Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 10, 2010

Penah Dengar Pasal Bihun Tonggek Tak??

selamat pagi Jumaat kawan-kawan.. rini Cik Tqah cuti sebab kalo xsilap birthday Sultan Selangor.. betoi ke ha.. lupa lak.. nanti la cek balik.. hikhik.. ok cukup.. skang ni nak tanye korang ni..penah dengar x pasal bihun tonggek? bihun tonggek ni dipanggil sebegitu rupe sebab masa goreng tuh orang yang dok goreng sambil menonggek.. caye tak caye x? 

ape? 

caya??

 haha..korang kene tipu.. padan muke.. actually sebab kite kene makan sambil tonggek la kawan kawan.. mesti korang x caya jugak kan.. hehe....
memang betol pon cik tqah tipu lagik.. ok.. ni betoi betoi punye.. pelis caya ok.. sebab bihun ni kosong.. han.. xcaya..cuba tgk.. xdak pe.. fish ball pon naseb bek je ade.. kalo x.. xletak pape.. hua hua.. 


ape? nak resipi ke?? 
ok..meh nak share..senang je pon.. nama pon bihun kosong kan..
hehe..
bahan yang diperlukan:
1. bihun yang direndam.. rendam lama sket..
pakai jenama carrefour sudah..jimat n lembut.. jangan beli jenama jasmine sbb keras n xlembut2 
2. cili kering atau orang kedah panggei cabai kering.. agak2 kalo1 bungkus tuh dlm 15 tangkai..
3. sedikit udang kering n bilis.. agak2 masuk ngn cili tuh la.. susah kalo nk kire ekor nieh..
4. sos tiram, kicap, garam and gula(kalo korang pakai kicap manis xpyh letak)
5.minyak masak
6.fish ball/ayam/sayur

cara-caranye:
1. rendamkan bihun tu ok..
2. potong cili kering n rendamkan biar kembang ngn air panas jap.. then buang biji cili tuh
3. basuh cili, udang kering and bilis then ltk dalam bekas blender then blender or kisarkan sampai halus..
4. letak minyak dalam belanga kuali then biarkan kuali tuh panas then masukkan mende yang dikisar tadi.. ha.. Cik Tqah da x tumis ngan bawang sebabnye. MALAS..haha.. lgpon bawang da xde... sume da xelok..
5. Tunggu sampai cili tuh masak then masukkan sedikit sos tiram and garam... 
6. pastuh masukkan la fishball ke ayam ke,.. batang sawi ke.. 
7. biarkan kejap then masukkan kicap..
8. pastuh masukkan bihun..goreng sampai lembut..

ok..siap.. rupe dlm pinggan macam ni..


sesi mkn bersame mr lebah..yummy..sedap.. :P





maaf la puji diri sendiri masak sedap.. haha.. bia la..ni belog syiok sendiri cik tqah..wat resipi cm pape je kan penulis yang teruk..haha...

7 comments:

  1. wahhhh! terliur..pelangi nak jugak la ;)

    ReplyDelete
  2. azi: sedap la jugak:P
    pelangi: ok..blk kl nnty dtg umah.. kalo rjn bley masakkan..hhe

    ReplyDelete
  3. hehehe;) best best ...rajen tol cik Tqah msak untk mr lebah ..;)

    ReplyDelete
  4. pelangi: kene time rajen..kalo mls xbergerak2 dari tilam ni ha :P

    ReplyDelete
  5. hehhe.. penah la .salu makbed makan mee tonggek.

    ReplyDelete