkt sampai rumah..


balik tu singgah cyber lagi..makan kt saba..makan nasi arab.. fuh.. amek nasik extra.. rupanya sepinggan tu pn da banyak.. siap tapau lagi.. ok la.. berbaloi2.. pastu balik rumah.. end of vacation.. pasni maybe xde dah vacation sampai tuttt.. nnt tqah update next vacation key.. muah ciked...

Tuesday, May 12, 2015

Koleksi bento Rayyan

Salam semua.. Saja nk share koleksi bento rayyan.. Sebenarnya banyak je koleksi bleh tgk di instagram #bentorayyan

Tqah masak simple2 je.. Selalu orang tnya bgn kul brp masak.. Actually dlm stgh jam je masak semua.. Plg cpt skrg bgn kul 6.30.. Kul 750 g opis 😂

Tips utk masak pagi2.. Bgn 630 kuarkan ikan rendam kejap.. Then pegi solat.. Then start masak semua.. Dlm masa sama kemas dapur.. Actually lg better prepare sume malam kan? Tp tqah blk keje mmg flat.. Penat sangat mlm.. Huhuu.. Selalu menu ulang2 je.. Weekend kalau rajin wat frozen example :  potato ball ke.. Nugget ayam.. So bleh la dijadikan finger food utk rayyan 






Friday, May 8, 2015

SAYA NAK MENANG TUDUNG INSTANT/INNER NECK NAAZNEEN FAIQA BY NEENAANUAR


Sekarang tengah trend tudung instant kan? So today nak memperkenalkan product Naazneen Faiqa by NeenaAnuar ! Tudung Instant Athifa nie sangat sesuai utk dipakai pada bila-bila masa dan ketika... Hanya 3 saat diperlukan utk sarung, betul kan soft awning nya dan kemudian adjust labuh tudungnya!

Nak pergi masjid? Nak ke pasar? Nak pergi rumah jiran? atau secara tiba-tiba ade tetamu yg datang menerpa ke rumah? Nak melakukan aktiviti santai pada hujung minggu? Atau nak pergi bercuti santai ataupun mahu melakukan aktiviti lasak? Mudah sahaja.. hanya dlm masa 3 saat anda sudah siap sedia utk melakukan apa jua aktiviti dengan tudung instant sarung Athifa ini!

Keistimewaan dan kelebihan tudung instant dari NaazneenFaiqa:-

- Tidak perlu digosok

- Material jenis high quality cotton lycra (tidak melekap, sejuk dan lembut)

- potongannya labuh menutupi dada

- membuatkan bentuk muke kelihatan lebih bujur


Buat Kak Nina.. Tqah doakan akak sentiasa dimurahkan rezeki, dikurniakan zuriat dari Allah S.W.T dan sentiasa dalam limpahan kasih Allah S.W.T dan bahagia bersama suami tersayang.

Untuk korang yang no join Giveaway ni boleh terus klick gambar di atas key!!

Gud Luck. Moga ada rezeki Tqah..aminnn

Tuesday, May 5, 2015

Rayyan dan Shemut




video

Back to routine and my latest winning

Assalamualaikum,

Lama x bersiaran.. saja nak share Tqah dak tukar project..hampir sebulan 'work from garden and home'.,. hari ni oficially masuk project baru based kt cyberjaya.. ada hikmah jugak masuk projek ni.. banyak hikmah.. and for good.. harap tahun ni ada rezeki naik pangkat..amin.. alhamdulillah.. sejak kelahiran Ahmad Rayyan ni banyak rezeki Tqah dapat.. baru-baru ni menang simple contest.. menang beg Leather Storksak Helena Stone worth RM1k++ rezeki sangat..join last minit.. pengunguman ni masa  kat kampung husband.. beg tu da selamat pakai melenjan da.. husband ckp sempat tak untuk adik2 rayyan.. hahhaa.. diaper beg ni besar..mmg muat macam-macam.. bile galas nampak style gituww.. hahhaa..



Actually banyak jugak yang Tqah menang giveaway n contest di instagram.. penah menang baju,.. cash n kosmetik FJglow.. pastu skali tu join kt facebook ltk gmbr Rayyan je pon.. menang stroller umbrella.. hehe.. Rayyan yang murah rezeki ke Tqah xsure.. hope future ade lagi rezeki nk dpt bende free... aminnn

Monday, March 2, 2015

Rayyan da kurang minum EBM

Salam semua..

Just nak share pengalaman menyusukan Ahmad Rayyan.. now Tqah still pam kt opis.. 4 kali pam sehari.. pagi sebelum subuh.. 2 kali kt opis sekali dlm kete otw balik.. kadang xsempat pam kt opis pam sekali je.. hasil sehari less than 10oz.. sedih memang sedih kalau bleh nk menyusukan sampai 2 tahun kan.. tapi acaner hasil banyak tu je dapat..

so sebab susu semakin kurang ni tqah cari alternative lain untuk Ahmar Rayyan. Hari tu tqah ade nampak Zura (http://anakpakshaikh.blogspot.com/) admin resepi makanan baby kt fb group atau blog (http://resepimakananbaby.blogspot.com/) share pasal home made vitagen. cuma tqah xberkesempatan nak wat/beli yogurt.. sebab resipi tu pakai yogurt.. so one day tqah beli blueberry untuk rayyan tapi dia cm makan main-main je.. so tqah try la wat air yogurt tu.. esoknnye bawak g rumah bs.. malam tu actually dah kasi Rayyan rasa die memang pulun sampai sendawa... petang tu dpt feedback dari bs yang Rayyan suka air tu n susu ada lebih. Alhamdulillah.. tak risau dah mummy sebab dia da kurang menyusu.. bukan tqah nak wean off susu ibu or tarik hak Rayyan. tp sebab susu tqah kalau pam memang sikit.. kalau direct feed pon Rayyan kadang-kadang cm xpuas menyusu sebab dia siap tukar2 lagi kejap kanan kejap kiri..

susu formula? so far Tqah xpernah beli susu formula n ade gak try suh bs kasi fm yang cucu dia just nk try but Rayyan tak nak.. fresh milk pon dia tolak.. tapi yogurt and air buah memang feberet dia.. so lega Rayyan nak minum minuman sihat..

untuk kongsikan info yang tqah dapat dari sahabat tqah husbandnya paed di Hospital Kajang, after 1 tahun makanan adalah sumber utama untuk pertumbuhan kanak-kanak manakala susu hanyalah pelengkap. So sebahagai ibu kita kene fokuskan menyediakan makanan lebih berbanding susu. dan tidak bergantung kepada susu semata-mata. actually banyak yang bleh gantikan susu sebagai kalsium terutamanya sayur-sayuran hijau, yogurt, keju, telur dan sebagainya.

Tqah start intro Rayyan dengan mnuman Yogurt ni hampir 2 minggu dan Tqah cuba mempelbagaikan perasa minuman tersebut. Antara buah yang Tqah gunakan adalah blueberry, kiwi (sedikit pahit jika diblend bersama biji), anggur hitam, honey dew dan peach. Selain itu, boleh juga mencuba buah-buahan lain seperti strawberry, mangga, plum, epal dan lain-lain.

Resipi asal dari sini : http://resepimakananbaby.blogspot.com/2014/12/homemade-vitagen.html

Tqah just ubah ikut kesesuaian je.. xde exact resipi pon.. ltk air buah n yogurt agak-agak je.. bagi ade rasa sikit-sikit.. make sure lepas blend tapis buah tu..then amek air without hampas n blend semula dengan yogurt..kalau x blend yogurt akan berketul.. air ni tahan 3 hari dalam chiller tp tqah mmg wat hari-hari blend.. sehari 2 botol ebm ni.. 10oz..









Wednesday, February 4, 2015

Kisah Kasut Pink

Salam..

lepas 6 hari cuti masuk keje lemau rindu anak..
tqah cuti since kames sebab akad nikah adik malam jumaat..n kenduri akak n adik hari sabtu.. alhamdulillah semuanya berjalan lancar.. tengokla kalau rjn tqah share doorgift... hand boquet yang tqah diy untuk akak.. and also pelamin n baju akak and hantaran akak.. bab adik tqah actually last minute preparation.. so xde pape sangat yang boleh share.. sbb majlis sekali..so kepenatan tahap maksima.. siyes..

saja nk share kisah slipar pink rayyan.. actually masa beli dlm kedai tu tqah xperasan pon slipar tu warna pink.. da balik rumah snap gmbr n tunjuk kt mama br mama ckp napa warna pink.. kat kedai warna merah kot.. maybe efek lampu.. xpela.. mummy rayyan lagi suka warna pink.. slipar ni actually mmg tqah nk beli.. tp rezeki rayyan kawan tqah nk bayarkan.. alhamdulillah rayyan sangat murah rezeki.. menang macam2 contest kecik2 kt insta..kt fb.. nnt tqah share hadiah2 lain..



nampak cm gigirl ke rayyan? sbb ramai ckp dia cm gigirl..mummy lak beli kasut pink kan..naseb laa...

Tuesday, January 20, 2015

Akhirnya potong jugak


Selamat malam..

Gigih update pakai phone..

Dilema rmbut anak.. Mlm ni ms dia ngah tido tqah gunting skit rmbut dia.. Kesian sbb dia asek garu je.. Hope nmpak la boboy skit.. Hehe

Ni gambar sebelum dipotong


Gambar selepas..




Gud night hensem boy!

Throwback no tooth smile

 Salam..

Edisi throwback Ahmad Rayyan masa xde gigi.. how i mish all the moment.. now gigi dah penuh mulut.. dulu dia kuat senyum.. senyum tanpa pagar putih.. manis sangat,. mummy rindu awak masa kecik.. muah cikeeddd.. dah besar banyak akal.. semalam cucuk 18bulan.. mummy bawak awak sorang-sorang g KK.. kemain pusing 1 KK..aktif sangat.. penat mummy kejar tauuu.. eee...

2 bulan
tak ingat brp bulan..

6-7 bulan kot sebab dah boleh duduk..
kejapnya masa berlalu kann.. huhuhu

Thursday, January 15, 2015

Alhamdulillah da jumpa rumah sewa baru

Morning..

semangat update pagi-pagi kan..

Alhamdulillah semalam Tqah da jumpa rumah sewa baru.. lega sangat..dah bayar depo n urusan pon senang n dipermudahkan..

Actually smlm tqah mmg ade contact ngn sorg owner utk rumah double storey dkt2 jugak ngn rumah skrg.. tengok iklan dekat mudah owner tu letak rm1100 permonth tapi negotiable.. so tqah saja test2 tengok kot kot la boleh kurang kan.. cam mudah pulak berurusan ngn owner tu.. dia cam ok bile tqah mintak nego sampai dia kasi RM900/month.. so ingatnya malam tadi nak pegi tengok rumah tu.. memang macam nak confirm dah la.. sebab rsnya xramai view rumah tu.. sbb harga more than 1k kan..

nak dijadikan cerita masa ondaway balik dari opis nak dekat sampai rumah dah masa tu.. jiran tqah msg.. dia tanya tqah kat mana n dia ckp ade org ckp ade orang nak sewakan rumah kat taman sri nanding.. lepas magrib kite g tengok rumah.. tqah cam.. ha.. leganya.. maybe sewa kat situ murah sikit la.. sebab rumah teres kos rendah kan.. then lepas magrib kitaorg pon ready nak g tengok.. okla rumah tu..ade 3 bilik tapi bilik air n toilet asing.. n ade 1 1 je.. rumah sekarang ade 2 bilik air..

condition rumah teres kos rendah design lama biasela..xbleh nk letak high expectation kan.. janji ade tempat berteduh.. n yang paling best sewa rm500 je.. lagi murah dari rumah sewa sekarang.. n insyaAllah balance sewa yang kitaorg bayar sekarang bleh wat saving untuk future..mana tau lagi 3 tahun ade rezeki nak beli rumah sendiri kan..

jarak dari rumah baru ni ke rumah baby sitter jauh jugak la.. so pasni balik keje memang tqah je amek rayyan sebab kereta 1 je.. so husband xbleh la nk amek dia cm selalu.. currently jalan kaki pon sampai rumah baby sitter.. rumah ni kecik sikit la dr rumah sekarang n kitaorg ade masa sebulan lebih nak packing barang..

rumah baru ni ade awning depan rumah full..so kalau sidai kain hari hujan pon ok xde masalah..kereta pon ade tmpt berteduh.. xdela terdedah kpd cahaya matahari je..

thanks korang support tqah.. muah cikeddd...