Followers

Klik sikit please

2 become 1

Daisypath Anniversary tickers

Kekasih Hati :)

Daisypath Anniversary tickers

Friday, February 25, 2011

ee.. budak hitamm

Hello Readers..

Entry kali ini agak penuh emosi.. sebabnya.. dulu masa Cik Tqah sekolah rendah selalu kene kutuk ngan classmates tak kire masa skola sesi pagi ataupon sekolah agama.. actually sekolah sesi pagi Cik Tqah skola kat Simpang Empat.. sesi petang plak skolah yang dekat ngan umah..

Budak laki la paling kuat kutuk Cik Tqah.. sedey wo.. memang la masa tecik-tecik dulu Cik Tqah itam.. sanggup hampa kutuk cek taw.. antara kutukan yang pernah diterima.. Hitam itu Perelys.. betoi ke eja ke salah ntah.. ala.. kalo korang penah ingat iklan rokok ke hape ntah kat tibi TV dulu tuh.. kalo panggil budak hitam tuh memang gelaran biasa r Cik Tqah terima.. redha je la..

golongan yang paling suke kutuk Cik Tqah adalah budak laki... jahat giler kot mulut diorang..kesian kat ai.. tuh kisah masa skola rendah la..masa sekolah menengah so far tak dak la dengar diorang kutuk ka hapa.. gelaran-gelaran tuh tak dak la.. tak tau kot diorang kutuk Cik Tqah tak dengar kan.. masuk ja form 4..budak laki yang suka kutuk Cik Tqah masa skola agama tuh masuk Skolah Cik Tqah.. suppose sebelum ni die skolah lain.. ha.. terkejut kot tgk Cik Tqah dah comel masa tuh.. ha.. baru taw..dulu kutuk-kutuk sangat..

Actually memang sejak lahir Cik Tqah dilahirkan berkulit gelap.. even masa baby ada sorang kawan baba datang tengok Cik Tqah die boleh cakap.."Anak hang ni celup pon tak luntoq".. ha..nak tau apa maksudnya.. maksudnye.. kalo celup dalam clorox pon tak tentu jadik putih.. kuang ajaq tak? redha je la..

Dulu masa orang dok cakap kita macam-macam terasa gak kot.. yer la..kawan-kawan suma kulit cerah..Cik Tqah sorang je kulit gelap.. sampai 1 masa tuh pergi kedai cina kat Simpang Empat.. cina tuh tanya mama "Ini budak anak lu jugak ka Cikgu?".. masa tuh umur 6 tahun kot..pas die cakap camtuh Cik Tqah terus nangis.. Cina tuh terkejut..die ingat Cik Tqah bodo lagi kot masa tuh.. tak paham apa dia cakap..

Bak kata mama Cik Tqah.. "Tak pa la angah.. itam pon tak pa..janji tak berpenyakit.. anak orang lain putih melepak pon sakit macam-macam.. anak-anak mama hitam pon janji belajaq pandai.."
Allah dah ciptakan manusia ni sebaik-baik ciptaan. tak perlula kita nak compare-compare.. everything yang terjadi suma ada hikmah.. kalau dah genetiknya hitam takkan kita nak bedah jadik putih plak kan.. betol tak? kalau semua orang putih kat dunia ni..so tak dak perbezaan la antara manusia..

Masa masuk U pon..pernah gak la dengar kawan-kawan cakap budak laki panggil Cik Tqah Mak Tam.. ok.. fine. masa tuh dah besar..so ignore je la.. aku hape peduli.. korang nak kutuk ke hape sukati korang la.. tapi kadang-kadang emo gak la.. but bile pikir-pikir balik ala.. pedulikan je la diorang tuh..

ala.. kalo nk comparekan.. muke cantik putih melepak tapi..belajar tak pandai.. then kawen awal..sebab ape? sebab tak sambung belajar.. so nak wtpe tak sambung belajar..kawen jer la.. but mintak maaf yer.. Cik Tqah bukan tak laku.. but baru kije.. nak joli-joli dulu.. actually jodoh tak sampai lagi.. betol tak?

bile dah keje.. tak peduli hape orang nak cakap.. dulu selekeh selebet sebab tuh tak comel. skang dah kije kite kene jaga penampilan.. ala.. ramai je orang kuit gelap.. but pas grooming cantek je.. so jangan judge orang kulit gelap ok.. hitam tapi seksi.. tengok pic model bawah ni..kulit gelap kan.. cantek je...


Aper-aper je la membebel rini kan.. tetibe rasa nak wat entry penuh emosi.. ape2 pon Cik Tqah memang gelap mewarisi kulit baba.. dalam siblings Cik Tqah fair and square coz 3 berkulit gelap and 3 berkulit cerah.. ok wut? korang rasa??



22 comments:

  1. tqah....jangan sedih!!! :) mulut manusia ni ada je yg x puas hati. ;) namee cerah tapi kena kutuk tang lain plak. :) kurus kering. dr sekolah lg tpnamee dah x heran sbb namee happy jd namee. kurus pun ramia je org syg. ;) so dun get down with those people tau! :) cuba baca entry namee ni.. ;)

    http://nameeroslan.blogspot.com/2011/02/semua-wajah-manusia-cantik-la-b.html

    ReplyDelete
  2. setuju ngan mama cik tqah...ala, hitam ke putih ke semua manusia sama je disisi Allah. tgok Bilal bin Rabah dan Luqmanul Hakim, seorang hamba yang berkulit hitam jugak tp diberi kemuliaan yg teramat tinggi disisi Allah.

    p/s: hitam2 si tompok manggis, walaupun hitam mmg nmpak manis :)

    ReplyDelete
  3. ok ape itam.. takde pigmentasi.. tak nampak ler pelik2 kat muka.. huhu cantik .. menawan..

    ni ape kes emo sal warna kulit nehh..

    ReplyDelete
  4. astina: muke i jilawat je byk..huhu

    ReplyDelete
  5. hitam hitam pon cantik jugak :)

    semua org cantik ;D

    ReplyDelete
  6. itam itu elegant..huhu..kulit ai pun ghelap daaa...janji manisnya ada =P

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum..

    first time singgah blog ini terus folo..

    semoga tuan belog terus ceria seceria blognya...

    ReplyDelete
  8. Yana: ye ek..mcm iklan kat TV ek.. u cerah la ..huhu

    ReplyDelete
  9. sahrom: waalaikummussalam.. thanks ya follow :)

    ReplyDelete
  10. huahua..dlu mase aku skola aku gemok. rmai ejek..nseb bek skrg da kecik ciket

    org dok ejek kite yg tak berape diva nie pahal ek...kite kn ciptaan tuhan jugak

    jumla kite emo..

    ReplyDelete
  11. Amira:hoho.skang ko kurus kan.. comel plak tuh..msti ramai gile kt ko kan.. jum emo..hihi

    ReplyDelete
  12. hitam juga!! tanned kot...hot tu..haha

    ReplyDelete
  13. sbar je la ye..my bro pn kna jgak..smpai nangis2 kot..x bley blja..haih..kwan2 ktuk dia..hurm..

    ReplyDelete
  14. dla pun x bape putih..syukur jer sbb sihat walafiat..hitam ni comey gak taw..sometimes kulit dorg lbh sihat dr yg berkulit putih ni..

    ReplyDelete
  15. hehhehee.

    itam manis. saye pon gelap juge. :)

    ReplyDelete
  16. hitam itu menawan. btw saya tag kamu!! :)

    ReplyDelete