Followers

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 18, 2012

Ho Chi Minh (Vietnam) Day 1 & 2

Salam all.. thank sudi menjengah blog ini.. dari ade header..background pink sampai xde pape..
makin tua ni makin rasa serabut even background comels ni banyak je.. so amek inisiatif untuk ltk background white plain.. ni ready template dari blogger tau.. hihi..

oke.. back to the topic.. Cik Tqah da planned Backpakers Vacation to Vietnam since last year.. beli tiket pon sama ngan tiket Bandung..

bajet asal hanya nk bawak 1 k je kesane.. last2 jadi 1k++ gak.. we all totally pakai USD.. sebab dikira USD lagi untung if byr harga bersar berbanding Dong..

Flight kul 740PM.. cuti whole day 1 June untuk prepare n rehatkan diri sebelum g Vacation.. Belajar dari pengalaman g Bandung dulu.. badan penat n xcukup rest kalau pegi vacation xfun jadi.. sebab akan super tired..

dah berkali2 naik flight.. muke sememeh gile.. sampai my mom ckp Cik Tqah paling selekeh.. hmm.. pasni kene bergaya takut org panggil Mak Cik..



Sampai di Vietnam lebih kurang 940PM (waktu Malaysia) kalau waktu tempatang br 840PM (Vietnam lambat Sejam dari Malaysia.. same as Bandung).. Masih sempat bershopping di pasar malam.. Malam kitaorg sampai tu ujan lebat die Vietnam.. lucky us sbb da prepare payung n baju hujan.. yeay.. beli baju hujan pink di Daiso..

After sight seeing kat pasar malam singgah makan di Hajah Basiroh.. 1 1 nye kedai halal yang paling murah.. sebab food die mende same je.. tiap2 hari dinner keting(koteow) sup..

and then balik tido.. sok paginya bangun awal2 solat subuh.. note.. subuh lebih awal dr biase.. 5 am or 4 am.. huhu.. then tido balik.. kua pukul 7 dari hotel pegi bfast.. org berniaga da bersepah tepi jalan.. diorang ni bangun awal or kitaorg jet lag?

after sarapan masuk terus ben tanh market.. gopoh tak? kalau boleh kitaorg nak habiskan shopping hari first.. :P

Suasana di dalam Ben Tanh Market




hotel kitaorg menginap tepi tu je.. see.. ben tanh market depan tu je.. actually gambar bawah ni shopping trip ke 2.. yang first xsmpt snap.. means trip ke2 da shopping first penuh barang.. balik letak brg n pegi balik..


After penat shopping bagai misi mencari restiran Halal... kitaorg sesat pegi balik pegi balik tau nak cari restoran ni.. dari ape yang forumer ckp restoran ni dekat je ngan ben tanh.. maksudnye dekat ngn hotel kitaorg gk.. tapiiii.. kenyataannya... sangatla jauh.. fedup2..jalan sampai ujung.. smpai je lapar gile..

benti tgkp gmbr even dah berpeluh gilee

bukti kitaorg jalan mencari makan.. kawan sebelah tu siap jatuh lagi.. kene pimpinla.. ingatkan cik Tqah sorg je loq laq..

yeay..akhirnya jumpa menu ni..

siyes.. muke sememehhh.. maluuu

kitaorang order ape? tengok bawah ni.. sedap takkk


total food pay for lunch less than 100.. cni memang susah cari makanan halal.. makanan halal mahal ya kawan-kawan.. tp worth it.. kenyang n sedap.. suggested Vietnam Delight ni kt sape2 nk pegi sane.. terutamanya sotong masak lemongrass die.. superbb!!

after lunch.. konon2 nak pegi melawat la..nak jalan? pas makan memang tak la.. last2 nek cab..

pegi melawat pejabat pos.. ape nama tah..siyes lupe.. n depan tu ade church.. tgkp2 gmbr.. tp mata silau gile.. sangat panas.. huu

depan pejabat pos tu

kat dalam pejabat pos tu.. tp siyesly.. mood tgkp gmbr sgt down skrg.. xsuke tgkp gmbr sendiri

depan pintu pejabat pos tu

berangan obersea.. see.. pakai sunglass..sbb pns gile.. yela.. kul 12 tgh ari kann

konon nak keja burung.. haha

depan church tu..lambang terpaksa dipadamkn..hihi
  pastu kan.. kitaorg jalan je..malas nak amek cab.. konon nak cari Hard Rock Cafe.. hahha.. p obersea.. harus p hard rock.. padahal hard rock kat mesia xpenah jijak ponn..

buka balik buku catatan..nama pon backpakers..

jalan punye jalan punye jalan.. rupenye sesat..pastu nek cab.. rupenye.. hard rock tu belakang sikit je dr post opis tuh..haishhh


muke penat jalann

masuk dalam hard rock.. xbeli pon..syg duett..

after g hard rock tu amek cab nak ke taka plaza.. kat cni harga mahal sikit dari ben tanh.. sbb ade ekon.. pic xsnap.. ade kot pic hari ke 3.. nanti kalau update hari ke 3 cik tqah tunjuk.. kt c2la beli kasut kawen.. hihihi..
balik dari taka plaza tu jalan kaki je.. xjauh sgt..tp jauh gak la. melecet kaki kawan sorang tu.. hahaha
petang tu gak g umah haajah Basiorh tu (note : die buka kedai makan n kedai jual baju..telekung bagai)
tapi.. sayangggnya.. stok sume licin.. sebab ramaiii gilaaa.. orang malaysia mai vietnam time ni.. sebab time ni kan cuti skola.. huuu


tak berbaloi sangat pegi,, sebab harga xmurah sangat plus xde pilihan sangat..nyesal xguna..
 balik tu melepak kat ekdai makan die.. t
saigon pink 2 tu hotel kami.. ni gmbar snap kt kedai hajah basiroh tu..
 singgah cni suh die simpankan keting sup tu.. sebab takut abes.. kalau lambat food die abes..

then balik bilik mandi2 dulu br turun makan n pegi pasar,..

gmbr dlm lif yang muat 4 org je.. orang vietnam kuruih2..

keting sup diaman hari.. note : cili dlm bekas limau tu pedas gile.. nyesal xtau awal2 cili tu pedas.. huuu

16 comments:

  1. bestnya. org kata kt vietnam shopping lg murah dr bandung. yeke?

    ReplyDelete
  2. Cha: vietnam cotton je murah n masa tqah p tu xbanyak pilihan.. bandung lg besh rsnya..kalau nak beli kain.. kalau cotton ready made.. better g vietnam.. fully beaded rm 60 je.. kt bandung kain mcm2 jenis terutamanya lace..

    ReplyDelete
  3. seronoknyaaa mrs lebah asyik melancong je kerja. best best!hihi:)
    melancong lepas tu shopping! best ya ampun. ehehehe~~
    kat vietnam byk jual kain pasang kan? kn skrg ni musim kain cotton vietnam..

    ReplyDelete
  4. pelangi : hihi.. last but no least.. doa murah rezeki nanti nk pegi lagi tgk tempat org.. ritu single bleh la..pasni da kawen dok mesia je.. yup dear.. i beli ready made 5 pasang kot..hahahhaa

    ReplyDelete
  5. bestnye jalan2 negara orang..agaknya berapa habis kat sane eh?sekarang klu perasan rmai yang pergi vietnam kan..

    ReplyDelete
  6. @syaz: seribu lebih gak.. tp berbaloi la..hihi

    ReplyDelete
  7. bestnya dapat gi vietnam..hehe ade geng panjang la langkah kan :)

    p/s : sama kot kita blog pun dah tak rajin nak fancy-fancy..amek gambar pun dah takde mood..adakah sebab faktor usia..ngeh ngeh

    ReplyDelete
  8. gnie : p ngn kakak n kwn.. 3org ja.. mg beria nk p..sbb trgn..kumpul duet gak la.. hihi.. rasanya sebab faktor usia la..huhuhu

    ReplyDelete
  9. bestnye!! bila la dpt g obersea ni haa..
    imigresen dah blok ;(

    ReplyDelete
  10. @ciksusu: lor..napo sampai kene blok? ciannyee

    ReplyDelete
  11. bestnya....tapi kalau saya mesti tumpu kat tempat shopping tu je,..haha

    ReplyDelete
  12. @nur Anis : kitaorg pon sama.. shopping trip ni..hihi.. rugi kalau xbelii.. bkn ari2 dtg

    ReplyDelete
  13. serononyer p jalan2 n shopping2...

    ReplyDelete
  14. @cik mah.. sonok.. balik mesia diam xde duet..hahhaa

    ReplyDelete
  15. bestnye cik tikah..akak pun baru balik dari bandung..belum sempat update..hihi

    ReplyDelete
  16. @pricess nur.. thanks singgah blog usang ni.. hihi.. rezeki lebih g jalan2.. saja la sementara bujang..hihi

    ReplyDelete