Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Monday, September 10, 2012

Review Tudung Nikah

Morning..

Selamat pagi Isnin.. semdangat tak awal-awal pagi Cik Puan ni dah update blog..

so far life after married best.. tp these few days apesal ntah cam emo sikit.. haishh.. padahal br 2 minggu kawen.. da nak emo-emo kan..

berat lepas kawen ritu turun.. last timbang last week 57kg.. (note : previously 60kg).. memang ramai yang tegur kurus masa kawen.. nak kata penat ngan wedding preparation pon tak jugak.. sebab my preparation biase-biase je.. xde grand-grand..  but maybe penat travel kot.. lepas je majlis di Kedah.. balik kl then balik kedah untuk ke majlis bertandang.. smpai je di kedah terus ke Kelantan.. then hari kenduri di kelantan tu travel ke Terengganu melawat rumah nenek mertua.. lepastu balik klate.. then before balik kl singgah n9 dulu.. then balik kl.. disebabkan penat tu gak..last week Cik Puan Tqah ni demam.. sampai skang still ade sikit-sikit batuk n selsema.. masa demam tu first time rasa penat gile badan.. jangan cakap nak bangun.. nak cakap pon tak larat.. nasib Mr Lebah tolong tuamkan kepala.. sampai Umi cakap ntah2 dah ade isi.. my mama xde plak cakap cmtu..hihi..

oki... back to topic.. first review pasal tudung nikah.. sebab ramai yang puji cantik (ke perasan sendiri).. camne pon Cik Puan Tqah penah mintak pendapat ngn other B2B pasal beading di tudung nikah Cik Tqah kat entry Tudung Nikah + Reception.

And the outcome for my tudung nikah really gojes.. sebab Cik Puan Tqah tambah sikit beads kecik2 yang lebih beading baju tunang dulu..

Tudung nikah ni skali ngn veil actually.. bentuknya half moon..tapi double.. maksudnya pakai cam tudung bawal.. tapi bentuknya bukan segi tiga tepat.. lebih kepada bentuk D atau yang femes skang half moon.. bleh refer gambar di bawah ya..


bentuk tudung ni bulat

bila dilipat menjadi halfmoon..

Cik Tqah lipat 2 siap-siap sebelum dipotong menjadi halfmoon.. beli kain jenis chiffon 1.5 meter kalau xsalah.. then lakarkan bentuk half moon diatas kertas surat khabar je.. then potong n jahit tepi.. niat asalnye nk wat 1 veil 1 tudung..tapi disebabkan oleh kejarangan kain tuh,, jadi la tudung camni..


Cik Puan Tqah DIY tudung ni and jahit beads berat ke sebelah kanan.. sebabnya biasanya kalau Cik Puan Tqah pakai shawl pon akan dililit sebelah kanan..

and the outcome as below..

upper side

dari tepi..


tudung ni bleh pakai rapat ke muka.. but i prefer pakai inner awning.. mr lebah pon xsuke muka nampak bulat.. pakai inner awning ni based on my mum punye suggestion.. actually mula-mula mama xsuka cara cik tqah pakai tudung ni.. die nak cik tqah pakai sama cam pakai tudung reception.. biase la.. muda-muda ni suke ikut kepala sendiri.. and the outcome.. saya sangat puas hati..

i love my simple wedding.. simple dress.. simple everything.. simple but perfect.. next review? nanti pikir.. tunggu full pics dr photog.. and yang paling syg my photog xde gambar full my dress.. sad kan.. xpe.. nanti Cik Tqah tangkap sendiri la.. hihi..

10 comments:

  1. cantikla tqah wat tudung nikah, sekali dgn veil kan. pndai tqah buat..
    dah tambh beads jd gojes..:)

    ReplyDelete
  2. yup..skali veil..hentam2 je.. hihi

    ReplyDelete
  3. memang gojes lah pn tqah.. hehehe.. rad pon buat tudung macam tu..

    ReplyDelete
  4. memang patut kena puji..superb sangat..:)

    ReplyDelete
  5. simple tu yg cantik selalunya :)) saya pun xterfikir nk bt tudung nikah bentuk bulat..pandai la tqah :))

    ReplyDelete
  6. kalau xpki awning, tudung akn jd kuncup2 ke?

    ReplyDelete
  7. pearls kalau letak kat mana pun cantik kan

    ReplyDelete
  8. Baru kahwin ke..? Selamat pengantin baru :))

    I shura :))

    ReplyDelete
  9. tqahhhhhhhhhhhh...cantikkkklahhh...huhu

    ReplyDelete