Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Friday, February 25, 2011

ee.. budak hitamm

Hello Readers..

Entry kali ini agak penuh emosi.. sebabnya.. dulu masa Cik Tqah sekolah rendah selalu kene kutuk ngan classmates tak kire masa skola sesi pagi ataupon sekolah agama.. actually sekolah sesi pagi Cik Tqah skola kat Simpang Empat.. sesi petang plak skolah yang dekat ngan umah..

Budak laki la paling kuat kutuk Cik Tqah.. sedey wo.. memang la masa tecik-tecik dulu Cik Tqah itam.. sanggup hampa kutuk cek taw.. antara kutukan yang pernah diterima.. Hitam itu Perelys.. betoi ke eja ke salah ntah.. ala.. kalo korang penah ingat iklan rokok ke hape ntah kat tibi TV dulu tuh.. kalo panggil budak hitam tuh memang gelaran biasa r Cik Tqah terima.. redha je la..

golongan yang paling suke kutuk Cik Tqah adalah budak laki... jahat giler kot mulut diorang..kesian kat ai.. tuh kisah masa skola rendah la..masa sekolah menengah so far tak dak la dengar diorang kutuk ka hapa.. gelaran-gelaran tuh tak dak la.. tak tau kot diorang kutuk Cik Tqah tak dengar kan.. masuk ja form 4..budak laki yang suka kutuk Cik Tqah masa skola agama tuh masuk Skolah Cik Tqah.. suppose sebelum ni die skolah lain.. ha.. terkejut kot tgk Cik Tqah dah comel masa tuh.. ha.. baru taw..dulu kutuk-kutuk sangat..

Actually memang sejak lahir Cik Tqah dilahirkan berkulit gelap.. even masa baby ada sorang kawan baba datang tengok Cik Tqah die boleh cakap.."Anak hang ni celup pon tak luntoq".. ha..nak tau apa maksudnya.. maksudnye.. kalo celup dalam clorox pon tak tentu jadik putih.. kuang ajaq tak? redha je la..

Dulu masa orang dok cakap kita macam-macam terasa gak kot.. yer la..kawan-kawan suma kulit cerah..Cik Tqah sorang je kulit gelap.. sampai 1 masa tuh pergi kedai cina kat Simpang Empat.. cina tuh tanya mama "Ini budak anak lu jugak ka Cikgu?".. masa tuh umur 6 tahun kot..pas die cakap camtuh Cik Tqah terus nangis.. Cina tuh terkejut..die ingat Cik Tqah bodo lagi kot masa tuh.. tak paham apa dia cakap..

Bak kata mama Cik Tqah.. "Tak pa la angah.. itam pon tak pa..janji tak berpenyakit.. anak orang lain putih melepak pon sakit macam-macam.. anak-anak mama hitam pon janji belajaq pandai.."
Allah dah ciptakan manusia ni sebaik-baik ciptaan. tak perlula kita nak compare-compare.. everything yang terjadi suma ada hikmah.. kalau dah genetiknya hitam takkan kita nak bedah jadik putih plak kan.. betol tak? kalau semua orang putih kat dunia ni..so tak dak perbezaan la antara manusia..

Masa masuk U pon..pernah gak la dengar kawan-kawan cakap budak laki panggil Cik Tqah Mak Tam.. ok.. fine. masa tuh dah besar..so ignore je la.. aku hape peduli.. korang nak kutuk ke hape sukati korang la.. tapi kadang-kadang emo gak la.. but bile pikir-pikir balik ala.. pedulikan je la diorang tuh..

ala.. kalo nk comparekan.. muke cantik putih melepak tapi..belajar tak pandai.. then kawen awal..sebab ape? sebab tak sambung belajar.. so nak wtpe tak sambung belajar..kawen jer la.. but mintak maaf yer.. Cik Tqah bukan tak laku.. but baru kije.. nak joli-joli dulu.. actually jodoh tak sampai lagi.. betol tak?

bile dah keje.. tak peduli hape orang nak cakap.. dulu selekeh selebet sebab tuh tak comel. skang dah kije kite kene jaga penampilan.. ala.. ramai je orang kuit gelap.. but pas grooming cantek je.. so jangan judge orang kulit gelap ok.. hitam tapi seksi.. tengok pic model bawah ni..kulit gelap kan.. cantek je...


Aper-aper je la membebel rini kan.. tetibe rasa nak wat entry penuh emosi.. ape2 pon Cik Tqah memang gelap mewarisi kulit baba.. dalam siblings Cik Tqah fair and square coz 3 berkulit gelap and 3 berkulit cerah.. ok wut? korang rasa??



akhirnya.. terbang RM275

Salam Jumaat readers.. hari ni Cik Tqah ingin melepaskan kelegaan dihati di.. korang tahu tak kenapa Cik Tqah lega? sebab hari ni Cik Tqah cuti.. yeay.. weekend ni cuti 3 hari.. nak tahu kenapa? sebab Cik Tqah tak cuti masa CNY ritu..huhu

Berdasarkan tajuk diatas apa yang ingin diungkapkan adalah sebuah karangan yang berkaitan ngan Akhirnya.. tahu tak kenapa akhirnya?? sebab Akhirnya Cik Tqah dapat jugak Sticker Kereta untuk AVA.. apa tuh AVA? sila tengok gambar dibawah.. gambar yang tak clear sangat sebab ditangkai menggunakan Henpon C3 baru  yang Kamera henpon tuh sume 2.0 mp..

Ni lah rupa sticker tuh.. AVA tuh Apartmen Vista Angkasa.. padahal sebelum ni VAC.. Vista Angkasa Condo.. apsal Apartment ek skang? turun pangkat ea?
nak tahu cerita disebalik Sticker nie? meh nak kongsikan pengalaman mendapatkan sticker ni..

29 Ogos 2010 - First time bawak Pinky datang KL- tak apply sticker sebab dah tahu dah maximum untuk apply Stiker..

September 2010 - Pinky kene clamp sebab parking kat dalam takde Stiker..melayang RM30 nak buka Clamping.. atas nasihat Guard pakai Pas Pelawat..

Jan 2011 - Management VAC tukaq Guard baru tak tahu kenapa.. Guard baru lebih poyo.. last-last 1 hari tuh die tak bagi masuk langsung pakai Pas Pelawat then terpaksa parking tepi jalan.. Then masa Thaipusam kene saman..tak pasal-pasal terbang RM50 bayar saman PDRM

Feb 2011- merayu kat Pak Cik Management untuk dptkan stiker but still tak dapat.. owner rumah plak tak nak bagi kerjasama.. problem sekarang nieh owhner tuh nak naikkan sewa RM1300.. tak nak bagi access card sebab katanya nak guna.. kalo nak jugak acces card tuh die nak swuh bayar maintenance sendiri.. maintenande kat sini dah la mahal gile..

25 Feb 2011- amik cuti rini sebab nak setelkan Sticker untuk Pinky.. pagi-pagi bangun awal macam nak pegi keje pegi opis management.. bagi tau pak cik tuh.. then pak cik tuh cek kot-kot boleh.. last-last die tolong bagi jugak.. tapi untuk Covered Area la.. mahal 2 kali ganda.. RM60..kalau parking biase RM30 je.. takpela.. janji dapat parking kan..

Total up yang kene bayar rini.. Deposit 3 bulan tambah access card RM90.. semuanya RM 275.. suppose 185 je.. since dah covered parking tuh RM60 so jadik 275 la.. skang ni duet dalam bank tinggal RM10.. hope-hope gaji masuk rini.. huhu. sok dok umah je la coz takde duet..

okeyh..tula perjalanan mendapatkan stiker untuk Pinky.. huhu..

Wednesday, February 23, 2011

Bukan tak nak komen dekat post korang.. tapi..

Salam readers.. hari ini hari Rabu.. seperti biasa.. lagi dua hari lagi nak cuti.. yeayy.. suke taw weeekend.. lagi satu nak bagitaw kat korang.. ujung bulan gaji.. haha.. suke tak-suke tak?

Ni.. nak citer ni.. pasal nk komen kat post korang.. bukan tak nak reply komen sume tuh.. tapi bile nak komen je kan.. kua error.. tensen woo..try byk kali nak publish komen tuh.. tak boleh... korang tengok la error die cam gambar kt bawah nie..
 error ni kan.. kalo tekan stay on this page die  tak jadi pape and komen tuh pon tak dipublish.. then kene tekan publish balik pon die kua lagi.. berpuluh-puluh kali tangan dok tekan mouse pink sampai sekarang ni mouse pink tuh dah rosak la..  then.. kalo tekan leave this page terus kuar seperti yang dekat gambar dibawah..

Sedih la.. bukan Cik Tqah tak nak komen entry korang.. tapi bile dah jadi camni terus tak dak mood+moody.. kesian tak? korang tahu tak lagu  macam mana nak solvekan mende alah ni.. dah try delete cookies sume dah dekat chrome ni.. tak boleh jugak.. nak kata internet connection kat opis ni problem tak pulak.. sebab laju je Cik Tqah dok guna..

Kalaula sapa-sapa tau macam mana nak solvekan problem ni.. cepat-cepat la komen.. pelishhh.. tak sabar nak komen post korang.. hukhuk.. okey la.. nak sambung wat kije..

Satu lagi nak cakap..kalo korang ade twitter follow la Cik Tqah kat @atieshaadriana.. pasti dilayan sebab bosan.. ops.. boz.. sila jangan baca entry ini..

Monday, February 21, 2011

Cik Tqah versi nakal di bulan puasa

Hi readers.. tetibe bermood plak nak update belog di petang Isnin ni.. amek kesempatan jap before nak balik kije jap lagi.. ni Cik Tqah nak citer versi nakal bulan puasa.. masa kecik-kecik dulu.. korang ingat Cik Tqah ni budak baik ke? Cik Tqah adalah budak nakal terlampau..

Cerita 1:
Satu petang yang indah di bulan puasa,.. kalo tak silap masa tuh darjah empat ke lima tah..yang penting bulan puasa la.. Cik Tqah buli cousin Cik Tqah.. nak tahu buli ape? die ngah tido ngan sedapnye kan bawah rumah.. bukan dalam tanah taw.. dulu kan umah ade tiang.. umah kayu.. bukan umah batu.. kalo orang kedah dia panggil rumah atas.. skang ni dah jarang nak jumpak umah kayu.. sebab kayu semua kena makan dengan anai-anai.. ha.. kat bawah umah Cik Tqah ni ada buaian yang besi tuh..kalo orang kedah die panggil ndoi.. ha.. ikut suka korang la nak sebut camne.. memang kitaorang panggil mende tuh ndoi.. Si cousin Cik Tqah ni tido sambil ternganga mulut die.. ha.. nak tahu ape Cik Tqah wat? Cik Tqah ikat garam pastu main-main kt mulut die.. boleh tak die nak makan garam tuh.. bulan puasa kot..masa tuh die tak sedar la.. tengah tido.. nakal tak? ha.. lawak betol peristiwa tuh..

Cerita 2:
Satu petang dibulan puasa(semua kisah berlaku time petang yer..harap maklum..time petang kan dah lapa).. mama Cik Tqah wat agar-agar merah.. korang pernah makan tak agar-agar? sedap.. rase cam air sirap la.. hihi.. lepas tuh.. kak long and adik Cik Tqah,Shafiq gaduh.. pastu mama marah.. dengan slumbernye Cik Tqah wat ayat penyata.. "Mama, Kak Long ngan Shafiq gaduh sampai darah-darah (padahal agar-agara merah tuh)".. mama ngan terkejutnya pon turun la kat tanah.. tengok-tengok agar-agar.. ha.. nak tau sape kene marah? confirm la Cik Tqah.. nakal kan..

Pic by google


rasanya tuh je kisah nakal yang Cik Tqah ingat setakat nieh.. nanti kalo ade boleh update lagi.. ok.. da..kang kul 6 terus off lappy nak balik rempuh jem lagi.. hope tak jem rini.. :P

Thursday, February 17, 2011

CONTEST ME AND HIJAB – KHUMAERA ISMAIL


Tetibe rasa nak join contest Miss Librarian ni..aci tak?? 



 Antara syarat-syarat wajib  untuk join adalah:
1) Mestila folower sy , yg blom jd folower-sila folow sy ea. --sudah follow
2) Wat entry bertajuk “CONTEST ME AND HIJAB – KHUMAERA ISMAIL"
3) Letak banner spt diatas dalam entry itu dan link twos ke entry ini.
4) Letak pic anda memakai tudung; 

'Gaya Lady Gaga'

5) Bagitau serba sedikit nape anda suke pakai tudung spt dalam gambar. 

"Cik Tqah suka pakai tudung seperti di dalam gambar sebab tudung tu even bukan shawl tapi boleh di wat seperti shawl. selain itu banyak style yang boleh digayakan dengan tudung ni.. tak perlu susah payah nak iron kalau nak pakai tudung ni. lagi satu kalau malas nak belit-belit boleh pakai cam tudung bawal jugak. gaya yang digayakan dalam gambar ini adalah gaya 'Lady Gaga' kenapa 'Lady Gaga'? tanya guard kt umah Cik Tqah tuh.. die yang cakap gaya Lady Gaga..so accept jer la.. maybe sebab die tak pernah tengok orang pakai kot..memang Cik Tqah dah gelarkan sebagai gaya Lady Gaga dah pon.."

6) Second last, tag at least 2 kwn anda

7) Lastly, tinggalkan link entry anda di comment entry ini ok..senang sy nk terjah.


Tarikh Luput :: 1ST APRIL 2011 

Hadiahnye bernilai kot.. agak-agak boleh menang tak??

PEMENANG :: RM50 x 1 orang
SAGUHATI :: RM20 X 2 orang

dah siap.. yeay..nak menang boleh??

Muzium Diraja Istana Seri Menanti


Salam hari Khamis readers..

wah wah.. kejap jer dah hari Khamis kan.. cepat betul masa berlalu... cepat jugakla. umo kite meningkat kan.. sok Jumaat.. hari paling Cik Tqah suke... free and easy.. boleh rehat lama-lama walaupun padahal tak boleh.. tapi.. nak rehat lama-lama dah tak dak geng nak ronggeng-ronggeng.. suma geng ronggeng suma p tanam bunga kat The Gardens.. mana la ada orang tanam bunga kat sawah padi..ye tak? actually diorang sume dah roll-off dari project kt Cyberjaya nieh.. skang ni peneman lunch hanya tinggal 3 orang iaitu.. Amira, Lina and Fatin.. kadang-kadang tinggal Cik Tqah ngan Amira je.. sebab masing-masing ade hal.. sedey kan.. oke..lupekan soal tuh..

nak cite ni.. last weekend Cik Tqah pergi kenduri kat Keratong.. umah my fren boifren.. hoho.. betol kot.. yer la..umah bf kawan Cik Tqah.. Keratong kat Pahang kan.. tapi jalan nak ke Keratong tuh kene lalu ikut Negeri Sembilan(N9). Since Cik Tqah pernah 2 kali pergi N9 sebabnye kan Mr Lebah ngajar kat Kuala Pilah.. so.. mustila pergi.. First pegi masa temankan Mr Lebah carik umah sewa kat N9 and secondnye masa suprise birthday kat Mr Lebah.. ade kat entry INI..

Al-Kisahnya masa ondaway pergi ke kenduri tuh pon..makan masa 3 jam jugak la. dalam perjalanan pergi tuh tempuh macam-macam jugak la.. bukan halangan taw kawan-kawan.. tapi stall-stall tepi jalan la.. ops.. bukan stall la.. gerai.. hihi.. suke benar speaking.. masa ondaway pergi tuh merancang la.. nak singgah beli macam-macam la sepanjang jalan tuh.. paling berkenan nampak pisang.. nampak cam sedap je pisang yang jual kot tepi-tepi jalan tuh.. pisang kampung tuh.. kalo kat bandaraya KL mana nak dapat pisang kampung.. sume pisang bandar..men cucuk sana cucuk sini.. agaknya orang-orang bandar memang suke cucuk ek.. abaikan jer la... tak sabar ni nak cite pasal pegi muzium tuh..

Then.. masa ondaway balik tuh kitaorang singgah la kat Muzium Diraja Seri Menanti.. memang cantek giler pemandangan die.. siyes.. jap g Cik Tqah share gambar kt sane tuh oke.. masa masuk muzium tuh sorang pon  tak bawak beg coz beg sume simpan dalam kete.. Cik Tqah bawak je beg.. tapi beg Kamera je la.. sampai je depan pintu muzium tuh tanye.. "kene bayar ke kak?".. kakak kat muzium tuh cakap.. "tak payah.. daftar je"..
kitaorang dalam hati.. "fuhh..lega.. kalo tak kene g amek duit dalam kete".. then kakak tu pesan.. kat atas kang jangan tangkap gambar yer.. boleh tangkap kat lua je.. oke kakak.. kitaorang tak tangkap..

bile naik je kat atas.. tak de orang sangat.. means orang tak ramai la..kitaorang pong ape lagi.. tangkappp.. naseb la.. sape swuh takde guard atas tuh.. boleh tak orang len sume membaca ape yang ade kitaorang men tangkap-tangkap gambar.. tapi baca gak.. kat bilik mane ntah.. pasal putera N9.. haha.. gatal tak? ensem wo.. Putera Raja die.. nama Tengku Ali ngan Tengku Ihsan.. kat dalam muzium ni ade tempat raja N9 beradu.. makan.. pinggan mangkuk die.. persalinan die.. ade gak tunjuk tengkolok yang die pakai.. ikatan tengkolok Raja N9 ada nama tersendiri kan..kalo tak silap untuk N9 ikatan die dipanggil Ikatan Dendam Tak Sudah.. Actually Cik Tqah dah pernah tengok nama-nama ikatan untuk tengkolok diraja masa pergi Muzium Negara hari tu.. setiap Negeri ada nama ikatan tersendiri untuk tengkolok yang Raja atau Sultan pakai dan ikatannya pon berbeza..kalo nak taw lebih lanjut korang bolehla melawat Muzium Negara.. tiket masuk tak sampai RM10 pon.. lupe la baper ringgit.. hehe..

okeyla.. ape kata korang layan gambar je.. Cik Tqah memang tak reti nak cerita panjang-panjang nieh.. sebab Cik Tqah tak dilahirkan sebagai seorang penulis yang hebat.. sebab tuh Cik Tqah dapat B3 ja untuk subjek BM masa SPM.. hehe..

Masa ni kat Giant Senawang..ondaway nak pegi boleh tak bari teringat adiah tinggal kat umah..last-last beli adiah lain..

@rumah kenduri.. with my sis.. sama tinggi ke? actually die mmg pendek..

sempat gak capture pintu gerbang..dalam kete bergerak masa nie.. 

just arrive @Muzium Diraja Istana Seri Menanti


dilarang bergambar..harap maklum!

katil..jum tido

meh makan meh.. panjang gile meja cam cerita Alice in Wonderland

cantek pemandangan cni..ini seriess (ala-ala kartun wonderpet)

paksa orang yang dekat-dekat situ snap gambar kitaorang.. kat luar takpe..boleh bergambar

tak padan ngan pendek.. belong to kak long..haha

ini cover album tajuk "Cak Pong"..harap maklum

like dis pic bcos i snap i.. cm photoshoot tak?

last..baru baca sejarah...haha..teruk betoll
oke kawan-kawan..done..nanti update lagi.. nak g gaduh kat SB jap.. si Ujang dok cite belog die direview oleh Bro Ben kt SINI.. Jelesh niehh

Tuesday, February 15, 2011

Nenek yang tiut miut..

Salam Maulidur Rasul semua readers.. da hampir seminggu Cik Tqah tak update belog.. bukan tak nak update.. but tak sempat and malas.. ari-ari buka je belog ini.. tapi busy wat kije.. malam-malam balik umah dah penat.. weekend pon tak sempat ade je agenda.. hari tu kan ade janji kat entry INI nak cite pasal nenek yang tiut miut kan.. meh nak tempek gambar nenek kt sini..


Actually Cik Tqah panggil nenek as 'MAK'.. mesti korang pelik kan kenapa Mak.. sebab mama cik tqah pon panggil nenek 'Mak'.. actually ceritanya masa kecik-kecik dulu cucu sulung Mak and arwah Wan dengar mama Cik Tqah panggil Mak kat Mak.. sampai skang la lekat tak tanggal-tanggal panggilan tuh.. but Cik Tqah masa kecik-kecik dulu panggil Mak Tok.. tapi da besar suma cousin panggil Mak.. so tak lekat la panggilan Mak Tok tuh.. 

Sebenarnye ada citer yang cian pasal Mak.. sejak Wan meninggal taun lepas.. Cik Tqah ader citer kat entry INI.. sejak wan meninggal so anak-anak kene la bergilir-gilir jaga Mak.. Mama Cik Tqah yang garang ni wat la jadual.. suma anak-anak kene gilir-gilir jaga 3 hari 2 malam dan bermalam di rumah mak.. baru je beberapa kali pusingan diorang dah penat nak bergilir macam tuh.. yer lah kan.. ade yang dok jauh dari Alor Setar.. so diorang rase penat la. Pak Teh Cik Tqah dok Penang.. so jauh la dari Penang ke Alor Setar. 

Pastu skang ni gilir-gilir di rumah masing-masing.. tapi Mak kan dah tua.. orang-orang tua ni lagi suke dok umah sendiri kan.. yer la.. even umah anak-anak mestila ade certain part die tak selesa cam umah die sendiri kan.. sian Mak.. yer la.. dulu kan da biasa ngan arwah Wan.. kalo diikutkan bulan Februari ni genap setahun arwah Wan meninggalkan kami sekeluarga.. rindu sangat kenangan ngan arwah wan.. rindu dia membebel-bebel kat cucu-cucu dia.. 

Berbeza ngan arwah Wan.. Mak tak banyak bercakap.. sebab tuh agaknya Mak tahan ngan arwah Wan.. Actually Mak suke dok ngan mama Cik Tqah sebab mama Cik Tqah akan jaga Mak kat umah die sendiri.. Mak tak berapa nak kuat sangat..jalan pon bongkok-bongkok kene pakai tongkat.. umo Mak kalo tak silap 80+  dah kot.. Cik Tqah tak pasti plak.. Satu perangai Mak yang mencuit hati adalah bile lama je kat umah seseorang tuh and dia tau pastu maybe giliran Mama.. die akan wat-wat pening or sumething la.. nak swuh mama and anak-anak lain pegi melawat die.. pandai tak Mak.. hehe..

okey.. cukup sudah ngan citer tuh.. ade mende nak cakap nieh.. betol la kata orang 'Ibu boleh jaga 10 anak.. 10 anak belum tentu boleh jaga seorang Ibu'.. betol tak?

Gambar di sekitar tempat kejadian yakni di umah Mak..

Kak Long bersama mama..garang kan muke mama..

Cik Tqah Cousin and Kak Long.. amek berkat kete Lancer even tak mampu nak beli.. hahahaha (gelak jahat)

Mak Teh (tudung maroon) Mami (Tudung Oren) Mak Tam yang putih (tudung Purple muda) cousin yang sengat suke menempel di semua gambar..

Kak Long.. Mak.. Cousin menempel.. Mama.. Pak Teh..

okey.. siap.,. nak pegi mandi bagi wangi.. bubye..

Thursday, February 10, 2011

10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sekiranya Anda Ditahan Polis - Info penting untuk semua..

Salam readers.. dalam kebizian membuat kerja Cik Tqah mencari-cari idea untuk dikongsi bersama-sama ngan korang.. Info ni Cik Tqah dapat dari Syok.org.. korang baca sampai abesh taw.. sangat penting.. the main info yang nak bagita..kalo kene tahan.. jangan jawab apa-apa selain nama, nombor kad pengenalan, alamat.. INI adalah SANGAT PENTING.. ok.. baca kat bawah ni..


SUMBER DARI : www.syok.org


Gambar diambil dari SINI


1. BAGAIMANA MENDEFINASIKAN ISTILAH ‘DITAHAN’? HANYA APABILA …
a. Polis berkata kepada anda, “Anda ditahan”
b. Polis menggari tangan anda
c. Anda dilarang dari meninggalkan sesebuah bilik, kawasan atau sebagainya oleh pihak polis

2. BAGAIMANA SEKIRANYA ANDA DITAHAN OLEH PIHAK POLIS (semasa berjalan, memandu pulang dsb.)
a. Anda mungkin akan disoal. HANYA berikan butir-butiran diri anda seperti nama, nombor kad pengenalan, alamat. Anda juga mungkin akan diminta menunjukkan kad pengenalan diri anda
b. Anda tidak perlu menjawap lain-lain soalan
c. Biasakan bertanya pengenalan diri polis yang berkenaan. Sentiasa catatkan nama dan nombor kad pengenalan mereka.
d. Catatkan nombor kenderaan ronda mereka

3. JIKA ANDA DITANYA LAIN-LAIN SOALAN
a. Tanya kepada polis berkenaan, “Adakah saya ditahan?”
b. Sekiranya mereka berkata “Ya”, jangan menjawap apa-apa lagi soalan yang diajukan kepada anda. Adalah menjadi hak anda untuk menjawap apabila berada di mahkamah sahaja.
c. Sekiranya mereka berkata “Tidak”, anda boleh beredar pada bila-bila masa sahaja.


4. JIKA ANDA DITAHAN

a. Beritahu orang-orang yang berhampiran dengan anda
b. Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit, telefon rakan, keluarga atau peguam anda. Sekiranya anda ditahan di kawasan diantara Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Dataran Merdeka, besar kemungkinan anda akan dibawa ke balai polis Dang Wangi (Stadium) dan balai polis Campbell. Minta kawan anda, keluarga atau peguam anda pergi ke balai polis Dang Wangi dahulu untuk mengesahkan penangkapan anda dan dimana anda berada.
c. Catatkan / ingatkan waktu anda ditahan

5. KETIKA DITAHAN, PIHAK POLIS MESTI MEMBERITAHU ANDA

a. Mengapa anda ditahan

6. SELEPAS DITAHAN

a. Pihak polis hanya boleh menahan anda didalam lokap selama 24 jam sahaja, tidak kira samada pada hari cuti am atau pada hujung minggu. Ini adalah hak PERLEMBAGAAN anda. Selepas tempoh masa 24 jam berakhir, pihak polis mesti membawa anda ke hadapan majistret untuk direman (dimana anda mesti tinggal di lokap polis bagi ‘membantu’ siasatan mereka). Jika tidak, anda akan dilepaskan samada atas jaminan (jamin mulut) atau akan didakwa di mahkamah. Sebaik sahaja didakwa, anda perlukan penjamin dan wang jaminan kecuali ianya bukan dakwaan yang berjamin

b. Anda tidak boleh membawa sebarangan barang-barang ke lokap kecuali pakaian yang sedang anda pakai ketika itu. Apabila pihak polis mengambil barang-barang anda, anda mesti menurunkan tandatangan untuknya. Sekiranya anda mempunyai wang atau kad bank / kredit, pastikan anda mengira duit anda dan pastikan polis tersebut mencatatkan jumlah yang anda ada, dan apa kad bank / kredit yang anda miliki.

c. Anda mungkin diminta memberi kenyataan 113 (kenyataan peringatan). Pegawai polis yang mengambil kenyataan tersebut mestilah membacakan hak-hak anda

7. SOAL SIASAT POLIS

a. Berhati-hatilah semasa menjawap soalan-soalan yang diajukan oleh pihak polis. Ia mungkin dalam bentuk soalan-soalan mesra yang biasa seperti cuaca, keluarga anda dsb. untuk menenangkan anda. fikir berulang kali sebelum menjawap kerana ia boleh digunakan untuk menentang anda semasa dimahkamah nanti. Ingat, kerja polis ialah memastikan mereka mempunyai cukup bukti untuk mendakwa anda, dan bukannya untuk mempunyai perbualan yang mesra.

b. Sekiranya pihak polis meminta anda memberikan kenyataan 113, anda mesti memberikan butir-butiran anda seperti nama anda, nombor kad pengenalan dsb. dan pastikan anda tahu nama pegawai polis tersebut. Jika terdapat lain-lain soalan, kami BETUL-BETUL nasihatkan anda supaya tidak menjawapnya sehingga hari perbicaraan anda dimahkamah, dan ketika bersama-sama dengan peguam anda. Itu adalah hak anda! Apa sahaja yang anda kata, boleh digunakan untuk menentang anda ataupun rakan-rakan anda. Anda boleh menjawap semua soalan-soalan lain tersebut seperti ini:

S: adakah anda berada di Dataran petang tadi?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah
S: bagaimana anda datang ke Dataran petang tadi?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah
S: adakah ibu anda menyediakan bekalan sebelum anda keluar?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah

c. Sekiranya pegawai polis yang mengambil kenyataan anda mengancam anda secara percakapan mahupun kelakuan, anda mestilah berhenti dari memberikan kenyataan anda dengan segera. Bertenang dan beritahunya “Saya tidak boleh meneruskan kenyataan saya kerana awak telah mengancam keselamatan saya. Saya mahu ini dicatatkan kedalam kenyataan saya.” Sekiranya pegawai polis itu tidak mencatatkan bantahan anda tersebut, tunggu sehingga ke akhir kenyataan anda. Tetapi sekiranya pegawai polis tersebut masih terus mengancam anda, tinggalkan bilik tersebut dan beritahu pegawai polis yang lain dan minta ‘perlindungan’ mereka.

d. Apabila anda telah habis menjawap soalan, pegawai polis akan membenarkan anda membaca kenyataan anda tersebut. Dia akan bertanya samada anda mempunyai apa-apa yang ingin ditambah, ditukar atau dipadamkan. Inilah masanya anda membetulkan apa-apa kesilapan atau atau menambah lain-lain komen didalam kenyataan itu. Contohnya, jika anda telah diancam sewaktu soal siasat atau diserang semasa penahanan anda dsb. ini adalah satu lagi peluang untuk anda menyatakannya. Pegawai polis berkenaan mesti menaip semua itu. Anda akan diminta untuk menandatangani kenyataan anda tersebut. Baca semula dengan teliti dan tandatangan sedekat yang boleh dibawah perenggan yang terakhir, supaya tiada siapa yang boleh menokoktambahnya lagi.

8. SEKIRANYA ANDA DIBAWA KE DEPAN MAJISTRET (Untuk Direman)

a. Sekiranya anda tidak mempunyai peguam, anda mesti meminta wakil peguam. Pusat Bantuan Guaman ada menempatkan peguam-peguamnya dimahkamah bagi tujuan ini.

b. Beritahu majistret sekiranya anda ada mempunyai apa-apa rungutan seperti sekiranya anda di pukul, diancam; sekiranya anda sakit, perlukan rawatan perubatan dsb.

9. SEKIRANYA ANDA DIBAWA KE DEPAN MAJISTRET (Untuk Dakwaan)

a. Sekali lagi, anda mesti meminta wakil peguam

b. Pastikan anda mempunyai seseorang untuk menjamin anda keluar. Sekiranya anda tidak dapat menghubungi keluarga atau rakan anda, minta kebenaran dari majistret untuk membantu anda menghubungi keluarga anda. Jika tidak, anda boleh meminta bantuan peguam anda. Keluarga anda akan perlu membawa duit untuk menjamin anda keluar, yang mana mestilah dalam bentuk pembukaan akaun di bank yang terletak paling dekat dengan mahkamah tersebut. Tanya peguam anda atau majistret dimanakah letaknya bank tersebut. Tidak ada bentuk bayaran lain seperti bayaran tunai atau cek yang akan diterima oleh mahkamah.

10. SEKIRANYA ANDA DIPUKUL SEMASA DALAM TAHANAN

a. Selepas anda dibebaskan atas jaminan, pastikan anda pergi ke mana-mana klinik kerajaan atau hospital untuk menjalani pemeriksaan kesihatan. Pastikan anda tahu nama doktor yang bertugas dan nombor rujukan laporan kesihatan anda supaya ia boleh digunakan dimahkamah kemudian.

b. Sekiranya anda masih dalam reman, pastikan anda memberitahu majistret yang berkenaan bahawa anda perlu pergi ke hospital atau ke klinik.

Oleh SUARAM

Wednesday, February 9, 2011

Korang penah sedu tak? penat woo..


Salam readers.. korang sihat ker? Cik Tqah masih tak berape nak sihat la.. batuk masih ade sikit-sikit.. selesema.. ngan sakit tekak.. asal malam je Cik Tqah baru je nak tido mule la tekak wat hal.. tak boleh nak telan liur.. penat wo.. kene mangun balik.. pastu minum air banyak-banyak baru boleh tido balik..

Pastu kan.. Cik Tqah ngadu ngan Mr Lebah pasal tak boleh telan liur.. die cakap.. kalo tak boleh telan buang la.. pastu Cik Tqah cakap.. jenuh la.. kena sediakan ketoq la.. korang taw tak Ketoq tuh ape? orang Kedah je yang taw.. ha.. meh nak ajaq no.. ketoq ni tempat basuh tangan la.. bekas yang tadah basuh tangan.. ala.. kalo kat kenduri mesti ader punye.. bekas besi bentuk bulat tuh.. korang penah tengok tak?

Ha..rupe die cam bawah ni la.. bekas besi yang bawah tu la orang Kedah panggil sebagai Ketoq..


Gambar credit dari SINI

ok.. cukup nak citer pasal ketoq.. ni nak cite pasal Sedu plak.. ni.. Cik Tqah tengah sedu ni.. korang taw ke sedu tuh aper? ala.. cam tercungap-cungap tuh.. die cam automatik la.. bukan saja wat-wat ok.. auto.. paham? 

Kenapa Cik Tqah sedu ek? menurut dari SINI 

"BAHAGIAN yang patut dipersalahkan adalah diafram, otot-otot berbentuk kubah yang terletak di dasar dada. Selalunya, diafram bekerja dengan sempurna. 

Apabila anda menarik nafas, ia tertarik ke bawah untuk membantu menarik udara masuk ke dalam paru-paru. Apabila anda menghembuskan nafas, diafram menolak udara keluar daripada paru-paru.

Tetapi, ada ketikanya diafram menjadi terganggu dan apabila ini berlaku, ia membuat pergerakan menarik ke bawah dalam keadaan yang tersentap. Akibatnya, anda menelan udara ke dalam kerongkong secara mengejut. Apabila udara yang berebut-rebut masuk itu melanggar kotak korda suara anda, maka terhasillah bunyi hik, hik."

Selain daripada tuh salah satu penyumbang kepada sedu adalah dicedok dari SINI

"Sedu boleh terjadi disebabkan oleh pelbagai cara seperti menelan terlalu banyak udara,makan secara lahap, berasa bimbang atau teruja, merokok dan mengambil alkohol secara berlebihan. Mujurlah lazimnya ia berakhir dalam masa beberapa minit sahaja."

so.. skang ni Cik Tqah nak salahkan diafram tuh la.. die tak bekerja sempurna untuk hari ini.. patut kah die dipersalahkan? ataupun salahkan diri sendiri sebab telan udara yang banyak atau makan secara lahap? tapi rasanya Cik Tqah tak dak rasa bimbang atau teruja wat sementara ni.. untuk sebab yang terakhir tuh katakan TIDAK pada Merokok dan alkohol ok..hua hua..

Orang tua-tua cakap petua ilangkan sedu letak air dekat tisu sikit then tempek atas dahi.. haish.. tuh untuk budak-budak je la Cik Tqah oi.. hang tuh da besaq panjang kot.. tak jadi punye petua tu.. Petua lain yang Cik Tqah dapat minum air kosong dengan banyaknya.. atau pon sedut nafas lama-lama.. tahan.. dan hembus.. jangan terkentut plak ok... tuh je petua yang Cik Tqah dapat setakat pengetahuan Cik Tqah..

Sambil-sambil sedu ni terpikir nak wat entry dan cari resource sket kan... okey.. meh nak cedok petua dari SINI

Petua-petuanya:
  • Untuk hilangkan sedu yg agak panjang
  • minum air masak sambil tundukkan kepala menghala ke lutut
    dan telan air masak tersebut dalam keadaan tunduk...
    (merapatkan kepala ke lutut...kalau X sampai buat seberapa yg boleh jer..) kemudian tegak kembali..insyaallah hilang
  • ni cara terbaik dan berkesan dan sangat effektif utk hilangkan sedu. dah try berpuluh2 kali dan jadi.
    tapi yang kena buat ialah org sekeliling org sedu, bukannya mangsa. caranya... time kwn kita sedu, kita tanye die satu soklan.
    "Dah makan ke belum?"
    nnt bila dia jwb, mesti hilang sedu. hehehe. mesti rase mcm pelik kan?
    Sebenarnye, tak semestinya soklan tu dah makan ke belum. Apa2 soklan pon boleh. Asalkan soklan tu ialah soklan yang takde kene mengene ngan situasi pada masa itu. Sbg contoh, korang tgh lepak2 biasa, ada member sedu, pastu gi tanye soklan yg takde kene mengene. Bila dia amik masa nk proses logiknya soklan tu pada masa tersebut, sedu dia akan hilang.
    Boleh juga tanya dah mandi ke belum dan sebagainya. Lagi ridiculous soklan tu, lagi lama dia amik masa nk jawab, lagi efektif. Tp syaratnya, si penanya kena siyes lah. takleh sambil2 gelak. huhuhuhu.
  • Untuk hilangkan sedu yang agak panjang, korang kena minum air sambil tundukkan kepala sehingga ke lutut n telan air tu time korang tengah tunduk.
Ha..cukup.. skang ni tetibe sedu Cik Tqah dah hilang.. yeay.. okey la..bubbye.. nak sambung wat kije la..

Tuesday, February 8, 2011

Dalam seminggu bertukar henpon


Hi readers.. tadi Cik Tqah dok shout kat Sahabat Blogger pasal pertama buka pukul berape kan.. korang nak taw tak kenapa Cik Tqah nak pergi Pertama Complex? selalunya kat situ orang beli henpon kan.. ha.. actually last week Cik Tqah jalan2 ngan Mr Lebah kat situ.. tetiber terbekenan 1 henpon ni.. comel siot.. cuba korang teka kaler aper? mesti la pink.. nak tengok henpon tuh? 


ha..comel kan.. dah la comel.. murah lak tu.. henpon ni plus memory card 2Gb RM 275 je.. cam 2mp.. radio.. bluetooth..gprs.. 3g xde ok.. model dia nama Spiro.. W100i
ni pandangan belakang plak..


sangat tiut miut kan. actually tak pernah terpikir dan terancang pon nak beli henpon.. but first time tengok henpon ni terus berkenan.. dah la murah..cute plak tuh.. Cik Tqah kan hantu pink sekarang nieh.. kalo bleh sume benda nak pink.. pikir punyer pikir terus beli.. 

sepanjang pakai henpon selama 6 hari ni takde la pape problem.. okey je.. just die cam selow sket la..kite taip sms kan laju.. bile taip kt henpon ni kite dah 2 3 huruf die br nak kuar.. so korang rasa selow tak?? 

Hari ke 7 pakai henpon ni.. tengah message syiok punye ngan Mr Lebah masa ondaway balik KL tetibe tak boleh nak reply SMS.. try send sms untuk orang lain.. pon  tak boleh.. tibe-tibe sms masuk.. "Message Corrupt".. try tuka simcard kat phone lain and then try send SMS.. boleh je send.. tuka balik simcard masuk phone ni.. try kol orang.. boleh jer.. pastu try hantar MMS.. boleh.. but bile nak SMS tak boleh.. then swuh Mr Lebah try MMS.. masuk.. tapi bile nak donlod tak abes-abes "Downloading"..

stress woo.. dalam kete ondaway balik KL.. dah la Jem gilers.. tak boleh nak sms Mr Lebah.. rase cam hilang sebelah badan kot.. sebab tuh rela drive dari saket ati pikir henpon tuh.. Entry pasal jem kat SINI.

Hari ni Cik Tqah bangun pagi.. mulanya pikir nak pegi opis after lunch sebab nak pegi balik kedai yang CIk Tqah beli henpon tuh kat Pertama Complex.. last-last bagitau fren cakap nak Working From Home je.. lagipun Cik Tqah tak bape nak sihat.. sakit tekak.. batuk n selesema masih ada..

Tadi..dalam pukul 11 lebih.. siap-siap nek Putra LRT pegi Masjid Jamek and jalan kaki pegi Pertama Complex.. malas nak amek STAR turun kt SOGO tuh sebab kalo nak nek kene lintas jalan.. lagi besh jalan kaki boleh gak cuci mata.. sampai je kat Pertama Complex tuh cakap kat mamat yang jual tuh..
saya dah Fedup kat henpon ni.. tak boleh nak sms.. die cakap maybe software problem..
pastu Cik Tqah cakap.. saya dah tak nak pakai la. nak trade-in amek henpon lain..
taw tak Cik Tqah amek henpon ape?? 
.
.
.
.
.
.
.
.scroll lagikk
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. hehe.. oppss.. cukup.. Nokia C3.. puas bergaduh ngan die nak kale pink.. die cakap tak de.. nak bagi kale biru.. Cik Tqah cakap biru tak nak.. sama ngan my mum punye.. memang mama Cik Tqah pakai C3 jugak.. kitaorang yang hadiahkan.. nak tengok henpon mama?? kat entry INI
padahal ade je pink.. actually pink lagi mahal dari kale biru or pearl white.. tak tahu kenape.. 

Actually C3 lagi mahal dari henpon yang tak boleh SMS tuh.. Cik Tqah tolak henpon lame tuh RM200..baru seminggu gune kan.. Amek C3 ni tambah lagi RM250.. ha.. amek hang.. nak beli henpon lagi.. lepas ni maybe tak beli dah kot.. huhu..

pandangan depan henpon baru Nokia C3

Pandangan belakang Nokia C3..

hope-hope tak de masalah lagi la..kalo de masalah nak jual then majuk terus tak nak beli henpon dah..

Ceritera Kerengga.. Ghenggha.. dan kengge

Salam readers.. ari ini sudah ari Selasa.. tinggal  lagi 3 hari sebelum weekend semula.. cepat sungguh hari berlalu kan kawan-kawan.. 

Topik kita hari ini adalah kerengga.. korang taw tak aper itu kerengga?
ingat-ingat lupa? or tak pernah dengar?? ha.. tengok gambar bawah ni.. ni la kerengga..
.
.
Gambar dicurik dari SINI

alah.. yang pinggang ramping tuh.. kan banyak je cite pasal orang-orang permpuan nak pinggang cam kerengga.. potongan badan cam kerengga.. jangan lupe jadikan kerengga sebagai sumbebr inspirasi untuk memiliki pinggang seramping kerengga..

Actually nak cerita pasal satu ciritera kerengga ni..
Al-kisah ader la orang Kedah pergi ke Kota Kuala Lumpur..
konon-kononnya nak cakap KL la kan..
kan sume orang kat KL ni cakap mesti ade E kat belakang.. contohnye.. " nak ape?"
ha..orang Kedah ni pon konon nak ckp KL la.. tau tak die sebut kerengga ni as ape?
cuba teka?.. xperla.. biar Cik Tqah je la jawab.. die sebut kerengga as "Kengge"
comel tak die sebut.? 
cite ni Cik Tqah dengar masa kecik-kecik lagi.. masa tu berlaku perbualan antara 2 sahabat la.. 
kawan die tanya..binatang tuh nama apa ek..
lalu mamat/minah ni pon jawab la.. kengge..
kawan die cakap.. eh.. tak dengar la.. 
die pon jawab.. kengge la.. pastuh kawan die dok tanya banyak kali sampai la die bengang..
.
.
terus kua bahasa Kedah.. ghengga.. ha.. korang taw ke nak sebut cmna? mesti susah tergeliat (terkehel) lidah kan.. itu lah alkisah nya kerengga..

Ada kisah lain pasal kerengga ni.. dulu masa Cik Tqah Form 2 kalo tak silap.. mata Cik Tqah kene gigit ngan kerengga.. sakit gila.. nasib baik lah dia tak kencing kt dalam mata..
menurut kata orang-orang masa tuh.. kalo kerengga kencing dalam mata kita boleh buta..
betul ke tak Cik Tqah tak pasti.. rasanye cm betol je.. korang penah dengar tak?

kalo kene geget kerengga pon saket gile kan.. huhu.. dulu banyak la kerengga kat umah Cik Tqah sebab belakang umah to banyak pokok mangga.. skang ni dah lame rasanya tak bermanja-manja dengan kerengga...hihi

okey la.. nanti cite pasal topik lain plak.. Cik Tqah masih owe korang nak cite pasal nenek Cik Tqah yang tiut miut.. hihi..

Monday, February 7, 2011

AKU, DIA & VINTAGE PHOTO CONTEST

Rase semangat berkobar-kobar nak join contest dari Pak Cik Kom .. tak rase akan memang sebab persaingan amatlah dasyat.. mesti ramai punye yang join.. tapi join jer la kan. alang-alang menyeluk perkasam.. biar sampai ke pangkal ketiak ops.. lengan.. hikhik.. okey.. jum usya syarat-syarat yang diperlukan untuk kontest ini..

 Cik Tqah ditag oleh Bahulu Oren



1)itu gmbaq cmna pun talak kesah jnji edit kasi nmpk vintage n oldskul n oliginal dr anda
**ade muke sndri lg bgus, so keoriginalitian trjage**
2)letak kan skali gmbr asal   **update**
3)boleh lbih dr 1 but only da best akn di judge
4)buat entry psl contest ini link kan ke sini wokey ye amoi apek..*xyh copy syarat pun xpe*
5)folo ini belog...
6)letak ini banner kat lu punya sidebar pstu link kan ke entry wa ni okey <<--xreti xpela kot f(o_0)
7)post link anda kat komen bwh ni ye...
8)tag itu 3 atau lebih lu punya kawan2...


9)tamat tempoh smpai itu 12 MAC 2011 5 MAC 2011 wokey...
**b4 wa blk msia nk end kan contest**
10)gmbr boleh tukar 2kali sahaja n limit 5 keping

Gambar yang dipertaruhkan..

Gambar Asal 1

Gambar Edit 1

Gambar Asal 2

Gambar Edit 2

Family Nite Out..having fun with Mom and Siblings

Salam readers.. malam-malam korang wat pe ek?? tengok cite Gemilang ker? Cik Tqah malas nk layan cos malas nk lepak depan TV.. boleh tak.. hihi.. tak pe takpe.. kalo korang nak tengok cite tuh korang tengok dulu.kang korang baca entry ni ek.. yo o je kan.. 

kan Cik Tqah ade cite nak balik kampung dalam entry INI dan dah selamat pon sampai KL malam tadi dalam entry INI kan.. ha..nak cite plak ape yang Cik Tqah wat kat kampung.. suke sungguh cite kt orang kan.. 

Start.. 

Ari kames merangkap 1st day CNY bertolak dari KL jam 5.30 petang.. tiba di Simpang Empat kampung halamkanku lebih kurang pukul 1030 malam.. berbekalkan perut yang lapar sangat hentam nasik 2 3 pinggan sebab masakan mama yang besh iaitu gulai ikan tengiri.. pas makan rehat-rehat jap terus boom.. bangun keesokkannya dalam kul 8 sebab baba da bising ajak pegi mengaji.. demi tak menghampakan harapan menggunung Encik Nasir sebagai anak solehah Cik Tqah patuh jer la.. dengan rasa puas hatinya..setelah pulang dari Menara Zakat (tempat ngaji-actually dengar ceramah) mama memulakan misi memasak.. disebabkan terkena virus selesema.. mata Cik Tqah sangat berat.. lalu membiarkan mama masak bersama Kak Long.. pelis jangan judge Cik Tqah teruk.. coz memang tak tahan sangat.. then mama gerak ajak lunch after baba and adik2 balik Solat Jumaat.. after lunch mata lagi la berat.. badan pon panas.. ha.. kite tido lagi.. memang kuat tido la Cik Tqah ni.. lepas tuh ma gerak lagi.. swuh tolong die wat cucur udang.. sedap woo.. jangan jeles.. gambar mmg xsnap coz malas.. kenyang makan cucur udang lepak-lepak then after magrib mama ajak pegi Alor Star Mall.. nak beli barang katanye.. after beli barang tuh kitaorang pegi makan kat Gemilang Burger.. tuh pon adik Cik Tqah yang bawak..die memang expert kot Alor Star ni.. Cik Tqah memang langsung tak tau tempat makan besh selain di Pekan Simpang Empat.. kesian kan.. ondaway pegi Gemilang beger tuh sempat snap pic ni.. 

tengok.. pekan Melayu belah kanan.. pekan Cina belah kiri.. ni la orang kata 1Malaysia..

dalam keta ternampak ader pengantin kt tepi sungai Tanjung Chali tuh.. baru pas nikah kot..maybe datang phototembakshoot

 Sampai je kat Gemilang Burger tu.. sume order western.. Cik Tqah order Beef Steak..skang ni suke makan western..napo ntah.. nak jadik minah salleh ker? hoho..

Adek-adek mentry baju baru Cik Tqah beli gune gaji bulan lepas.. masa to warehouse sale kt Sogo..

nie la beef steak tuh.. ok la.. but rase steak xmasuk dalam daging..maybe depa tak perap lama kot..

After makan kitaorang pegi sumwhere.. nak tau kt mane? ha.. depan Masjid Zahir tu.. mini i-city Alor Star.. wah.. terujanya..coz tibe-tibe tempat tuh jadi tempat menarik untuk lepak.. before ni mat-mat rempit je lepak situ.. kali ni minah rempat mai ngan family nak lepak kt situ plak.. 

mulut itik tuh wajib yer..

proses membeli kapal terbang.. aik..silap.. tak tau mende alah tuh orang panggei pa.. tapi bile kite lastik die nek atas then turun cam bunge angsana.. siap ader lampu-lampu g.. 

Dialog di situ..
Cik Tqah : Adek..bape ringgit tu?
Si Penjual: 1 5 ringgit ja..
Cik Tqah: amek 2 9 ringgit boleh?
Si Penjual : wat dunno..

hampes toi.. tak bai kureng.. amek je la..demi adik2 tersayang.. bukan selalu dapat kua cmnieh

belajar cara-cara melastik mende alah tuh.. 

Adik menunjukkan cara-cara untuk melastik..

Semangat Cik Tqah lastik. xtinggi pon terbangnya..

mari bergambar pulak yer kawan-kawan.. korang perasan tak zorro bertopi itu? itula adik Cik Tqah yang bakal mewarisi bakat Cik Tqah.. meneruskan perjuangan Computer Science.. actually die memang nak masuk Computer Science after SPM.. doakan kejayaan die dalam SPM 2011 ni yer kawan-kawan.. nama dia OP.. nama glemer Op Conan.. bukan Canon taw..

Dengan mama n sibling perempuan.. 

Cik Tqah dan Op Conan.. sebab pe Conan.. die memang suke Detektif Conan

 Kak long ngan Shafiq and Izzah.. FYI Shafiq tuh adik I ok.. die memang lagi tinggi dari diorang.. die dah kije gomen.,. kalo saper rase berkenan nak dijadikan Calon Suami die adalah pilihan terbaek.. sile request borang dari Cik Tqah k.. haha..

ok.. cukup setakat ini.. korang mesti dah mual tengok gambar-gambar kan.. tunggu next entry plak.. nk tunjuk nenek Cik Tqah yang kiut miut.. tunggu...

Aper yang Cik Tqah wat masa dalam jem??

Salam Readers.. since last Thursday balik kampung.. tak sempat nak update belog.. begitula rutin kalo di kampung.. hanya mengharapkan tenet maxis berukband yang mempunyai limit.. langsung tak plus malas nak online sebab mata asek lali melayan selsema yang masih berlarutan sampai sekarang.. 

Firstly nak ucapkan thanks kepada sume readers yang baca dan komen entry INI.. Cik Tqah sangat menghargai komen-komen korang taw.. walaupun hanya sejemput jer yang komen.. timas.. arigato.. Cik Tqah dah selamat sampai di KL semalam kata orang Kedah.. kalo orang KL depa cakap malam tadi.. kira-kira pukul 12 tgh malam..

Perjalanan yang penuh berliku diharungi dengan penuh tabah.. korang pon mesti ader tengok berita kan.. kesesakan teruk PLUS highway dari Sungai Petani sampai Slim River.. bukan kesesakan sebab kemalangan ke ape.. but sebab memang kete kat atas jalan terlampau banyak.. bagi pemandu yang prihatin plus skema macam Cik Tqah ni.. kita mestilah mengikut peraturan Jalanraya yer kawan-kawan.. Say No To Lorong Kecemasan.. betapa sabarnya Hamba Allah ni kan.. cepat la puji.. pelissshh.. hanya orang yang sabar tidak memotong lane.. lagi satu..orang yang semekin.. sebab tak nak kena saman..

Sepanjang jalan yang jem tuh.. macam-macam aktiviti yang dilakukan.. since Cik Tqah drive.. just boleh karok lagu yang tahu di corong radio plus makan-makan.. naseb baiklah mama Cik Tqah bekalkan jajan.. so dengan berseleranya kitaorang melahap jajan-jajan tuh walaupun perut bukan la lapa sangat... aktiviti lain? korang nak tahu? mengusya gelagat orang lain yang same-same terperangkap.. memang besh.. sambil ilangkan boring drive plus lenguh kaki even drive kete auto boleh la jugak cuci mata melihat keindahan Ciptaan Allah.. betol tak kawan-kawan? pas gilir-gilir drive ngan Kak Long.. time die drive Cik Tqah bantai tido la.. sebab time Cik Tqah drive diorang tido..

Jem memang betul-betul menduga kesabaran.. sampai satu tahap.. kitaorang terkejut.. nak taw tak kenapa? scroll bawah ni.. cepat!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tetibe ader kete bergerak laju di lorong bertentangan.. bergerak sama arah dengan pinkyku.. tapi di lorong berlainan.. tak aci.. PLUS buka lagi 1 lorong kt laluan bertentangan.. laju giler diorang drive.. kitaorang? selow and steady semput dekat lorong yang betul.. ini adalah unfair.. sokong tak? sian kan kitaorang yang selow ini.. ok.. abaikan.. itu mungkin rezeki mereka.. kite teruskan perjalanan pulang.. Alhamdulillah selamat sampai di KL lebih kurang jam 12 tengah malam.. menempuh laluan yang panjang memakan masa hampir 12 jam.. korang cube kire pukul bape Cik Tqah bergerak dari Alor Star?

okey.. penat sudah menaip.. mahu pulang ke rumah dan berehat.. mata sudah hampir padam.. perlu menempuah jalan raya pulang ke Kuala Lumpur yang belom pasti jem atau tidak.. hope-hope tak jem.. Doakan Cik Tqah selamat pulang ke rumah dengan jarak masa perjalanan lebih kurang setengah jam ini.. btw.. tekak masih sakit.. batuk masih berleluasa.. selsema pon masih ada.. hambek pakej sume k.. korang nak tak Cik Tqah nak transfer kan?? okey.,. bye.. malam ni update lagi kalo rajin.. 

P/S: Banyak kete eksiden semalam.. bas pon dah semput2 dah..kalo nek bas pon mesti jem.. nak nek kapal terbang tiket fully booked.. kite nek kapal layar je la pasni..nak??

Thursday, February 3, 2011

aaaccuumm.. excuse me.. sorry yer

Hye readers.. Salam ari Kames and Heppi CNY.. 

Hari ni hari Khamis bukan hari Rabu
Hari ni sepatutnya Public Holiday di Malaysia tapi..
Hari ini Cik Tqah kene kije..
Hari ini sepatutnya Cik Tqah berada di kampung halaman.. bukan di Kota Kuala Lumpur/Cyberjaya
Hari ini sepatutnya menikmati pemandangan sawah padi..bukan bangunan yang tak berpenghuni..
Hari ini segalanya harus disiapkan secepat mungkin... 
Hari ini Cik Tqah mula merasa pakej untuk demam
Hari ini Cik Tqah Selsema
Hari ini Cik Tqah batuk dengan teruk
Hari ini emosi Cik Tqah tak stabil sebab rindukan masakan mama
Hari ini.. adoi..berapa banyak hari da.. 

okeyla.. nak sambung wat kije plak.. doakan keje ni cepat siap and cepat boleh balik.. kalo sempat nak rush balik Kedah terus petang ni..doakan perjalanan Cik Tqah selamat yer.. kalo rajin jap g unpdate belog lagi.. 

Caption Gambar: muke sememeh pegi kije lepas pecah rekod balik kije kul 11 malam..

p/s: I Love U Mr Lebah.. haha