Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, December 12, 2013

Susun Atur : Plastik

Salam..

apsal rajin up entry nieh.. hahaha.. kali ni nak share cmna nk susun atur plastik yang dapat masa beli brg kat kedai or pasaraya.. sebelum ni letak dalam bekas ikea lubang-lubang tu.. bile makin banyak confirm la makin serabut kan.. pastu plak xkemas n terburai-burai.. and then konon nya nak kemas pulak lipat petak-petak letak dalam kotak kasut cam kat bawah ni


still rasa kemas cm ni x bape appropriate sebabnye bile kalut tudung kotak kemane plastik kemana kan.. biase la.. kadang-kadang tu hurry.. plus plstik ni memang totally guna nk isi sampah.. bukan tqah sorg je yang manage sampah tu.. encik husband and adik tqah yang stay skali kitaorg pon kdg tlg buang sampah..

disebabkan mood rajin mengemas datang and at same time rayyan tak nak dok sorang-sorang kt ruang tamu.. tqah pon terpaksa teman die kt depan tv sambil lipat semula plastik ni..

mula-mula.. kita longgokkan cam kat bawah dulu..


tengok..rayyan pon sibuk nak tolong mummy dia kemas plastik jugak.. die yang tolong buka plastik yang tqah lipat..


Cara melipat plastik yang dipelajari dari buku Mudahnya Mengemas Rumah.. ok.. nantila kalau rajin review buku ni..memang sgt inspired sampai encik hubby ckp.. xsia-sia beli buku tu.. sebab tqah jadi rajin sikit.. hehehe

ok.. mula-mula bentangkan plastik cam kat bawah ni


then lipat 2 plastik tu


lipat lagi 1 lipatan lagi bagi kecik cam gambar dibawah


hujung plastik yang dilipat td dilipat seperti dibawah


sambung lipat sampai jadi kecik


sampai tinggal pemegang plastik tu je key


 then, selitkan hujung plastik tu


last skali jadi cam gambar dibawah


kemudian boleh letak semula dalam bekas plastik ikea... Harga bekas dibawah ni RM 5.90


agak-agak lebih kemas tak cmni.. tak la plastik bersepah2 sangat.. sebab dah lipat kan..

or korang ade idea lain untuk letak plastik yang telah dilipat ni?

14 comments:

  1. kita letak plastik dh lipat dlm bekas kecik daiso (yg tutup dia ada lubang - selalu org wat isi beras gak)

    masa tgk dlm buku tu lipat plastik cmtu terus rasa mcm xcaye, sbb arwah mak kita ajar dolu2 lg lipat cmtu (dh lama tu zaman xde internet...agaknya arwah mak tgk tv kot ada org ajar cmtu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh..lom jumpe lagi bekas tu.. huhuuu.. tgk aty share hari tu,, rsnya cara lipatan ni dah lama kann..hehehe

      Delete
  2. eyh..samala cara kita lipat plastik..hehe
    klu lipat camni kita boleh tau saiz plastik tu..sng skit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. sbb klo lipatan kecik plastik tu kecik la kann

      Delete
  3. Comelnya Rayyan!! imah dulu mmg lipat jugak plastik. lama2 berterabur jgk time kalut2 nak ambk plastic. skrg wat cara lain. main gulung2 je then letak dalam kotak kertas A4 tu. hehe. Tapi cara tqah ni dah kemas sgt dah..snang nak ambk jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ee..xsbr tunggu baby imah keluar.. oo..ltk dlm kotak a4 eh..dapur tqah sempit sgt..kalau bleh nk minimize ruang

      Delete
  4. weh xdan nk lipat pun plastik tu gumana? haha rjin sngguh mummy rayyan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. time dan lipatla..time dok men ngn arissa ke

      Delete
  5. rajinnya. nora belum pk lg. tapi kalo boleh nak tempat yang tak nampak plastik tu. xnak nampak lansung hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho..kalau de laci ok kot.. dapur tqah mmg xde laci..sume open space

      Delete
  6. hah lekas review buku tu.. x sabonye hihi.. neway beli mn ek? plastik sy lipat2 simpan je dlm bekas tong smpah kecik yg bersih punya hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho.. cr xjumpe lak buku tu..nntla review.. kalau rajin.. beli kt mph.. masa nk beli tu mmg xde kat rak.. kene tanya.. kdg2 die malas layan tnye org lain.. ritu g mph midvalley

      Delete
  7. Dah lama tak lipat plastic mcm ni.
    asal nk lipat je...ada yg tolong.. terus simpan. Hahaha

    ReplyDelete