Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, March 4, 2014

Rezeki Anak - Rahsia Allah siapa yang boleh duga?

Salam semua..

Maaf lama xbersiaran.. update pon hanya pasal bisnes.. perasan kemalasan kat situ.. kalau nk tengok gambar Ahmad Rayyan korang follow je instagram Tqah.. ceh.. promote anak nampaknya kan..

start dis week encik husband dah masuk kerja baru.. alhamdulillah.. rezeki anak katanya.. actually tahun ni kami dapat 2 rezeki serentak.. tapi kena pilih salah satu ja... so kami pilih yang menjamin masa depan kami sekeluarga.. alhamdulillah.. syukur kepada Allah SWT.

Ceritanya begini.. hujung tahun lepas encik hubby dapat tawaran jadi koordinator program di kolej tempat dia mengajar. Actually dia dah terima tawaran tersebut tapi masih pending untuk sign kontrak sebab dalam masa yang sama kami menanti result SPA untuk interview encik hubby keluar dijangka 3 Januari 2014. Dalam masa yang sama menunggu untuk result SPA tu.. minggu (kalau tak salah 3 Jan 2014 hingga 7 Jan 2014) yang hectic tu jugak die tengah final exam dan ade interview untuk jawatan di UiTM. So dalam minggu tu bukan die je hectic.. Tqah pon busy sangat sebab kerja bertimbun-timbun..

Bayangkan final exam untuk Master Program encik husband tu hari Isnin, Rabu dan Khamis. Kebetulan pulak hari Isnin tu badan Rayyan cam panas sikit so kami berdua amek keputusan MC jaga Rayyan. tapi hari Selasa tu Tqah dah g opis.. tapi Encik Hubby pulak amek cuti untuk interview. petang Selasa BS call cakap badan Rayyan nek merah-merah cam campak.. bergegas lah Tqah pulang dengan keje yang masih bertimbun bawak Rayyan g klinik.. petang tu team mate call tanya bleh work from home tak.. fine.. petang tu pulun siapkan keje smpai tengah malam plis.. naseb la rayyan tido pas makan ubat.so boleh wat keje.. esoknye tu Rabu encik husband EL lagi sebab petang masa otw balik dari klinik UiTM call for 2nd interview.. alhamdulillah.. hari rabu tu 5 January Tqah g kerja macam biase.. then suddenly dapat sms from encik hubby.. die cakap result SPA tu dah keluar.. die suruh Tqah cek.. Tqah pon cek la..

*
*
*
*
*
*
*
konon  nak buat-buat cuak la kan.. okey.. fine.. unexpected... gosok-gosok mata.. fuhhh.. dalam hati rasa nak menjerit... fuh fuh.. encik hubby dapat keje tu.. dalam masa yang sama korang bleh bayangkan tak die ngah dalam bilik interview untuk position sama dekat UiTM.. tqah cam tak caya.. suh member opis tengokkan..betul kan nama die.. boleh cmtu.. rasa cm di awang-awangan pon ade.. alhamdulillah.. alhamdulillah.. syukurr sangattt... huhu.. reaksi kat mr husband.. die tanye dah cek ke.. tqah reply.. xpe..b wat yang terbaik utk terbiu tu.. tak sangka plak reaksi tu wat die lagi cuak.. die ingat die salah cek.. rupanya dia memang nak suprise tqah.. die dah cek dan dah tau dapat jawatan tu.. tapi die still go on interview tu.. interview tu pon die jadi org last..so die kene hentam teruk... ade hikmah jugak la.. sebab die dah dpt SPA kan..

since encik husband contract based.. dan kontrak ngn kolej tu pon da end 31st Disember 2013.. so dengan tanpa buang masa after finish kerja-kerja dia.. dia left the company dan bermula sebagai house husband starting mid January 2014. A week after dapat surat SPA pasal jawatan yang dia dpt.. tp surat lapor diri still tak dapat.. call jabatan yang berkaitan cakap tak dapat final list dari SPA lagi.. fine.. tunggu about 1 month untuk surat lapor diri akhirnya 2  March 2014 baru dipanggil untuk lapor diri.. so hampir 2 bulan jugakla encik hubby dok rumah.. so dalam tempoh tu kene berjimat sikit (padahal wife die ni bukan reti nk berjimat sangat) sebab sumber pendapatan dari Tqah sorang kan.. tapi untungnya house husband di rumah tqah xyah kalut nk sidai kain..basuh pinggan.. sebab hubby tolong.. hehehe. takdela penat sangat balik keje..

after hectic week tu kitaorang g Langkawi.. actually kitaorang dah rancang percutian ni since november..beli tiket pon dah lama.. so unexpected nak tinggal 1 pendapatan je on January.. dah booking semua hotel.. tinggal nak pegi je.. tapi kat langkawi kene berjimat sikit la sebab rs duet nak digunakan for future kan.. huhu.. kitaorang xg mana sangat pon.. more to rilexing.. dekat villa... tqah dok The Villa Langkawi.. best jugak.. bleh tahan harga per night..tp berbaloi.. kitaorang spend masa kt langkawi utk tido je.. boleh gitu.. nak letak jugakla gambar kat langkawi kt entry ni sikit





dis week back to normal routine.. selalu pagi2 hubby yang siapkan rayyan.. dis week hectic jugak sebab hubby takde..g BTN seminggu.. so kene bangun awal... dan amek masa nak siapkan rayyan.. tukar pampers semua.. naseb kak long dekat rumah.. so die boleh la tolong pakaikan baju rayyan.. budak tengah membesar tu..bukan senang nak pakaikan baju dekat dia.. kadang2 bergaduh nak pakaikan baju.. merata die pusing kan..

Tips berjimat untuk bulan ni.. since encik hubby pon dah start balik kelas master die.. Isnin, Khamis dan Jumaat Motorpool ngan encik hubby sampai LRT.. sebab Selasa dan Rabu encik hubby ade kelas sampai 730pm..kesian Rayyan plak kalau nak motorpool.. nanti amek die lambat.. sebab musabab kene motorpool untuk jimatkan duet parking sebanyak rm6 sehari..duit minyak kereta rm10 sehari.. tol rm 1.50 sehari.. so kalau naik moto sampai lrt hanya consume lebih kurang rm 5 untuk 2 hala.. tambang lrt dari Universiti ke KLCC hanya RM 2.10... so jimat RM 15..

Untuk encik Hubby.. good luck abang.. Mummy dan Rayyan Love U!

Syukur sangat dengan rezeki dari Allah SWT..


18 comments:

  1. besar dah rayyan..comel plak tgok gambar die landing atas kerusi malas tu..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..dah nk masuk 8 bulan..kejap je.. huhu..

      Delete
  2. eh dah 8 bulan dah rayyan rasa macam baru je awak kawin hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat kan.. cepat gile ms berlalu..huhu

      Delete
  3. Rayyan mkin comellah...geram tgok..alhamdulillah murah rezeki..bersusah2 dulukan...insyaalah masa depan akn senng...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you cik mah.. baby azwa ape kurangnye kan.. cikmah pantang mana?

      Delete
  4. tqa..memang betul. rezeki anak ni rezeki yang tak di duga..memang cepat je rasa rayyan besar. rasa macam baru je tqah kawen. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan erna.. Allah dah tetap rezeki masing-masing.. kite sndiri kene usaha untuk dapat.. alhamdulillah.. tula Erna.. kejap sangat kan.. abg Iman pon nak dpt adik dah.. eheh.. tgk orang preggy rasa nak je lagi padahal rayyan kecik lg.hahaha

      Delete
  5. alhamdulillah.. rezeki anak tu.. :)

    ReplyDelete
  6. dah besar dh rayyan! syukur alhamdulillah rezeki ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. suria.. aah.. bulan ni 8 bulan.. syukurr

      Delete
  7. dah lama x singgah sebab bz sgt. besar dah rayyan. alhamdulillah utk rezeki tu. rezeki anak. hehee. btw sy dah start berblogging balik. mehla singgah blog sy ye :)

    ReplyDelete
  8. congratzzz!! ojan pun dpt keje baru. mmg rezeki anak. alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  9. Bambam rayyan.. huhu.. rezeki tu dpt keje..alhmdulillah..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum, saya nadirah zulkifli, pelajar farmasi Universiti Malaya sedang membuat kajian tentang pandangan & sikap ibubape terhadap vaksinasi untuk final year project.

    Di harap, puan sudi meluangkan masa untuk menjawab borang kaji selidik berikut. Terima kasih. Jazakillah khairan kathira.

    Link : https://docs.google.com/forms/d/1QCZs1l1lTeYRnxVPKKxvSLRHeNj8bV05ZstN32Oufdc/viewform (malay)
    OR
    https://docs.google.com/forms/d/1E4w654NQb9z49HqmVR8_O0YRdh6J3zVuax_HPnP0kZA/viewform (english)

    ReplyDelete
  11. just blogwalking..:)) rezeki anak-anak..

    ReplyDelete