Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, November 3, 2011

Cara-cara wat kek pelangi yang comel

Salam semua peminat yang setia rajin baca belog..

nak bagi tips kt cni kalau nak orang rajin komen entry kite kite kenala rajin komen entry orang..cik tqah selalunya baca je..jarang nak komen.. tiap2 kali wat entry baru baru pandai nak menempel dekat entry orang.. dear blogger sile jangan ikut perangai yang kurang senonoh ni tauu..

ok.. ramai sangat dok komen kt fb tanye camne wat kek tu kan.. dengan gaya ala-ala chef wan.. meh nk kongsi tips yang dicilok dr kakak ni.

beli 1 tepung instant kek then letak telur.. air n minyak masak.. siap sudah then kaler kan ikut kesukaan.. wat 6 jenis kaler sebab based kale kan 3.. so kalo mix kan jadi 6.. xpaham? based kaler means biru, kuning and merah.. kalo camporkan biru ngn kuning kan jadik ijau.. merah and biru jadik purple.. then merah and kuning jd orange.. so.. da berlaku 1 penjimatan kat c2 kan?

tepung kek segera tu..janji halal.. manis sket tepung ni..len kali kene beli kt kedah

yeay..da siap warna.. yang merah tu actually da siap bakar

disebabkan kemalasan terlampau.. just kacau dalam acuan yaang nak bakar tu je.. acuan tu beli 3 for 4 ringgit kot kalau xsalah.. bleh recycle guna balik kalau nak bakar lagi.. so.. beli 6 sebab malas nk tunggu,...

bab membakar yang takes time sket.. bakar suhu xtau sebab oven mama yang lama tu xde tulis suhu..tp Cik Tqah pulas je smpai lepas sket dr half..sebelum high la.. maksudnya kalo jam tu pukul 9 la kalo ade 4 jenis suhu kan.. then bakar 20 minutes.. pas loceng berbunyik ala-ala loceng skola  terencat tu angkat kua bekas bakar tu.. plis jangan pakai tangan sebab nnt panas.. tangan melecur lak xpasal-pasal mak mentua reject kan.. gune kain tau (tu pon nak ajar..orang tau la kann).. then u all amek garfu ke lidi ke cucuk kek tu smpai bawah..kalo let say ade lg tepung melekat kt lidi or garfu tu mksudnye kek korang tu x masak lagi.. ha.. lagi 1..dalam oven tu jangan dok pandai buka pintu oven tu..sebab nnt kek tu mampat..xsedap.. sebab dulu pernah akak Cik Tqah wat ade orang rjn buka.. confirm la xsedap pastu..

kalau nak wat tunggu xde orang..sebab petua ni kalau la ade orang rjn tanye kang korang lupe lak nak letak ape.. sebab cik tqah suke wat keje time org xde..kalo x rimas la orang tengok2.. huu

utk setiap lapis tu bakar asing-asing.. lama gak takes time bakar benda ni..sok paginya letak whipped cream utk lekatkan lapisan tu..n utk topping.. tapi hancusnye whipped cream segera cpt sgt cair.. so xdapat topping putih.. then last solution.. beli cekelat masak..panaskan then letak as topping.. semart gak kan..

kek sedia dipotong..xsabar tunggu outcome sbnrnye.. abaikan tangan chubby tuh

berdebar-debar nk tgk cntek ke takk

Dengan penuh rakusnya tarik kek tu keluar..

peewit.. canteknye.. kembang sebab puji kek sendiri

prop bunga tu curik dr pinky..banyak sangat pinkynye accessory

harus dinikmati bersama yang tersayang untuk lebih pengalaman berharga :)

sekian.. rajin2 komenla.. jangan tengok saje :P

6 comments:

  1. sukenyer tgk..pandainye tqah bake kek comel tu, jelesnye..jeles lagi...

    p/s:kek pelangi akan lbh sedap bila dinikmati bersama yg tersyg kn...hehe

    ReplyDelete
  2. wahhhh nice! blh la i try nnti :)

    ReplyDelete
  3. shila.. thanks.. yup..betul tu.. :)
    nana : try la wat utk husbandnye besday ya..
    intan : hehe..tepung segera kan..

    ReplyDelete
  4. wow panda buat kek la.. nice cake.. anyway salam kenal. kalu free lawat blog ye.

    ReplyDelete