Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, October 24, 2012

Tips untuk wat Bank Draft atau Cek

Salam all bloggers,

just nak share tips kepada yang mungkin akan berkahwin mungkin tertanye-tanye prosedur untuk wat cheque atau bank draf..

yer lah kan.. nak letak atas hantaran..tak kan nak bagi cash ribu riban,..

senang je kawan-kawan..

g ke maybank.. cakap saya nak wat cek/bank draf.. dapat je borang.. isi.. actually pembayar bleh bawak nama penerima.. maksudnye.. kalau nak nama tu bawah nama korang sendiri pon bleh.. then masa process tu ade processing fee..

for example :
tqah sendiri yang wat cek tu atas nama tqah so boleh.. kalau orang lain nak wat atas nama korang pon boleh...just nak cash tu kene masukkan dalam akaun number pemegang cek tu oki?

tu je.. senang kan.. pastu korang akan dapat cek atas nama yang korang nak letak tu..senang je pon.. beria nak bagi tips kann..

untuk hukum akad nikah menggunakan mas kahwin cek adalah perlu disebut secara hutang.. bleh refer entry NINI (klik untuk ke entry) sebagai rujukan..

ape2 pertanyaan bleh komen..kalau tqah tau tqah cuba jawab ea.. atau email ke atieshaadriana[@]yahoo.co.uk
okie..nk g lunch ngn besties.. byee..

p/s: taip semalam rini br nk publish.. gedik tak.. sorry xde gmbr..






8 comments:

  1. tqah..nanti diorang akn proses pada hari yang sm ke? maksudnya diorang akn keluarkan cek utk kite terusla ye..qis tak buat lagi tok kadi explain gak benda ni tapi tak berapa jelas

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..dpt hari sama..process terus dapat..ade process fee..xsampai rm 20 ke 10 tah.. sikit je die charge.. terus cpt cheque..kalau nak cash 3 working days br masuk akaun..cm prosedur cashkan cek biasa

      Delete
  2. Ohh huda ingat selalunya org pakai mock cheque je kan. Tetipu je hihi ade jugak yg buat betul2 kan :D

    Tapi Huda takde cheque2 atas hantaran sbb jumlah hantaran dirahsiakan dari ahli keluarga, hanya parents huda, and mak tunang je tau :D hee.

    Maybe Tqa leh explain detail la pasal hutang tu, sbb x brape faham. Ada ea orang gunakan wang hantaran tu sebagai mas kahwin? Meaning mas kahwin dia adalah wang hantaran? Confused. hee. sebab huda, mas kahwin citer lain (yang rm22.50,yg rm80 and berape2 la kan)..duit hantaran citer lain..hehe. mohon pencerahan hehe.

    thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tqah pon mas kahwin lain hantaran lain.. based on nini punye entry..di pantai timur hanya ada mas kahwin..which is milik pgntn perempuan.. tqah letak cek atas hantaran(wang hantaran)... ade gak parens yang mintak mas kahwin tinggi.. so xkan nak pakai wang tunai 10k kan.. so die request letak cek.. tapi masa akad tu kene sebut hutang la dear.. sbb cek aikan dicash kemudian hari.. bleh baca entry nini untuk penjelasan..link tqah da ltk kt c2

      Delete
  3. tqah..nk tanye klu bank draf tu kite depositkan ke akaun pd hari ahad,isnin tu leh ke guna trus duitnye? mksudnye klu nk transfer ke pe ke..boleh ke?

    ReplyDelete
  4. tqah..nak tanye.kalau bank draf tu kite depositkan ke akaun hari ahad, isnin tu dah boleh guna ke duitnye? mksudnye transfer ke pe ke..boleh?

    ReplyDelete
  5. baru nak blaja buat bank draf... nak bereskan utang takut pulak nak bawak duit banyak2..huhuhu

    ReplyDelete