Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Monday, November 14, 2011

DIY Bunga Fabrik untuk Shawl / Tudung

Assalamualaikum readers,

Hari ni Cik Tqah nak kongsikan cara-cara nak buat bunga fabrik.. 

Bahan-bahan yang diperlukan :
Semeter kain or less.. sebab minimum pembelian semeter.. Cik Tqah beli kat Kamdar.. Semeter RM 2 je k
atau boleh gunakan riben kalau malas nk potong-potong kain :)
Gunting
Pita pengukur
Jarum dan benang
Lilin - untuk elakkan kain dari berbulu.. 




Cara-caranya:
Potongkan kain mengikut ukuran yang sesuai..
lebar : kalau mahukan bunga besar, ukur la 2 inchi or bunga biasa dalam 1 1/2 inchi
panjang : lebih banyak kedut lebih cantek.. so Cik Tqah wat dalam 4 ke 5 inchi cmtu la..

Petua nak samakan semasa memotong kain adalah tarik benang.. since kain ni murah.. tekstur benang jugak lembut..so senang nak tarik.. potongkan sedikit dihujung then tarik benang sikit-sikit.. then akan nampak alur benang tu..then guntingkan ikut garisan benang tu.. so kain tu akan dipotong sama je..

Dah same kan. so potong pendek-pendek ikut kesesuaian.. cam gambar bawah ni ..


then lepas tu.. layurkan dengan api lilin.. sebab nak elakkan hujung kain tu berbulu


Lepas tu.. jahit jelujur kecil seperti gambar dibawah..


Then, Tegangkan benang tu.. tarik sampai berkedut.. seperti gambar dibawah


Then, finalized bagi cantek bunga tu.. jahit both penghujung.. so jadilah seperti bunga


Still bulu2 lepas bentukkan jadi bunga? solution die.. layurkan lagi dekat lilin.. bunga akan nampak lagi cantik tau pas layurkan second time ni..

untuk kemaskan.. Cik Tqah letak beads berwarna silver.. so nampak bunga ni lagi naik.. then jahit dekat shawl yang beli dekat Masjid Jamek.. Lagi cantek kalau jahit rapat-rapat.. sebab dah malas nak jahit bunga tu.. so jarakkan la bunga tu..jadi macam tudung di bawah..


So kalau mana-mana bride to be nak wat tuduung nikah camni kan dah jimat.. kalau nak glemer lagi.. letak beads antara bunga tu.. its all on ur self..

Gud Luck All..

12 comments:

  1. tq 4 ur tutorial..ok mau buat sndri tdung nikah..kain satin putih ada...cma xde masa nk bt..hehe apa kata cik tqah buatkan..kekkke

    ReplyDelete
  2. hehehe..boley Cik Fiza.. meh nak tolong.. nak ke? nnt xcantek jangan marah ehh

    ReplyDelete
  3. Dear you, follow me back ye .
    ceritabakalpengantin.blogspot.com.
    ^__^ nice blog btw..
    B2B from Johor .

    ReplyDelete
  4. buat dekat veil pun cantik jugak kan?

    ReplyDelete
  5. wah..bagusnya!senang je kot..hee..cuma kena rajin je la..hee

    ReplyDelete
  6. nice job!!!!

    b2b from kedah also...
    follow u :)

    www.cheritera3march.co.cc

    ReplyDelete