Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Monday, January 31, 2011

Kejam.. Seorang budak pompuan pijak ikan dengan rakusnya.. 18SG.. ader bran nk tengok??


Salam readers semua.. korang penah tengok tak sorang pompuan kejam pijak ikan?? memang kejam la pompuan ni..sangat.. tak percaya? ha.. tengok video bawah niehh

video

hahaha..padan muke..korang terkena.. Cik Tqah yang pijak.. ikan tipu je pon.. jangan marah yer..kalo marah kene juai.. actually ni masa lawatan mr and mrs lebah ke Muzium Negara.. ikan tuh sebenarye visual je..yang paling teruja..bile pijak visual tuh air tuh bunyik cm air yang dipijak.. bentuk air yang tenang tuh pon berubah... teruja jap..boleh tak?hehe..entry lepas ni share gmbr plak yer.. saboooo... bubyee

Thursday, January 27, 2011

CNY Celebration with Testing Team..

Selamat malam Jumaat? korang watpe malam2 ni ha? jangan tido lagik taw..baca Yasin dulu.. ceewah..yang nasihat orang tu kan.. die wat ker? haha.. 

ari ni makan pree lagi.. maken bulat la Cik Tqah.. 2 kali makan free ari ni.. kul 11 ngan kul12.. penuh perut.. adoi..maken bulat la..huhu.. okey la..layan gambr mkn free.. yeehaa...

Caption Gambar: muke tak kenyang2

 Caption Gambar: Kami makan dcni

Caption Gambar: Test Cam lagikk..mai nak cucuk mata

Caption Gambar: kami germbire

Caption Gambar: apple plumn..sedappp

Caption Gambar: Rojak buah penang marii

Caption Gambar: xtaw nama pe..sedap gakk

Caption Gambar: kerabu mangga.. sedapp

 Caption Gambar: makan besaqq

Caption Gambar: ni pon xtaw nama pa..pakai makan ja

Caption Gambar: menghirup sup tomyam..

Caption Gambar: bihun sup tomyam

Shell.High Performance.Industry Differentiation.Nurture.Engagement (S.H.I.N.E)

Hi..salam sume.. 2 3 ari tak update belog ini kan. bukan tak nak update..but busy sket ngan rutin hidup.. since balek dari Dinner yang menambahkan lemak tuh kan.. kan ade Cik Tqah citer kat entry INI. ha.. tajuk entry di atas menunjukkan makna S.H.I.N.E tuh sendiri.. actually dinner ni diorganized untuk Accenture's Staff yang bekerja di Shell.. then.. terjadilan tema S.H.I.N.E tuh..

Gerak dari opis kat Cyberjaya dalam pukul 6 petang..plus tunggu orang yang nak konvoi.. sampai dekat cafe di Bangsar Village 7 lebih jugak.. plus jem dekat Angkasapuri..tuh pon amek jalan yang ade tol coz kalo tak amek jalan tuh lagi jem kat depan UM.. Actually Cafe yang kitaorang pegi tuh nama Marmalade..comel kan nama Cafe tuh.. makanan die okey la jugak.. yer la kan..makan free.. yang tak sedap pon jadik sedap.. hikhik.. yang paling besh spagheti die.. superb and marbeles.. hikhik.. i loike.. siap tapau lagi okey.. susah la kedai nak bagi tapau.. kedai ni siap bagi tupperware lagi swuh tapau.. style kan.. dengan muke tak malunya Cik Tqah tapau.. bukan blk mkn pon.. bagi kat my sis n my housemate rase..hikhik.. okey la..layan gambar k :P Cik Tqah memang Camwhore.. paksa kawan-kawan tangkap gambar yang tak bape nak cun.. padan muke diorang kene buli kan... haha.. 

Caption Gambar: with all my team mate.. gojes tak diorang?

Caption Gambar: mau tangkap seorang diri but Wai Siang menyibok.. tak tak kenapa? sebab die siang..bukan malam.. tak paham? just ignore it..haha

Caption Gambar: gambar diambil setelah memaksa Amiruddin menetest my SX130is.. cun jugak kan.. bleh jadik DSLR :P

Caption Gambar: Cik Tqah wat love ni special untuk Mr Lebah kesayangan.. korang ade ker? kalo tak de just ignore it ok.. haha

Caption Gambar: ni la makanan yang dilantak malam tuh.. sumpah..spagheti tuh besh... brocolli and prawn mesti banyak sebab Cik Tqah suke.. haha

okey.. dah puas tengok muke-muke bulat diatas? kalo tak suke jangan tengok... okeyla.. bubbye.. nak update cite lain pulak.. sambil-sambil wat kije.. hahaha

Tuesday, January 25, 2011

S.H.I.N.E yang tak bape nak shine..

Selamat petang.. kenape entry bertajuk sedemikian? jap g Cik Tqah ade Engagement Dinner.. dinner lagi kan.. maunye tak naik berkilo-kilo berat badan ni bile ade je makan free.. dah lame tak berjinak-jinak ngan gym..hampir sebulan gak tinggal.. bukan ape.. malas bercampur tak de kawan nak teman.. giler ke hape nak main sorang-sorang kat gym tuh..macam syiok sendiri pon ade.. adoi..mane giler pon..kalo nak kurus kene berusaha Cik tqah oi.. modd down cos even diet plus bersenam.. berat badan ni langsung tak nak turun.. sume lemak tepu berkumpul dalam badan.. die tak nak hancur.. tolog nasihatkan lemak ni bagi die kua leh tak?? pelish kawan-kawan.. okey la..jap g dah nak pegi.. kene bersiap-siap mental dan fizikal untuk merempuh jem.. bubye

Beza Cik Tqah dulu dan adik-adik sekarang


Salam ari Tuesday kawan-kawan.. ceewah.. ari Tuesday la plak kan.. Minah salleh tak bape nk celup belajaq skeaping English... our topic for today is.. the difference between me and my younger sister and brother.. kenapa tajuk macam tuh?? kenapa?? saje je nak letak.. memang betoi pon nak cite pasal perbezaan Cik Tqah masa kecik-kecik dulu ngan adik-adik Cik Tqah skang ni.. korang nak taw ape?? baca la sampai lembam bijik mata.. tak banyak pon la.. pelish baca okeh??

Mendapatkan barangan idaman kalbu..
Dulu masa Cik Tqak tecik-tecik kalo teringin barang tuh tak mintak pon ngan mama..but wat muke kesian la.. but tak semestinya dapat.. pernah masa darjah 4 ke 5 ntah.. nak jam tangan.. tolong mama jual nasi lemak kat skola.. baru dapat beli jam tangan tuh.. skang ni pon diorang senang.. akak n abang da kije.. tak mintak pon akak-akak diorang yang baik ni belikan..
Adek-adek Cik Tqah skang ni.. bersepah-sepah jam tangan kat umah.. bukan takat jam tangan.. brooch mama pon diorang hentam.. cekak rambut..sepit rambut.. baju berlambak.. cantek-cantek pulak tuh.. jelesh nieh.. Cik Tqah dulu tak dapat pon sume tuh... kalo nak sumthing kene kumpul duet raya baru dapat beli..

Petang-petang lepas sekolah agama (Cik Tqah sebut ngaji petang)..
Cik Tqah ngan kakak plus adek lelaki yang dah besaq tuh pegi main merata-rata..but must balek before 7pm la.. antara permainan yang kitaorang main.. tuju tin.. galah panjang.. bola sepak.. tuju kasut.. besh giler r.. bile da up sket coz ade jiran kat umah baru pindah dari pahang ader roller blade then Cik Tqah ngan siblings pon simpan duet raya.. the beli roller blade.. men roller blade plak weh.. besh.. teringin nak balek ke zaman dulu balek.. besh je.. 
But.. adek-adek Cik Tqah petang-petang je melapok(melepak) kat dalam umah tengok citer Indon.. tak pun tengok kartun.. adek lelaki yang Form 5 skang ni tuh kaki men game.. spec mata die power dah 500.. Cik Tqah sampai umo 25 pon tak pakai spek lagi tau..

Time sekolah semester break..
Banyak aktiviti kitaorang masa skola cuti.. kitaorang main jungle trekking.. memancing.. pegi carik ikan dalam petak sawah.. tanam pokok ke..selalunya pkok jagung la.. wat batas bagi tinggi boh benih.. hari-hari dok p tengok naik ke tak lagi pokok tuh... masa kecik-kecik dulu.. means masa skolah rendah.. belakang umah ade pokok nyoq (kelapa) yang tumbang.. baba da tebang daun die.. then tinggal la batang pokok kat situ.. so dah jadik cam laluan masuk utan belakang umah Cik Tqah.. so kitaorang wat game la... carik barang tersembunyi.. kene la ikut laluan utan.. tak pon carik daun yang same ke.. game cam dalam TV tuh.. korang penah tak tengok game yang swuh carik harta karun tuh.. besh giler weh.. selain daripada tuh kitaorang men polis-polis.. doktor-doktor.. men tol gate girl.. masak masak.. tol gate girl tuh nek basikal kat depan umah.. mama tanam pokok.. so cm ada ruang antara pokok ngan beranda depan umah.. lalu kot situ la kene bayaq tol.. dulu jugak baba wat ran atas pokok..tapi Cik Tqah tak berani ni sebab tinggi.. adik Cik Tqah je yang nek.. lawak tol zaman budak-budak dulu..
Adek-adek Cik Tqah skang ni mana reti nak men mende alah tuh sume.. dok umah ja.. tak pon ajak mama g taman permainan.. sian kan diorang.. tak macam kitaorang dulu.. besh je..

Tiap-tiap minggu pergi berkelah..
dulu mama Cik Tqah ngan baba rajen bawak kitaorang adek beradik pergi berkelah.. selalu pergi dekat Yan la.. ada air terjun kat situ.. hari jumaat tiap-tiap minggu wajib pergi.. awal pagi mama masak untuk bawak bekal pegi berkelah.. pergi dalam kul 10 ke sebelas tuh.. pas jumaat baru balik sebab baba solat Jumaat kat masjid area tuh... once baba da balik solat die beria-ria ajak balik.. masa tuh tak puas main lagi pon.. bese la budak-budak kan suke main air..
Adek-adek sknag tak berpeluang cmtuh.. mama akan bawak g berkelah once kitaorang ade.. sebab takut tak terjaga diorang.. adek Cik Tqah yang bongsu tuh pernah hampir lemas sebab masa tuh tak de orang jaga diorang masa main air.. sampai skang die fobia.. sian lak die kan..

Bab gune henpon..
dulu masa skolah Cik Tqah tak mampu nak beli henpon.. tengok henpon kawan-kawan cam besh je.. sedey sendiri sebab tak mampu nak beli.. henpon first Cik Tqah beli adalah Motorola V3i.. tuhpon gune duet PTPTN sem 3 masa diploma.. teringin gile-gile nak pakai henpon mahal.. before tuh masa sem 1 diplome first time pakai henpon jenama Sagem..korang penah dengar ke? kalo tak pernah ignorekan je.. bunyik tone die cam bunyik orang jual eskrem.. ade citer disebalik henpon ni.. penah 1 hari tuh Cik Tqah pergi Camping.. tinggal la henpon ni kt hostel..dah pesan ngan kawan-kawan kalo bunyik angkat la.. masa tuh kan tak dak boifren.. so henpon cm tak penting sangat dalam idup.. at last diorang tak angkat henpon tuh sebab diorang tak taw kat mana nak tekan butang angkat..coz number kat keypad sume dah terpadam.. at last sem tuh jugak henpon tuh rosak.. banyak kali jatuh maklumlah.. dah bape hand pakai henpon tuh kan.. lepas tuh 3 months tak pakai henpon.. ade je simcard.. then masuk sem 2 mama g antar kat tren coz masa tuh balek UiTM Arau.. mama cakap amek la henpon mama.. mama g beli baru cos susah nak berhubung kalo tak de henpon.. tenkiu mama sayang.. hehe.. tuh la cerita pasal henpon..
But adek-adek Cik Tqah especially laki yang form 5 tuh.. skang ni dah bape kali tukaq henpon.. skang ni die pakai henpon V3i Cik Tqah tuh.. current henpon yang Cik Tqah pakai skang ni Sony Ericsson K770i.. henpon yang ni mama Cik Tqah belikan pas V3i terlerai menjadi 2 masa sem 5 Degree.. pastu adek Cik Tqah baiki then bagi yang form 5 tuh gune.. untung tak diorang? kecik-kecik dah pakai henpon...

Bab lesen memandu..
Cik Tqah.. kak long n adek yang umo 22 taun ni tuh amek lesen gune duet sendiri.. umo 20 baru Cik Tqah amek n dapat lesen moto.. tapi adek Cik Tqah yang form 5 tuh dah dapat lesen moto taun lepas masa umo 16 taun.. dan lesen motornye disponsor leh kakak-kakak yang baek hati dan jugak abang yang macho.. untung tak diorang?? huhu

Caption Gambar: Ni adek kecik bongsu yang hampir lemas tuhh.. skang ni darjah 4.. Nama die Nurul Fadzilah

Caption Gambar: ni adek yang num 5.. skang ni form 1.. but kecik cam darjah 4..means sama besar cam adek bongsu.. nama dia Nurul Izzah

Caption gambar: ni gambar masa celebrate besday mama taun lepas.. yang baju merah tuh form 5 yang Cik Tqah gtaw tuh.. nama die Muhammad Asyrof.. kitaorang panggel die Op.. yang sebelah kiri mama tuh Mohd Shafiq.. umo 22 taun..dah kije awal dari kakak die sebab die malas belajar.. actually da 2 kali masuk u tapi study xabesh.. first time tuh diploma akaun.. 2 minggu di UiTM Perak da rindukan umah.. then quit.. pastu masuk UMK amek Keusahawanan dok 1 sem pastu dapat kije gomen.. skang ni kije kerani sekolah dekat2 ngan umah.. senang cite.. 


eh.. ade lagi tak point nk notes kat sini? tetibe kehabisan idea.. so far tak de kot.. haha.. tapi siyes Cik Tqah jelesh ngan diorang





Monday, January 24, 2011

Entry bercampur baur.. kering idea+ucapan+bisnes..

Salam ari Isnin wahai readers belog yang tak seberapa ini.. Cik Tqah skang ni tengah ketandusan idea untuk menulis.. actually memang tak tahu nak tulis ape.. even dah free giler-giler sekarang mud untuk menulis jugak free.. disebabkan itu jugak hanye melawat dan membaca belog orang lain.. seperti yang di war-warkan di entry-entry sebelum ini.. kije Cik Tqah dah selesai.. Alhamdullilah.. berjaya mencapai sasaran means menyiapkan Comparison Test tuh dalam date yang ditetapkan.. 

Boleh tak nak wat ucapan kan sini.. even Cik Tqah taw die tak baca belog ini.. ok.. nak ucapan terima kasih sangat kat sub-lead Cik Tqah iaitu Brenda.. die sangat-sangat banyak menolong Cik Tqah sepanjang 6 bulan disini.. die sangat menolong Cik Tqah dari segala segi.. Thanks for everything.. rite now die ngah enjoy holiday die since kitaorang dah pon setelkan keje kitaorang.. yeay.. loike it. 

after this.. Cik Tqah still in Testing Team di Shell Cyberjaya but in different team.. before ni Cik Tqah under Upgrade Project.but after dis i'll moving to Run and Maintain.. Wish me luck there.. lebih banyak bende nak kene belajar dcni..actually i'm planning to create an online business.. any idea from all of u on what should i sell? bukannye tak cukup duet gaji.. but nak tambah pendapatan sampingan.. 

Cik Tqah previously pernah wat business jugak..masa study dulu Cik Tqah wat printing service.. keuntunvgan tuh dapat jugak tanggung masa ujung sem study.. for Final Year Project hard cover.. awal taun last year jugak Cik Tqah penah wat business juai shawl..masa tuh orang juai shawl tak de la berlambak-lambak cam skang.. modal Cik Tqah pon kecik je.. but terhenti after masuk kije ni 6 bulan lepas.. skang ni tengah berpikir-pikir cam nak start and wat betol-betol.. boleh tak korang bagi idea?? please.. hehe..

bile tengok blogshop yang bersepah and berlambak dekat belog.. FB rase cam pikir dalam otak..ade ke orang nak beli ha.. actually my housemate skang ni juai online die punye untung boleh cecah ribu jugak.. cmne ek.. tak kan nak juai macam die jual jugak.. nak tambah pendapatan.. tak tau kenapa..rase nk bukak bisnes.. huhu

Sumber Gambar: Mr Google

Sunday, January 23, 2011

Mood berbelog down akibat terkilan tak dapat join Fashionista Blogger jumper Heliza

Salam wahai sume pembaca.. maafkan Cik Tqah sebab mood berbelog sudah down.. saket perut plus busy yang tak berape busy melanda.. since my sister is here.. she always using my lovely lappy at home.. weekend also i need to spend time with her.. actually semalam sepatutnye Cik Tqah join gathering fashionista blogger same as Cik Epal to meet Heliza..Cik Tqah was invited by Gee Jah but comething accidently happen menyebabkan Cik Tqah tak dapat join jumpe Heliza.. but da puas ati coz dapat snap Pict ngan Heliza when accidently meet her at Sunway after enjoying watching The Tourist for the second time.. 

but rase terkilan tak dapat join coz br perazan banyak blogger besh yang join.. Cik Puan Nadia Bayu pon de gak.. jelesh2.. mungkin itu bukan jodoh untuk berjumpa.. maybe lain kali kalo Gee Jah wat lagi Cik Tqah akan join.. anyway Gee Jah.. thanks for the invite.. saw ur shirts at Shea page.. wah.. so adorable.. got improvement there.. haha..

Kenapa Cik Tqah dok speaking dalam entry ni ha? ntah la.. mood untuk skeaping ops.. speaking kot.. actuallly da lama tak speaking fluently.. adoi.. sejak ramai geng melayu kat opis dah cakap fully malay.. after dis one by one my fren will left me at Shell.. tak de lagi kawan ronggeng-ronggeng.. tak de lagi kawan nak teman makan.. sedey.. korang-korang.. please continue di projek Shell.. huhu.. sedeyy... okey la.. nak p makan.. Kak Long masak sedap.. yeayy.. 

Caption Gambar: gambar ini xde kene mengena ngan entry di atas..

Thursday, January 20, 2011

Tak sia-sia pegi tengok The Tourist kali kedua.. terjumpe Heliza comel... Thanks Gee Jah..

Ari nieh jalan-jalan pegi Sunway Pyramid ngan my sis n rumate tersayang..iaitu Waida.. hajat sebenar untuk tengok wayang je.. Citer The Tourist tuh.. padahal dah tengok before ni ngan Mr Lebah.. ni kali kedua tengok.. actually nak temankan my sis yang beria-ria sangat nak tengok.. dari KL balik Alor Star mai KL balik tak dapat tengok.. so penuhkan impian dia la nak tengok Hero ensem tuh katanya.. 

mule tuh nak beli tiket online.. disebabkan tenet selow tahap cipan so terpaksa walk in.. sampai je kat sunway parking penuh.. last-last parking tingkat atas skali takde bumbung.. sedeyh betol ari niehh... bukan ape.. malam tadi kuar makan.. suppose selalunye boleh parking dekat dalam nieh.. sebab kete Cik Tqah pakai Pas Pelawat je.. malam tadi guard mengamok ape ntah.. tak kasi masuk..katanye ade 2 biji ke buah kete ntah kene curik tayar.. lol..ape kene mengena Cik Tqah ngan pencurik tayar kete tuh kan.. siot betol la.. memang hangen satu badan.. pastu terpaksa la parking tepi jalan.. sampai je kat kete tengah ari tadi tengok-tengok ade surat cinta dari PDRM.. adoihh.. tak pasal-pasal kene saman.. ni semua gara-gara guard poyo semalam tuh la.. cm nak campak je surat saman tuh kat die.. melayang duet gaji bulan ni kene bayar saman.. kalo takat saman DBKL tuh boleh ignore lagi.. adoihh..

Dengan penuh bengangnye drive pegi jugak kat sunway.. tak nak mud spoil..cian lak kat my sis beria-ria nak tengok citer tuhh.. dah carik parking kat sunway dah setengah jam.. beratur beli tiket 45 minit.. naseb baek sempat-sempat je dapat tiket before movie tuh start..

lepas tengok movie tuh jalan-jalan melawat kedai yang ade..pastuh pegi makan McD.. haha.. McD lagi kan.. Cik Tqah sukeee McD..biaq la.. okey la.. pas kuar dari McD tuh lepak 2 3 minit tengok orang men ice skating.. pastu ondaway nak balik tuh my sis cakap.. "eh.. tuh bukan Gee ke?" pastu Cik Tqah tengok.. aah.. Gee ngan Heliza.. memang Gee ade cakap nak datang KL.. tapi die kan demam. ingatkan tak jadikk.. pastu dengan lajunya kol hp Gee..  "Gee kat sunway ekk".. Gee jawab "aah".. pastu die tengok lua.. haha.. naseb betol Gee..memang die ngan Heliza.. Gee tanye .."nak jumpe Heliza tak? Rina Salleh pon ade.."
Masing-masing cam malu-malu je.. tapi nak jugakk.. malu tapi mahu boleh tak..last-last tangkap jugak gambar ngan Heliza.. hehe.. korang jangan jelesh taw.. hehe :P..walaupun kene saman hati hepi sebab dapat jumpe Heliza and malam ni guard bagi masuk parking kat dalam.. hehe

layan gambar je..malas nak letak caption..







Wednesday, January 19, 2011

Tiada hukum khusus untuk bersanggul tinggi yer kawan-kawan

Sambil bosan-bosan membelek-belek.. baca berita kat metro.. kije da siap.yeay.. dok saja ja.. besh-besh.. tapi kene kaber-kaber (cover) la kalo nk surf.. 

ha..nak cite pasal hukum sanggul tinggi ni..kan ramai orang dok pertikaikan pasal mende ni.. kredit to Harian Metro Online



APAKAH hukum perempuan bersanggul tinggi? AWIN, Selangor 


Sumber gambar: Mr Google



ALLAH menetapkan cara bergaul, berpakaian dan berhias yang terbaik di dalam al-Quran sama ada bagi kaum lelaki atau perempuan yang beriman.


Bagi lelaki, Allah berfirman yang bermaksud: "Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka, dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui tentang apa yang mereka kerjakan." (Surah al-Nur ayat 30). 


Manakala bagi wanita Allah berfirman yang bersambung dengan ayat di atas: "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman itu supaya menyekat pandangan mereka (daripada yang diharamkan) dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka menzahirkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak keinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang yang beriman, supaya kamu berjaya." (Surah al-Nur ayat 31). 



Setiap lelaki dan perempuan mukmin hendaklah mematuhi suruhan Allah di atas. Hukum bersanggul bagi wanita pula, tiada larangan khusus mengenainya. 

Dengan kata lain, ia masih dibenarkan apabila memenuhi syarat berpakaian bagi seorang wanita itu berada bukan bersama mahram dan di luar rumah seperti menutup aurat, tidak menampakkan tubuh badan (tidak ketat) dan tidak menarik perhatian ramai. 

Ini kerana cara berpakaian yang membuka aurat, ketat dan menarik perhatian ramai dan seterusnya bergaul bebas antara lelaki dan wanita bukan daripada ajaran Islam. 

Namun terdapat hadis yang menyentuh persoalan akhir zaman dengan masyarakat manusia mula melupai ajaran agama. Mereka tidak menghiraukan tata cara bergaul dan berpakaian yang diajar agama. 

Mereka lupa tanggungjawab untuk mendidik keluarga dengan ajaran agama. Ini berlaku sama ada kepada kaum lelaki atau wanita. 

Contohnya, Rasulullah bersabda: "Akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka (isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang (nipis dan ketat). Di atas kepala mereka pula (wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat." (Riwayat Ahmad). 

Seterusnya: "Dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka di dunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini." (Riwayat Muslim). 

Hadis ini perlu difahami secara umum dan dalam konteks tertentu seperti di atas. Ia bukan boleh dijadikan asas hukum wanita bersanggul tinggi semata-mata. 

Ini kerana hadis berkenaan menceritakan wanita-wanita terlaknat kerana mengabaikan ajaran Islam. Begitu juga dengan kaum lelaki yang disebutkan di atas. Walaupun begitu, kita hendaklah berwaspada supaya tidak melakukan perbuatan sedemikian.


ada lagi satu maklumat yang Cik Tqah google dari Tanya Ustaz


Ustaz Kazim jawab dari situ : 
Selagi rambut tu di dalam tudung harus hukumnya.


and bila orang tanye pasal hadis seperti diatas jawapannya begini:
Hadis tu membawa maksud golongan model,ratu cantik,peragaan yang mana benda2 ni tak dak zaman nabi,tolong baca keseluruhan hadis,zaman nabi mana ada model yg berjalan melenggok2 dan dimaksudkan bonggol atau goh unta ialah mahkota yg dipakai apabila menang.


so.. conclusionnye? korang pikir la sendiri.. its up to urself..okey?


bubye...

Bukit Cerakah lagi?? bosan aih..

Salam kawan-kawan.. baru berkesempatan dan berminat untuk update belog ini.. bukan tak nak or tak minat nak update but too busy dis week.. rini dah Rabu.. kan suppose due date for our Comparison Test last 2 weeks kan.. but sebab ade problem and ade team yang masih tak boleh abeskan keje diorang so diextend till 21st January ni.. means ari Jumaat ni.. actually team Cik Tqah dah 99% complete.. skang ni pon tengah nak upload result tuh untuk client review kitaorang punye test..hope-hope tak de la yang kene retest or ape.. sambil-sambil tunggu file tuh abes upload sempat jugak nak update belog ni..kalo korang sudi baca la.. hihi..

okey.. last weekend.. means ari ahad tu.. tak de pape nak wat so ajak la housemate n rumate pegi Bukit Cerakah since diorang pon tak pernah pergi kan.. padahal Cik Tqah baru je pegi kat entry INI.

sebenarnye tujuan utama ke sane hanya melawat Rumah Iklim Sederhana 4 Musin.. since skang masih musin winter..so memang besh la.. konon-konon de salji la.. okey..tiket masuk RM3 untuk masuk dalam Bukit Cerakah tuh then untuk masuk ke rumah tuh kene charge RM3 jugak.. okey..layan gambar dulu ekk..

Caption Gambar : Before masuk entrance!pose kt Pinky dulu

Caption Gambar: jum jalan-jalan!

Caption Gambar: men lambung-lambung Salji

Caption Gambar: ader gak bearbear kt cni.. 

 Caption Gambar: kami berempat!

Lepas penat bersejuk di Bukit Cerakah then pegi ke Jusco Bukit Raja.. actually Cik Tqah memang suke lepak kt cni.. tak crowded sangat..pas jalan-jalan kt situ then pegi mam laksa and cendol kt belakang i-city.. terbaek.. :P layan gambar lagi k 

Caption gambar: tengah discuss nak beli makanan..masa ni dah jadi berlima sebab Cik Fiza da sampai..

Caption Gambar: aha.. abesh makanan kami!

Saturday, January 15, 2011

Jalan kaki dari Bukit Bintang ke Jalan Tun Razak.. better sesat nek kete dari sesat jalan kaki.. letih woo..

Salam ari Sabtu.. hari yang penuh memenatkan wat diri sendiri dan kakak tersayang.. maunye tak penat.. bangun awal-awal pagi semata-mata nak mengexplore laluan kenderaan awam dan pejalan kaki untuk Kak Long melangkah ke opis hari Isnin yang akan datang.. bukan Cik Tqah tak boleh nak hantar..tapi jalan untuk ke opis baru Kak Long tuh jem giler kalo weekday..  

 Perjalanan dimulakan dengan mengambil Putra LRT di Stesen Universiti berhadapan dengan rumah Cik Tqah.. Perjalanan memakan masa lebih kurang 10 minit untuk ke KL Sentral.. sebelum memulakan perjalanan.. Cik Tqah advise kat Kak Long swuh beli siap-siap Touch n Go.. so.. senang lak.. tak payah nak beratus beli tiket.. orang kat KL ni kan semua kalut-kalut nak cepat.. harga TnG sekali ngan topup RM10 hanya RM20.. means harga kad TnG tuh RM10.. mahal jugak kan..

Then lepas sampai KL Sentral kitaorang singgah makan dekat McD.. breakfast McD sebab orang Alor Star ni dah kempunan dari last week lagi.. Cik Tqah order Sausage Mc Muffin je.. my fav.. suke sangat rase daging die.. loikee.. sambil makan bergambar terus la.. 

Caption Gambar: Panas la plak cofee nieh.. :P

Lepas tuh bergerak menuju ke Moronail di seberang jalan KL Sentral..dalam perjalanan nak turun tangga KL Sentral tuh boleh plak terserempak ngan Cik Epal.. Die boleh kenal Cik Tqah pon dari Gee Jah.. Sebab kitaorang pernah terjumpe kat entry INI. Jalan ngan Cik Epal sampai monorel pastu die beratur beli tiket..sbb kitaorang kejar masa so kitaorang nek Monorel tuh dulu.. Maaf yer Cik Epal.. sebab pas carik jalan nak kene wat Medical Checkup plak.. 

Sampai je dekat BB tuh..boleh tak kitaorang macam lost..tak taw arah tuju.. haha.. since turun-turun dari tren tuh ternampak something..pastu kitaorang tak lepaskan peluang la nak bergambar nak something ni..korang rase ape tuh? ha..scroll sampai pawah key.. suprise!
.
.
.
.
.
.
.
ni ha..Upin n Ipin..malu plak maskot ni.. haha.. 

pastu before teruskan perjalanan ngan tak malunye terpakse tanya sorang pakcik ni arah ke kompleks kraf negara.. ngan penuh yakinnya pakcik ni cakap..jalan trus ke arah Pavvilion tuh sampai ujung..ngan penuh lajunya kitaorang pon jalan la.. suppose menurut receptionist kat opis baru Kak Long katanya jalan dalam seploh minit je.ni dah dekat 15 minit kot kitaorang jalan tak sampai-sampai lagi..dok nampak je bangunan tuh.. tapi mana jalannya? ha..dah sampai Jalan Tun Razak..pakcik tuh memang bagi jalan moto atau kete la..kitaorang jalan kaki kot pakcik.. ponat tak payah cakap la.. abesh lemak makan McD pagi tadi.. memang la sampai.. tapi lanbat gile.. last2 elok nak sampai je kat bangunan tuh kitaorang dah fedup terus amek teksi sebab kejar masa nak pegi wat medical checkup.. 

Dalam teksi dengan muke tak malunya tanye uncle tuh.. ya Allah..padahal dekat je pon..kitaorang dah pusing 1 KL jalan kaki kot..haha.. sampai je kat tempat medical Checkup tuh bayar tambang.. suppose RM4.20 je..tapi Uncle teksi tuh mintak RM5..katanya bwk kitaorang jalan-jalan.. hahaha.. pandai yer Uncle pow kitaorang.. 

Pas je wat checkup jalan untuk cari jalan ke opis tuh..nak confirmkan balik.. boleh tak salah masuk lorong lagi.. adoi... bangunan structure lebih kurang je..last-last jumpe gak.. pastuh jalan-jalan lalu bawah Pavilion men-men tangkap gambaq.. then pegi BB beli slipar sebab kaki dah melecet jalan jauh.. 

Caption Gambar: Cam kat negeri China tak??


Caption Gambar: Muke bajet comel

Pastu pegi Times Square usya-usya baju.. pastuh makan.. then balik.. penat sangat tido sepetang.. terbaek.. haha.. bangun tido makan lagi... 

Caption Gambar: Masa makan kat Time Square

Friday, January 14, 2011

Perjalanan yang memakan masa 30 minit akhirnya dibalas dengan makanan di The Chicken Rice Shop Alamanda.. peewitt

Salam petang Jumaat yang indah.. mungkin hujan diluar sana sekarang menyebabkan suhu dalam ofis Cik Tqah sejuk sepanjang hari.. Ah.. dah pukul 6 petang rupanya.. tapi kenapa Cik Tqah masih di opis ya? selalunya waktu begini di petang Jumaat pukul 5.30ptg pon bontot dah panas-panas mahu keluar dari ofis ini.. bukan tak sayang ofis ni.. tapi esok kan cuti.. balek awal so boleh la rest lama-lama.. lagipon hari Jumaat biasanya ada pasar malam depan rumah Cik Tqah.. so balik singgah pasar malam dulu la sebelum meniti Lif ke tingkat 12.. okey la.. mengarut sudah.. 

Actually nak cerita pasal lunch tadi je pon.. suppose ahli group kali ini 6 orang.. tapi 2 orang lagi tuh tarik diri sebab diorang tersangatlah busy menyiapkan kerja-kerja diorang.. korang mesti pelik kan.. apsal Cik Tqah rilex je kan.. Actually kije Cik Tqah dah hampir siap dah.. so tak sebusy diorang.. cume kene belajar and prepare untuk masuk team yang baru.. actually before nieh penah je masuk team tu.. tapi kene refresh balik otak yang dah berkarat ni.. so..sambung balik cite lunch.. disebabkan oleh 2 orang tak dapat join.. kitaorang hanya berempat menaiki 1 kenderaan jer la.. drivernya adalah Cik Fatin.. kete Gen2 yang bertitle WUN bergerak pantas menuju ke Alamanda.. 

Setelah tersilap amek jalan.. so perjalanan yang sepatutnya memakan masa hanya 15 minit memakan masa lebih kurang 1/2 jam... ader citer lawak masa dalam perjalanan tuh.. masa kitaorang berenti kat traffic lite 1 kete Savvy kale merah ni dok hon.. apesal la plak kan.. lampu merah kot.. then die datang dok sebelah kete hon lagi.. ingatkan kenal ke hape.. tengok-tengok minah arab ni jerit.. "we're going to Alamanda. Where is Alamanda?" wah.. cam taw-taw je kitaorang nak pegi Alamanda kan.. then Fatin ngan penuh semangat jawab "Follow us!" haha.. lawak betol minah Arab ni.. boleh plak tanye jalan macam tuh kan.. 

Sampai je kat Alamanda kitaorang serbu tempat makan.. masa tuh lom decide lagipon..last-last nampak The Chicken Rice Shop.. ha.. belasah je la.. kitaorang order set untuk 4-5 pax.. layan gambaq yuk.. hihi :P

Caption Gambar: ni la Cik Fatin driver ari ni.. WUN..

Caption Gambar: Kami berempat yang tinggal.. nanti sume nak roll off dari project.. sedeyy

Caption Gambar: wa.. bibir nampak merah dan muke nampak putih.. haha

Caption Gambar: Lime asam boi.. i loikee.. 

Caption Gambar: Makanan kami.. sayoq toge(taugeh) je  tak abesh 

Thursday, January 13, 2011

Contest blog paling comel, cantik dan kemas


Salam Petang Khamis.. dalam kekusyukan lepak-lepak tetibe dapat kije.. then sambil wat kije boleh check blog lagi kan.. tengok-tengok di tag oleh Cik Bubu untuk menyertain Contest ni.. Contest ni untuk blog paling comel cantik dan kemas.. agak-agak korang la kan.. blog Cik Tqah ni boleh menang tak ek?? mesti lah xboleh kan.. haha.. apa kata untuk menangkan Cik Tqah korang Blogundi untuk Cik Tqah.. Please.... hihi..
okey lah.. kalo nak masuk contest mesti ada syarat-syaratnye kan?? ha.. kite terjah ape syarat yang diperlukan ha??
Zasss...
.
.
Satu: 
Jadi follower Farzana Farzanto.-->Setel
Dua:
Peserta perempuan digalakkan. kerana hadiah disediakan khas untuk blogger perempuan. kalau lelaki nak masok boleh juga. kalau tak kisah menang baju2 macam kat atas ni. haha (setiap pemenang boleh memilih hadiah or baju mengikut citarasa sendiri diPelangiwardrobe Hannah. add dulu baru boleh tengok baju2 disana) -->Dah add..yeha.. Tqah Nasir nama kat FB tuh :P
Tiga:
Ada 3 kategori iaitu blog paling cantik, comel dan kemas. setiap kategori mempunyai 1 pemenang sahaja.--> Nak menang tiga-tiga boleh??
Empat:
 Buat 1 entry tentang contest ni. -->Done la.. ni ape ekk?
Lima:
Tag kepada 5 orang rakan blogger anda
Enam:
Letak banner di side bar blog anda dan link kan terus ke entry ni. -->Siap
Tujuh:
Setelah selesai, tinggal kan link entry anda berkenaan dengan contest ni di komen entry ni. saya akan check setiap link yang sudah ditinggalkan.
Lapan:
Penyertaan bermula pada 10.1.2011 hingga 10.2.2011.
Sembilan
Dalam tempoh sebulan ni mungkin anda boleh gunakan masa ini untuk menghias blog anda.




ok.. done.. gud luck for myself :P

Baru Daftar Heart Beat..Agak-agak Masyuk tak??

Dalam kebosanan tak taw nak wtpe kat opis.. godek-godek blog orang lain and tetibe terasa nak daftar heart beat.. before no try gak nk daftar tapi xtaw cmne nak daftar.. bengap jugak Cik Tqah ni kan.. haha.. bukan ape.. malas nk explore.. kawan-kawan yang mai singgah kt cni boleh tak nak mintak tolong click kt my heartbeat ngan mr nuff tuh.. pleaseeee.. hehe.. ok.. bubbye

Wednesday, January 12, 2011

Bahaya dimana-mana.. Sorang gurl diperkosa 3 penculik di Pandan Indah


KUALA LUMPUR: Seorang wanita kini trauma dan terlantar di hospital akibat dipukul, dirompak, malah turut dirogol dan diliwat selepas diculik sekumpulan tiga lelaki dari perkarangan rumah sewanya di sebuah kondominium di Pandan Indah, di sini, awal pagi kelmarin.
Dalam kejadian kira-kira jam 1 pagi itu, mangsa yang berusia 27 tahun dan bekerja sebagai pegawai teknologi maklumat baru pulang dari rumah keluarganya di Ulu Yam, Selangor.
Sumber polis berkata, sejurus mangsa keluar daripada Perodua Myvi dipandunya, tiba-tiba muncul tiga lelaki yang terus memukul dan menendangnya.




Terbaca berita diatas setelah link tuh di share oleh kawan Cik Tqah di Facebook..  bahayanye kan kawan-kawan.. rase takut la pulak nak balik lambat-lambat..
tapi keje Cik Tqah lepas ni ade kemungkinan tinggi untuk balik lambat.. so cmne ek.. korang ade idea tak? hu... kije bahagian IT standard kot balek lambat kann.. betol tak?? Doakan Cik Tqah yer.. warna kete pon kene tuka bagi nampak ganaz la nampaknye.. tapi i loike pinky..huhu

Konspirasi Facebook akan ditutup hanyala tipu semata-mata..

Salam kawan-kawan yang jauh di mata dekat dihati..ceewah.. minggu ini penuh dengan konspirasi kan.. kemenangan yang tak dijangka ketika Juara Lagu yang ke 25 dan juga khabar angin tentang penutupan sebuah laman sosial yang menjadi kegilaan orang zaman sekarang tak kira muda atau tua iaitu Facebook.

Kemenangan yang tak dijangka di AJL iaitu Ana Rafali.. mungkin itu rezeki die.. kan ketua juri kali ni M.Nasir.. so mungkin die nak kelainannye.. Lagu M.Nasir kan pelik-pelik je.. macam tuh jugak die choose pemenang untuk AJL kali ini.. so..
korang jangan pertikaikan pulak.. okey? chill okey..jangan gadoh-gadoh.. :P

Tentang penutupan Facebook pulak yer kawan-kawan tuh sume khabar angin la.. Cik Tqah terdengar Hot FM pagi tadi diorang dah ade prove yang sume tuh hanya rekaan semata-mata.. Facebook tak akan ditutup okey..

Actually gejala Facebook ni ade kelemahan dan kelebihannya yer kawan-kawan.. korang rase ape kelebihan and kelemahannye? 

Bagi Cik Tqah Facebook punye kelebihan adalah:
Satu (1):
Merapatkan silaturahim sesama kawan-kawan, saudara, sepupu sepapat dan lain-lain.
Dua(2):
Boleh bukak bisnes dan menjana pendapatan sampingan. Bukan Cik Tqah nak cakap blog tak boleh menjana pendapatan tapi Facebook secara tak langsung kite boleh mempromote barangan kite.. bukan hanya kita boleh tahu tentang barangan tuh tetapi orang lain yang jadik friends kite pon boleh view jugak.. 
Tiga(3):
Boleh jemput makan kenduri kot FB.. boleh taw org bertunang/berkahwin dan sebagainya

Kelemahan:
Satu(1):
Membuang masa dan melalaikan..yer la..dok belek berjam-jam..sampai tak bleh wat kije lain
Dua(2):
boleh gaduh kat facebook- macam-macam fanpage ditubuhkan
Tiga(3):
orang bleh wat fake profile.. so boleh gune gambar sape-sape je untuk jadik fake..

moral of the story?? korang pikir la sendiri..hahaha..

bubbyeee


Cik Tqah menangis pas baca entry blogger ni.. tabah giler die..

Entry ni dah lame ditulis tapi sudah bersawang didalam draft je...ritu Cik Tqah ade jalan-jalan melawat blog.. tetibe terlihat 1 link ini dah terklik.. comel belog die..pinky jugak.. orangnye pon comel lote.. cute gitu.. rupe-rupenye disebalik wajah yang tenang itu tersembunyi rahsia.. korek punye korek tengok dekat list die tuh cite pasal die and bf die.. rupe-rupenye bf die baru meninggal.. sedeynye.. baca entry die yang pasal Anniversary diorang tuh.. sungguh sedih.. die sangat tabah orangnye.. kalo Cik Tqah dah lime tahun bersame mesti down gile-gile.. gaduh kejap 2 3 ari pon rase cam sedih sangat-sangat... ni berpisah selama-lamanya.. tuh la orang cakap.. jodoh pertemuan ditangan tuhan.. mungkin bf die bukan dijodohkan bersame die.. Hope Cik MYZA bersabar lah yer.. menitis gak la air mata ni baca entry-entry awak..
oh.. saya memang cepat tersentuh.. sedeynye.. cam nak layan nangis lagi.. cmnelah awak hadapi sume tu ha.. xboleh nek terima kenyataan la..

Friday, January 7, 2011

Hari Jumaat meronggeng pergi Alamanda.. Makan steamboat.. Rehat lama serupa opis tuh kami yang punya..

Salam malam Sabtu.. wah..esok sabtu ker? I loike it.. tau tak kenape? sabtu tak payah keje.. boleh ito sampai pagi.. ops.. sampai tengah ari.. ish ish..teruk perangai Cik Tqah ni.. korang jangan tiru taw.. nanti tak pasal kene pelangkung ngan bonda-bonda korang..Cik Tqah tak pe.. sebab dok umah bujang.. ops.. malu-malu.. kalo ader laki bace mesti da reject budak pemalas ni awal-awal lagi kan.. ala.. Mr Lebah tak marah pon kan.. tapi pagi-pagi je kol due tige kali la tanya bile nak bangun.. ops.. tak malu pon.. hehe.. okey la.. cukup pasal masa tido ok.. proceed... to tajuk entry..

Actually tengah ari tadi kitaorang pegi makan kat Alamanda.. atas request ahli group makan.. minggu ni ahli group makan berkurangan.. yer la.. sorang tuh da roll of.. sorang lagi ader training.. sorang lagi saket pala plak.. last-last kitaorang ader new joiner yang dah lama teringin nak join group kitaorang tapi ber boleh join ari ni.. memperkenalkan.. Cik Lina.. bakal jadi Puan tak lama lagi.. bulan 3 ni katanya.. wah.. tak sabar nak pegi majlis kawen orang ni.. yeah..

Nak taw kitaorang makan per? makan steamboat kat Johnny's.. ni first time makan steamboat kat situ.. bukan steamboat je die serve rupenye.. ade je nasik goreng.. dengan rakusnye kitaorang order nasik goreng disamping steamboat sebab overlapar kan.. Cik Tqah bukan ape.. kalo tak makan nasik kang perut bergelora plak.. tak pasal-pasal saket perut macam nak mati. sebab dah pernah jadik so kene prevent la.. bak kata omputih tuh.. prevention is better than cure... korang pasan tak Cik Tqah memang suke ayat tuh.. dah banyak kali rasenye sebut dalam entry.. oh.. lupe.. korang bukan baca sangat pon kan.. betol tak?? 

okey la.. layan gambar ader 2 3 keping je.. sebab my SX130IS kakak Cik Tqah pinjam.. so pakai HTC kawan Cik Tqah je tangkap gambar.. malas nak kuarkan K770i Cik Tqah yang hanye 3.2Mp berbanding HTC tuh 8Mp...

ha.. mari belajar memasak oleh Chef Lina

Dari kiri Cik Tqah, Amira, Fiza and Lina

Cik Lina menunjukkan skill memasak dari France

Cik Tqah n Cik Amira.. masing-masing masih bujang (ops..terpromote pulak)

Sorang je takde dalam gambar-gambar ni iaitu Cik Rehan.. die tukang amek gambar tapi die tak nak upload gambar die kat facebook.. takot ader peminat misteri.. die ni laku macam goreng pisang panas.. susah la.. anyway.. hepi dapat belajar masak ngan korang tadi.. nanti kite belajar masak lagi yer kawan-kawan.. kite pegi Flaming ke.. Seoul Garden ke.. lagi terbaik.. yehaaa... bubye..